Toegevoegde waarde maatschappelijk verantwoord ondernemen: onderzoek bij verzekeringsmaatschappijen in Noord-Nederland

Anita van den Hof

  Onderzoeksoutput: ReportProfessional

  297 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Onderzoeksrapport van het Honourstalent-programma Financieel Economisch Management van de Hanzehogeschool Groningen.

  Welke toegevoegde waarde kan MVO hebben voor verzekeringsmaatschappijen in Noord-Nederland en in hoeverre zijn ze ermee bezig?
  De thema’s die ISO 26000 hanteert zijn: behoorlijk bestuur, mensenrechten, arbeidsomstandigheden, het milieu, eerlijk zakendoen, klant/consument-aangelegenheden en betrokkenheid bij en ontwikkeling van de gemeenschap. Met betrekking tot de verzekeringsmaatschappijen speelt verantwoord beleggen ook een grote rol. Dit omdat het doen van beleggingen één van de kernactiviteiten is van een verzekeringsmaatschappij.
  MVO kan wel degelijk toegevoegde waarde leveren voor verzekeringsmaatschappijen in Noord-Nederland. Dit kan voornamelijk door als verzekeringsmaatschappij stil te staan bij People, Planet en Profit. Hierdoor wordt duidelijk dat een verzekeringsmaatschappij niet alleen streeft naar winst, maar ook naar een duurzame samenleving. Daarnaast kan MVO ook winstgevend zijn voor een verzekeringsmaatschappij door bijvoorbeeld het energieverbruik te verminderen. Hierdoor zijn er minder kosten met betrekking tot de energiekosten. Ook is het belangrijk voor verzekeringsmaatschappijen in deze tijd het vertrouwen met de klant/consument op te bouwen.
  Originele taal-2Dutch
  Plaats van productieGroningen
  UitgeverijHanzehogeschool Groningen
  Aantal pagina's34
  StatusPublished - 3 jul 2013

  Keywords

  • mvo
  • bedrijfseconomie
  • accountancy
  • duurzaamheid
  • financieel management
  • ethiek

  Citeer dit