SIA end report RAAK-MKB: end report of BouwTex project for SIA regional organisation

Vertaalde titel van de bijdrage: SIA eindrapportage RAAK-MKB

  Onderzoeksoutput: ReportProfessional

  155 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  BouwTex gebruikt textiel voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor de bouw. Er is onderzoek gedaan naar op textiel gebaseerde bouwoplossingen en vervolgens zijn prototypes ontwikkeld die gebruikt kunnen worden door professionals in de bouwketen. Het project richtte zich met name op de toepassing van textiel bij de renovatie en het hergebruik van gebouwen. Naast materialenonderzoek is ook onderzoek gedaan naar de behoeften van de gebruiker, de perceptie van het gebruik van textiel binnen de architectuur en de bouw. Daarnaast is binnen het ontwerpproces gezocht naar een grotere ruimtelijke en functionele flexibiliteit door het toepassen van textiel. Ook is onderzoek gedaan naar de bijdrage van textiel voor een beter binnenklimaat, wat een positief effect heeft op de leef- en werkomstandigheden.
  Door middel van workshops en case studies hebben de professionals en studenten samengewerkt om de eigenschappen en het potentieel van textiel als geïntegreerd architectonisch / bouwproduct te verkennen. Kennis van de materiële eigenschappen van textiel werd ontwikkeld tot conceptuele toepassingen voor diverse gebruikersgroepen door studenten en professionals. Van geselecteerde concepten zijn werktekeningen en specificaties gemaakt door architecten, op basis waarvan vervolgens door professionals uit de bouw prototypes zijn gemaakt. De prototypes werden getest en het hele projectproces werd geanalyseerd door onderzoekers. Alle bijdragen van studenten en bedrijven (inclusief prototypes en testopnamen) zijn publiekelijk tentoongesteld. Alle projectpartners werkten samen om de projectbevindingen te verspreiden.
  Vertaalde titel van de bijdrageSIA eindrapportage RAAK-MKB
  Originele taal-2English
  Aantal pagina's7
  StatusUnpublished - 9 jun. 2020
  EvenementKenniscentrum NoorderRuimte Symposium: end of semester symposium January 2020 - Zernikeplein 11, Groningen, Netherlands
  Duur: 14 jan. 2020 → …

  Keywords

  • bouwkunde
  • duurzaamheid
  • textiel

  Citeer dit