Partydrugs en studenten: gebruik en kennis van de risico’s

Arne van den Bos, Maurits Sijtstra, Bert Bieleman

Onderzoeksoutput: ArticleProfessional

Uittreksel

Het gebruik van partydrugs onder jongvolwassenen in Nederland is veelvoorkomend en gaat soms gepaard met ernstige incidenten. Voor effectieve voorlichtingis het van belang te weten wat de risicopopulaties zijn en in hoeverre gebruikers zich bewust zijn van de specifieke risico’s van verschillende partydrugs.
Met een schriftelijke enquête onder 514 studenten hebben de auteurs de prevalentie van partydrugsgebruik en het kennisniveau hieromtrent binnen de (Nederlandse en internationale) Groningse studentenpopulatie in kaart gebracht. Het gebruik is hoog: 30,8% van de Nederlandse studenten en 19,8% van de internationale
studenten heeft recentelijk partydrugs gebruikt, waarbij XTC het meest
gebruikte middel is. Leden van studentenverenigingen gebruiken aanzienlijk
meer dan niet-leden. Het kennisniveau van de Nederlandse studenten ligt over
het algemeen hoger dan dat van de internationale studenten. De risico’s van
het combineren van XTC met amfetamine, uppers met downers worden onderschat,
evenals die van het combineren van partydrugs met alcohol. Ook weet
een groot deel van de gebruikers niet dat cocaïne en heroïne op elkaar kunnen
lijken. Overige kennislacunes, preventiemaatregelen en de implicaties voor
drugsvoorlichting en -preventie worden tevens in dit artikel besproken.
Originele taal-2Dutch
Pagina's (van-tot)226 - 238
TijdschriftVerslaving
Volume13
Nummer van het tijdschrift4
StatusPublished - 27 okt 2017

Keywords

  • verslaving
  • studenten
  • risico's
  • prevalentie
  • drugs

Citeer dit

van den Bos, A., Sijtstra, M., & Bieleman, B. (2017). Partydrugs en studenten: gebruik en kennis van de risico’s. Verslaving, 13(4), 226 - 238.
van den Bos, Arne ; Sijtstra, Maurits ; Bieleman, Bert. / Partydrugs en studenten: gebruik en kennis van de risico’s. In: Verslaving. 2017 ; Vol. 13, Nr. 4. blz. 226 - 238.
@article{117f7a3213b74b03be4b49efc8bf4f10,
title = "Partydrugs en studenten: gebruik en kennis van de risico’s",
abstract = "Het gebruik van partydrugs onder jongvolwassenen in Nederland is veelvoorkomend en gaat soms gepaard met ernstige incidenten. Voor effectieve voorlichtingis het van belang te weten wat de risicopopulaties zijn en in hoeverre gebruikers zich bewust zijn van de specifieke risico’s van verschillende partydrugs. Met een schriftelijke enqu{\^e}te onder 514 studenten hebben de auteurs de prevalentie van partydrugsgebruik en het kennisniveau hieromtrent binnen de (Nederlandse en internationale) Groningse studentenpopulatie in kaart gebracht. Het gebruik is hoog: 30,8{\%} van de Nederlandse studenten en 19,8{\%} van de internationalestudenten heeft recentelijk partydrugs gebruikt, waarbij XTC het meestgebruikte middel is. Leden van studentenverenigingen gebruiken aanzienlijkmeer dan niet-leden. Het kennisniveau van de Nederlandse studenten ligt overhet algemeen hoger dan dat van de internationale studenten. De risico’s vanhet combineren van XTC met amfetamine, uppers met downers worden onderschat,evenals die van het combineren van partydrugs met alcohol. Ook weeteen groot deel van de gebruikers niet dat coca{\"i}ne en hero{\"i}ne op elkaar kunnenlijken. Overige kennislacunes, preventiemaatregelen en de implicaties voordrugsvoorlichting en -preventie worden tevens in dit artikel besproken.",
keywords = "verslaving, studenten, risico's, prevalentie, drugs, addiction, drugs, students",
author = "{van den Bos}, Arne and Maurits Sijtstra and Bert Bieleman",
year = "2017",
month = "10",
day = "27",
language = "Dutch",
volume = "13",
pages = "226 -- 238",
journal = "Verslaving",
issn = "1574-1842",
publisher = "Bohn Stafleu van Loghum",
number = "4",

}

van den Bos, A, Sijtstra, M & Bieleman, B 2017, 'Partydrugs en studenten: gebruik en kennis van de risico’s', Verslaving, vol. 13, nr. 4, blz. 226 - 238.

Partydrugs en studenten: gebruik en kennis van de risico’s. / van den Bos, Arne; Sijtstra, Maurits; Bieleman, Bert.

In: Verslaving, Vol. 13, Nr. 4, 27.10.2017, blz. 226 - 238.

Onderzoeksoutput: ArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Partydrugs en studenten: gebruik en kennis van de risico’s

AU - van den Bos, Arne

AU - Sijtstra, Maurits

AU - Bieleman, Bert

PY - 2017/10/27

Y1 - 2017/10/27

N2 - Het gebruik van partydrugs onder jongvolwassenen in Nederland is veelvoorkomend en gaat soms gepaard met ernstige incidenten. Voor effectieve voorlichtingis het van belang te weten wat de risicopopulaties zijn en in hoeverre gebruikers zich bewust zijn van de specifieke risico’s van verschillende partydrugs. Met een schriftelijke enquête onder 514 studenten hebben de auteurs de prevalentie van partydrugsgebruik en het kennisniveau hieromtrent binnen de (Nederlandse en internationale) Groningse studentenpopulatie in kaart gebracht. Het gebruik is hoog: 30,8% van de Nederlandse studenten en 19,8% van de internationalestudenten heeft recentelijk partydrugs gebruikt, waarbij XTC het meestgebruikte middel is. Leden van studentenverenigingen gebruiken aanzienlijkmeer dan niet-leden. Het kennisniveau van de Nederlandse studenten ligt overhet algemeen hoger dan dat van de internationale studenten. De risico’s vanhet combineren van XTC met amfetamine, uppers met downers worden onderschat,evenals die van het combineren van partydrugs met alcohol. Ook weeteen groot deel van de gebruikers niet dat cocaïne en heroïne op elkaar kunnenlijken. Overige kennislacunes, preventiemaatregelen en de implicaties voordrugsvoorlichting en -preventie worden tevens in dit artikel besproken.

AB - Het gebruik van partydrugs onder jongvolwassenen in Nederland is veelvoorkomend en gaat soms gepaard met ernstige incidenten. Voor effectieve voorlichtingis het van belang te weten wat de risicopopulaties zijn en in hoeverre gebruikers zich bewust zijn van de specifieke risico’s van verschillende partydrugs. Met een schriftelijke enquête onder 514 studenten hebben de auteurs de prevalentie van partydrugsgebruik en het kennisniveau hieromtrent binnen de (Nederlandse en internationale) Groningse studentenpopulatie in kaart gebracht. Het gebruik is hoog: 30,8% van de Nederlandse studenten en 19,8% van de internationalestudenten heeft recentelijk partydrugs gebruikt, waarbij XTC het meestgebruikte middel is. Leden van studentenverenigingen gebruiken aanzienlijkmeer dan niet-leden. Het kennisniveau van de Nederlandse studenten ligt overhet algemeen hoger dan dat van de internationale studenten. De risico’s vanhet combineren van XTC met amfetamine, uppers met downers worden onderschat,evenals die van het combineren van partydrugs met alcohol. Ook weeteen groot deel van de gebruikers niet dat cocaïne en heroïne op elkaar kunnenlijken. Overige kennislacunes, preventiemaatregelen en de implicaties voordrugsvoorlichting en -preventie worden tevens in dit artikel besproken.

KW - verslaving

KW - studenten

KW - risico's

KW - prevalentie

KW - drugs

KW - addiction

KW - drugs

KW - students

UR - https://doi.org/10.1007/s12501-017-0136-8

M3 - Article

VL - 13

SP - 226

EP - 238

JO - Verslaving

JF - Verslaving

SN - 1574-1842

IS - 4

ER -

van den Bos A, Sijtstra M, Bieleman B. Partydrugs en studenten: gebruik en kennis van de risico’s. Verslaving. 2017 okt 27;13(4):226 - 238.