Visie op de mens, visie op verslaving: een meervoudige kijk op problematiek en herstel

Onderzoeksoutput: ArticleAcademicpeer review

495 Downloads (Pure)

Uittreksel

In de afgelopen decennia is de visie op verslaving sterk veranderd. Het momenteel vigerende model in de wetenschap is het hersenziektemodel, maar dit model is momenteel onderhevig aan kritiek en lijkt vooral van toepassing op mensen met een ernstige vorm van verslaving. Wanneer de ideeën vanuit de herstelbenadering worden gelegd naast de visies op verslaving, dan valt op dat het biopsychosociale (BPS) het best passend is bij deze benadering. Tegelijkertijd valt op dat bij de herstelbenadering wordt gesproken over het begrip ’een zinvol bestaan’ en zingeving, maar dat dit begrip niet naar voren komt in het BPS model. In dit artikel wordt daarom gepleit voor toevoeging van een zingeving component aan het BPS model, waardoor een BPSZ model ontstaat. Daarbij bestaat nog wel de vraag of zingeving een vierde domein is of bovenliggend of onderliggend aan de andere drie domeinen. Betoogd wordt dat zingeving niet nieuw is binnen de verslavingszorg en dat toevoeging betekent dat met iedere persoon die zich aanmeldt voor zorg moet worden gezocht naar het persoonlijke verhaal achter de verslaving en de oplossing hiervan.
Originele taal-2Dutch
Pagina's (van-tot)774-781
TijdschriftTijdschrift voor psychiatrie
Volume60
Nummer van het tijdschrift11
StatusPublished - 2018

Keywords

  • verslaving
  • mensbeeld
  • zingeving

Citeer dit

@article{6d2883cc5c5c4258b5022e0be9386367,
title = "Visie op de mens, visie op verslaving: een meervoudige kijk op problematiek en herstel",
abstract = "In de afgelopen decennia is de visie op verslaving sterk veranderd. Het momenteel vigerende model in de wetenschap is het hersenziektemodel, maar dit model is momenteel onderhevig aan kritiek en lijkt vooral van toepassing op mensen met een ernstige vorm van verslaving. Wanneer de idee{\"e}n vanuit de herstelbenadering worden gelegd naast de visies op verslaving, dan valt op dat het biopsychosociale (BPS) het best passend is bij deze benadering. Tegelijkertijd valt op dat bij de herstelbenadering wordt gesproken over het begrip ’een zinvol bestaan’ en zingeving, maar dat dit begrip niet naar voren komt in het BPS model. In dit artikel wordt daarom gepleit voor toevoeging van een zingeving component aan het BPS model, waardoor een BPSZ model ontstaat. Daarbij bestaat nog wel de vraag of zingeving een vierde domein is of bovenliggend of onderliggend aan de andere drie domeinen. Betoogd wordt dat zingeving niet nieuw is binnen de verslavingszorg en dat toevoeging betekent dat met iedere persoon die zich aanmeldt voor zorg moet worden gezocht naar het persoonlijke verhaal achter de verslaving en de oplossing hiervan.",
keywords = "verslaving, mensbeeld, zingeving, addiction",
author = "Eric Blaauw and Gabriel Anthonio and {van der Meer}, Margreet and {van den Bos}, Arne",
year = "2018",
language = "Dutch",
volume = "60",
pages = "774--781",
journal = "Tijdschrift voor psychiatrie",
issn = "0303-7339",
publisher = "Tijdstroom",
number = "11",

}

Visie op de mens, visie op verslaving : een meervoudige kijk op problematiek en herstel. / Blaauw, Eric; Anthonio, Gabriel; van der Meer, Margreet; van den Bos, Arne.

In: Tijdschrift voor psychiatrie, Vol. 60, Nr. 11, 2018, blz. 774-781.

Onderzoeksoutput: ArticleAcademicpeer review

TY - JOUR

T1 - Visie op de mens, visie op verslaving

T2 - een meervoudige kijk op problematiek en herstel

AU - Blaauw, Eric

AU - Anthonio, Gabriel

AU - van der Meer, Margreet

AU - van den Bos, Arne

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - In de afgelopen decennia is de visie op verslaving sterk veranderd. Het momenteel vigerende model in de wetenschap is het hersenziektemodel, maar dit model is momenteel onderhevig aan kritiek en lijkt vooral van toepassing op mensen met een ernstige vorm van verslaving. Wanneer de ideeën vanuit de herstelbenadering worden gelegd naast de visies op verslaving, dan valt op dat het biopsychosociale (BPS) het best passend is bij deze benadering. Tegelijkertijd valt op dat bij de herstelbenadering wordt gesproken over het begrip ’een zinvol bestaan’ en zingeving, maar dat dit begrip niet naar voren komt in het BPS model. In dit artikel wordt daarom gepleit voor toevoeging van een zingeving component aan het BPS model, waardoor een BPSZ model ontstaat. Daarbij bestaat nog wel de vraag of zingeving een vierde domein is of bovenliggend of onderliggend aan de andere drie domeinen. Betoogd wordt dat zingeving niet nieuw is binnen de verslavingszorg en dat toevoeging betekent dat met iedere persoon die zich aanmeldt voor zorg moet worden gezocht naar het persoonlijke verhaal achter de verslaving en de oplossing hiervan.

AB - In de afgelopen decennia is de visie op verslaving sterk veranderd. Het momenteel vigerende model in de wetenschap is het hersenziektemodel, maar dit model is momenteel onderhevig aan kritiek en lijkt vooral van toepassing op mensen met een ernstige vorm van verslaving. Wanneer de ideeën vanuit de herstelbenadering worden gelegd naast de visies op verslaving, dan valt op dat het biopsychosociale (BPS) het best passend is bij deze benadering. Tegelijkertijd valt op dat bij de herstelbenadering wordt gesproken over het begrip ’een zinvol bestaan’ en zingeving, maar dat dit begrip niet naar voren komt in het BPS model. In dit artikel wordt daarom gepleit voor toevoeging van een zingeving component aan het BPS model, waardoor een BPSZ model ontstaat. Daarbij bestaat nog wel de vraag of zingeving een vierde domein is of bovenliggend of onderliggend aan de andere drie domeinen. Betoogd wordt dat zingeving niet nieuw is binnen de verslavingszorg en dat toevoeging betekent dat met iedere persoon die zich aanmeldt voor zorg moet worden gezocht naar het persoonlijke verhaal achter de verslaving en de oplossing hiervan.

KW - verslaving

KW - mensbeeld

KW - zingeving

KW - addiction

M3 - Article

VL - 60

SP - 774

EP - 781

JO - Tijdschrift voor psychiatrie

JF - Tijdschrift voor psychiatrie

SN - 0303-7339

IS - 11

ER -