Spelen als Brugman

Onderzoeksoutput: ArticleProfessional

Uittreksel

Procedureel leren is een ‘intelligent’ leerproces waarbij het brein in de volgorde van zowel de klanken die wij horen als de bewegingen die wij maken, patronen waarneemt, en daardoor in staat is om de muzikale ‘toekomst’ beter te voorspellen en daarop te anticiperen. Wij spreken een muziektaal waarvan de structuur aan complexe syntactische regels is onderworpen. Als wij het instrumentale muziekonderwijs onder de loep nemen, kunnen wij constateren dat er in de regel niet alleen de interactie die het syntactische leerproces karakteriseert ontbreekt, maar ook de syntaxis-conforme variatie in de samenstelling en de volgorde van elementaire patronen. Verbetering van procedurele kennis van de muziek-syntaxis zal leiden tot meer expressiviteit in het spel.
Originele taal-2Dutch
Pagina's (van-tot)21-26
TijdschriftPiano bulletin
Volume36
Nummer van het tijdschrift1
StatusPublished - 1 mrt 2018
EvenementEPTA Nationaal Congres - Akoesticum, Ede, Netherlands
Duur: 25 nov 201726 nov 2017
Congresnummer: 27
https://www.eptanederland.nl/congres-2017/

Keywords

  • biologie
  • syntaxis
  • procedureel leren
  • interactie
  • improvisatie
  • expressiviteit
  • muziekonderwijs

Citeer dit

Harris, Robert. / Spelen als Brugman. In: Piano bulletin. 2018 ; Vol. 36, Nr. 1. blz. 21-26.
@article{038744eb65374b4c814439c6d4e8cc51,
title = "Spelen als Brugman",
abstract = "Procedureel leren is een ‘intelligent’ leerproces waarbij het brein in de volgorde van zowel de klanken die wij horen als de bewegingen die wij maken, patronen waarneemt, en daardoor in staat is om de muzikale ‘toekomst’ beter te voorspellen en daarop te anticiperen. Wij spreken een muziektaal waarvan de structuur aan complexe syntactische regels is onderworpen. Als wij het instrumentale muziekonderwijs onder de loep nemen, kunnen wij constateren dat er in de regel niet alleen de interactie die het syntactische leerproces karakteriseert ontbreekt, maar ook de syntaxis-conforme variatie in de samenstelling en de volgorde van elementaire patronen. Verbetering van procedurele kennis van de muziek-syntaxis zal leiden tot meer expressiviteit in het spel.",
keywords = "biologie, syntaxis, procedureel leren, interactie, improvisatie, expressiviteit, muziekonderwijs, music education, syntax, biology",
author = "Robert Harris",
year = "2018",
month = "3",
day = "1",
language = "Dutch",
volume = "36",
pages = "21--26",
journal = "Piano bulletin",
issn = "0920-0983",
publisher = "EPTA Nederland",
number = "1",

}

Harris, R 2018, 'Spelen als Brugman', Piano bulletin, vol. 36, nr. 1, blz. 21-26.

Spelen als Brugman. / Harris, Robert.

In: Piano bulletin, Vol. 36, Nr. 1, 01.03.2018, blz. 21-26.

Onderzoeksoutput: ArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Spelen als Brugman

AU - Harris, Robert

PY - 2018/3/1

Y1 - 2018/3/1

N2 - Procedureel leren is een ‘intelligent’ leerproces waarbij het brein in de volgorde van zowel de klanken die wij horen als de bewegingen die wij maken, patronen waarneemt, en daardoor in staat is om de muzikale ‘toekomst’ beter te voorspellen en daarop te anticiperen. Wij spreken een muziektaal waarvan de structuur aan complexe syntactische regels is onderworpen. Als wij het instrumentale muziekonderwijs onder de loep nemen, kunnen wij constateren dat er in de regel niet alleen de interactie die het syntactische leerproces karakteriseert ontbreekt, maar ook de syntaxis-conforme variatie in de samenstelling en de volgorde van elementaire patronen. Verbetering van procedurele kennis van de muziek-syntaxis zal leiden tot meer expressiviteit in het spel.

AB - Procedureel leren is een ‘intelligent’ leerproces waarbij het brein in de volgorde van zowel de klanken die wij horen als de bewegingen die wij maken, patronen waarneemt, en daardoor in staat is om de muzikale ‘toekomst’ beter te voorspellen en daarop te anticiperen. Wij spreken een muziektaal waarvan de structuur aan complexe syntactische regels is onderworpen. Als wij het instrumentale muziekonderwijs onder de loep nemen, kunnen wij constateren dat er in de regel niet alleen de interactie die het syntactische leerproces karakteriseert ontbreekt, maar ook de syntaxis-conforme variatie in de samenstelling en de volgorde van elementaire patronen. Verbetering van procedurele kennis van de muziek-syntaxis zal leiden tot meer expressiviteit in het spel.

KW - biologie

KW - syntaxis

KW - procedureel leren

KW - interactie

KW - improvisatie

KW - expressiviteit

KW - muziekonderwijs

KW - music education

KW - syntax

KW - biology

M3 - Article

VL - 36

SP - 21

EP - 26

JO - Piano bulletin

JF - Piano bulletin

SN - 0920-0983

IS - 1

ER -

Harris R. Spelen als Brugman. Piano bulletin. 2018 mrt 1;36(1):21-26.