We, people in transition: regarding that moment when I didn't speak the truth (although I could)

Eleni Kamma (Producer), Anke Coumans (Producer)

Onderzoeksoutput: ExhibitionOther research output

Samenvatting

Met betrekking tot dat moment dat ik niet de waarheid sprak (hoewel ik het kon.)

Het werk van beeldend kunstenaar en PhDArts onderzoeker Eleni Kamma bestaat uit twee delen: een portretserie die bekentenissen van onoprechtheid toont en onderzoeksmateriaal waarbij ze parrèsia of het vrijmoedig spreken onderzoekt.

Op het Griekse eiland Tinos, waar Kamma een tijdelijke communale plek creëerde, nodigde zij mensen uit om momenten op te biechten waarop zij onoprecht waren. Een lokale fotograaf heeft hen geportretteerd op paspoortformaat, terwijl ze een moment van onoprechtheid herbeleefden en naspeelden. In haar rol als beeldend kunstenaar was het portretteren een manier om persoonlijke drijfveren te visualiseren en te testen of een theatrale activiteit, zoals een re-enactment of performance, een verzoenende functie kan vervullen en aan kan zetten tot delen en co-creatie.

Afgelopen september in Groningen vroeg Kamma, ten behoeve van haar onderzoek, bijna het tegenovergestelde; ze nodigde mensen uit tot het beoefenen van parrèsia. Een Grieks begrip waarbij de spreker zo volledig en nauwkeurig mogelijk verslag doet van zijn of haar gedachten, zodat toehoorders precies in staat zijn te begrijpen wat de spreker denkt. Middels audio-opname van deze getuigenissen onderzoekt Kamma niet alleen de vrijheid van meningsuiting, maar ook de morele verplichting om de waarheid te spreken voor het algemeen welzijn, zelfs als dat ten koste gaat van eigenbelang.
Originele taal-2Dutch
OutputmediaOnline
StatusPublished - 2016

Keywords

  • kunst

Citeer dit