Problemen bij het drinken en het verband met mogelijke ontwikkelingsproblemen

Mechteld Wolthuis, Margreet Luinge, Saakje da Costa, Wim Krijnen, Cees van der Schans, Arend Bos

Onderzoeksoutput: ArticleProfessional

26 Downloads (Pure)

Uittreksel

Eén van de eerste uitdagingen voor een te vroeg geboren baby is het leren drinken uit fles of borst. Voor de meeste op tijd geboren kinderen levert dit geen problemen op, maar te vroeg geboren baby’s hebben meer moeite met het coördineren van het zuigen, slikken en ademen tijdens het drinken. Er zijn aanwijzingen dat deze zuig- en slikproblemen in de weken na geboorte geassocieerd zijn met ontwikkelingsproblemen op kinderleeftijd. Deze resultaten van dit onderzoek lijken te wijzen op een gevoelige periode in de ontwikkeling: als de problemen met het drinken nog aanwezig zijn in de 4 tot 6 weken na de uitgerekende datum betekent dat dat er een verhoogd risico is op ontwikkelingsproblemen op 2-jarige leeftijd.
Originele taal-2Dutch
Aantal pagina's2
TijdschriftKleine maatjes
StatusPublished - 2015

Keywords

  • premature geboorten
  • ontwikkelingsstoornissen

Citeer dit

@article{e9533028133c4d1e9877b4a229039ba2,
title = "Problemen bij het drinken en het verband met mogelijke ontwikkelingsproblemen",
abstract = "E{\'e}n van de eerste uitdagingen voor een te vroeg geboren baby is het leren drinken uit fles of borst. Voor de meeste op tijd geboren kinderen levert dit geen problemen op, maar te vroeg geboren baby’s hebben meer moeite met het co{\"o}rdineren van het zuigen, slikken en ademen tijdens het drinken. Er zijn aanwijzingen dat deze zuig- en slikproblemen in de weken na geboorte geassocieerd zijn met ontwikkelingsproblemen op kinderleeftijd. Deze resultaten van dit onderzoek lijken te wijzen op een gevoelige periode in de ontwikkeling: als de problemen met het drinken nog aanwezig zijn in de 4 tot 6 weken na de uitgerekende datum betekent dat dat er een verhoogd risico is op ontwikkelingsproblemen op 2-jarige leeftijd.",
keywords = "premature geboorten, ontwikkelingsstoornissen",
author = "Mechteld Wolthuis and Margreet Luinge and {da Costa}, Saakje and Wim Krijnen and {van der Schans}, Cees and Arend Bos",
year = "2015",
language = "Dutch",
journal = "Kleine maatjes",
issn = "1382-3523",
publisher = "Vereniging van Ouders van Couveusekinderen",

}

Problemen bij het drinken en het verband met mogelijke ontwikkelingsproblemen. / Wolthuis, Mechteld; Luinge, Margreet; da Costa, Saakje; Krijnen, Wim; van der Schans, Cees; Bos, Arend.

In: Kleine maatjes, 2015.

Onderzoeksoutput: ArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Problemen bij het drinken en het verband met mogelijke ontwikkelingsproblemen

AU - Wolthuis, Mechteld

AU - Luinge, Margreet

AU - da Costa, Saakje

AU - Krijnen, Wim

AU - van der Schans, Cees

AU - Bos, Arend

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Eén van de eerste uitdagingen voor een te vroeg geboren baby is het leren drinken uit fles of borst. Voor de meeste op tijd geboren kinderen levert dit geen problemen op, maar te vroeg geboren baby’s hebben meer moeite met het coördineren van het zuigen, slikken en ademen tijdens het drinken. Er zijn aanwijzingen dat deze zuig- en slikproblemen in de weken na geboorte geassocieerd zijn met ontwikkelingsproblemen op kinderleeftijd. Deze resultaten van dit onderzoek lijken te wijzen op een gevoelige periode in de ontwikkeling: als de problemen met het drinken nog aanwezig zijn in de 4 tot 6 weken na de uitgerekende datum betekent dat dat er een verhoogd risico is op ontwikkelingsproblemen op 2-jarige leeftijd.

AB - Eén van de eerste uitdagingen voor een te vroeg geboren baby is het leren drinken uit fles of borst. Voor de meeste op tijd geboren kinderen levert dit geen problemen op, maar te vroeg geboren baby’s hebben meer moeite met het coördineren van het zuigen, slikken en ademen tijdens het drinken. Er zijn aanwijzingen dat deze zuig- en slikproblemen in de weken na geboorte geassocieerd zijn met ontwikkelingsproblemen op kinderleeftijd. Deze resultaten van dit onderzoek lijken te wijzen op een gevoelige periode in de ontwikkeling: als de problemen met het drinken nog aanwezig zijn in de 4 tot 6 weken na de uitgerekende datum betekent dat dat er een verhoogd risico is op ontwikkelingsproblemen op 2-jarige leeftijd.

KW - premature geboorten

KW - ontwikkelingsstoornissen

M3 - Article

JO - Kleine maatjes

JF - Kleine maatjes

SN - 1382-3523

ER -