Onderzoek binnenklimaat: professionele organisatie locatie Noord Nederland

Heleen Arends, Henk Willem Brink, Simone Doornbos, Kim Wolters

Onderzoeksoutput: ReportProfessional

Uittreksel

Ondanks de toegenomen virtualisering van ons werk en de daarmee samenhangende nieuwe werkvormen is het kantoor voor veel mensen nog steeds de belangrijkste plek waar het werk wordt gedaan. Daarmee is het kantoor ook een plek waar veel tijd wordt doorgebracht. Maar hoe is de situatie feitelijk? En hoe beleven de medewerkers het comfort in kantoorgebouwen? Verrassend genoeg is daarover nog weinig bekend, met name op het snijvlak van de reële en gepercipieerde situaties. Het onderhavige onderzoek ‘Comfort Professionele Kantoorgebouwen’, een samenwerking tussen de Hanzehogeschool Groningen en De Haagse Hogeschool, probeert in die leemte te voorzien. Het doel van het onderzoek is om verschillen en overeenkomsten tussen reële en gepercipieerde situaties in kantoren inzichtelijk te maken. Met de resultaten kunnen deelnemende organisaties bijsturen op geïdentificeerde knelpunten. In brede zin beogen de Hanzehogeschool Groningen en De Haagse Hogeschool met dit onderzoek inzicht te krijgen in de kwaliteit van het comfort in kantoorgebouwen. Daarnaast wil men inzicht verkrijgen in de maatregelen die het binnenmilieu kunnen verbeteren. Tot slot willen de onderzoekers het bewustzijn van studenten Facility Management op het gebied van het binnenklimaat vergroten door deze intensief te betrekken bij het uitvoeren van het onderzoek. Het onderzoek is voor deze studenten dus een belangrijke leerervaring. Daarmee beoogt het Lectoraat een nieuwe generatie beslissers te inspireren, niet alleen om het inzicht in het functioneren van organisaties te vergroten, maar ook om de prestaties te verbeteren.
Originele taal-2Dutch
UitgeverijHanzehogeschool Groningen
Aantal pagina's74
StatusPublished - 30 jun 2016

Keywords

  • binnenklimaat
  • comfort
  • luchtkwaliteit
  • geluidsbeleving
  • temperatuurbeleving
  • lichtcomfort
  • privacy
  • kantoorgebouwen

Citeer dit

Arends, H., Brink, H. W., Doornbos, S., & Wolters, K. (2016). Onderzoek binnenklimaat: professionele organisatie locatie Noord Nederland . Hanzehogeschool Groningen.
Arends, Heleen ; Brink, Henk Willem ; Doornbos, Simone ; Wolters, Kim. / Onderzoek binnenklimaat : professionele organisatie locatie Noord Nederland . Hanzehogeschool Groningen, 2016. 74 blz.
@book{c853060003cf4797aa2ec8243d359587,
title = "Onderzoek binnenklimaat: professionele organisatie locatie Noord Nederland",
abstract = "Ondanks de toegenomen virtualisering van ons werk en de daarmee samenhangende nieuwe werkvormen is het kantoor voor veel mensen nog steeds de belangrijkste plek waar het werk wordt gedaan. Daarmee is het kantoor ook een plek waar veel tijd wordt doorgebracht. Maar hoe is de situatie feitelijk? En hoe beleven de medewerkers het comfort in kantoorgebouwen? Verrassend genoeg is daarover nog weinig bekend, met name op het snijvlak van de re{\"e}le en gepercipieerde situaties. Het onderhavige onderzoek ‘Comfort Professionele Kantoorgebouwen’, een samenwerking tussen de Hanzehogeschool Groningen en De Haagse Hogeschool, probeert in die leemte te voorzien. Het doel van het onderzoek is om verschillen en overeenkomsten tussen re{\"e}le en gepercipieerde situaties in kantoren inzichtelijk te maken. Met de resultaten kunnen deelnemende organisaties bijsturen op ge{\"i}dentificeerde knelpunten. In brede zin beogen de Hanzehogeschool Groningen en De Haagse Hogeschool met dit onderzoek inzicht te krijgen in de kwaliteit van het comfort in kantoorgebouwen. Daarnaast wil men inzicht verkrijgen in de maatregelen die het binnenmilieu kunnen verbeteren. Tot slot willen de onderzoekers het bewustzijn van studenten Facility Management op het gebied van het binnenklimaat vergroten door deze intensief te betrekken bij het uitvoeren van het onderzoek. Het onderzoek is voor deze studenten dus een belangrijke leerervaring. Daarmee beoogt het Lectoraat een nieuwe generatie beslissers te inspireren, niet alleen om het inzicht in het functioneren van organisaties te vergroten, maar ook om de prestaties te verbeteren.",
keywords = "binnenklimaat, comfort, luchtkwaliteit, geluidsbeleving, temperatuurbeleving, lichtcomfort, privacy, kantoorgebouwen",
author = "Heleen Arends and Brink, {Henk Willem} and Simone Doornbos and Kim Wolters",
year = "2016",
month = "6",
day = "30",
language = "Dutch",
publisher = "Hanzehogeschool Groningen",

}

Arends, H, Brink, HW, Doornbos, S & Wolters, K 2016, Onderzoek binnenklimaat: professionele organisatie locatie Noord Nederland . Hanzehogeschool Groningen.

Onderzoek binnenklimaat : professionele organisatie locatie Noord Nederland . / Arends, Heleen; Brink, Henk Willem; Doornbos, Simone; Wolters, Kim.

Hanzehogeschool Groningen, 2016. 74 blz.

Onderzoeksoutput: ReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Onderzoek binnenklimaat

T2 - professionele organisatie locatie Noord Nederland

AU - Arends, Heleen

AU - Brink, Henk Willem

AU - Doornbos, Simone

AU - Wolters, Kim

PY - 2016/6/30

Y1 - 2016/6/30

N2 - Ondanks de toegenomen virtualisering van ons werk en de daarmee samenhangende nieuwe werkvormen is het kantoor voor veel mensen nog steeds de belangrijkste plek waar het werk wordt gedaan. Daarmee is het kantoor ook een plek waar veel tijd wordt doorgebracht. Maar hoe is de situatie feitelijk? En hoe beleven de medewerkers het comfort in kantoorgebouwen? Verrassend genoeg is daarover nog weinig bekend, met name op het snijvlak van de reële en gepercipieerde situaties. Het onderhavige onderzoek ‘Comfort Professionele Kantoorgebouwen’, een samenwerking tussen de Hanzehogeschool Groningen en De Haagse Hogeschool, probeert in die leemte te voorzien. Het doel van het onderzoek is om verschillen en overeenkomsten tussen reële en gepercipieerde situaties in kantoren inzichtelijk te maken. Met de resultaten kunnen deelnemende organisaties bijsturen op geïdentificeerde knelpunten. In brede zin beogen de Hanzehogeschool Groningen en De Haagse Hogeschool met dit onderzoek inzicht te krijgen in de kwaliteit van het comfort in kantoorgebouwen. Daarnaast wil men inzicht verkrijgen in de maatregelen die het binnenmilieu kunnen verbeteren. Tot slot willen de onderzoekers het bewustzijn van studenten Facility Management op het gebied van het binnenklimaat vergroten door deze intensief te betrekken bij het uitvoeren van het onderzoek. Het onderzoek is voor deze studenten dus een belangrijke leerervaring. Daarmee beoogt het Lectoraat een nieuwe generatie beslissers te inspireren, niet alleen om het inzicht in het functioneren van organisaties te vergroten, maar ook om de prestaties te verbeteren.

AB - Ondanks de toegenomen virtualisering van ons werk en de daarmee samenhangende nieuwe werkvormen is het kantoor voor veel mensen nog steeds de belangrijkste plek waar het werk wordt gedaan. Daarmee is het kantoor ook een plek waar veel tijd wordt doorgebracht. Maar hoe is de situatie feitelijk? En hoe beleven de medewerkers het comfort in kantoorgebouwen? Verrassend genoeg is daarover nog weinig bekend, met name op het snijvlak van de reële en gepercipieerde situaties. Het onderhavige onderzoek ‘Comfort Professionele Kantoorgebouwen’, een samenwerking tussen de Hanzehogeschool Groningen en De Haagse Hogeschool, probeert in die leemte te voorzien. Het doel van het onderzoek is om verschillen en overeenkomsten tussen reële en gepercipieerde situaties in kantoren inzichtelijk te maken. Met de resultaten kunnen deelnemende organisaties bijsturen op geïdentificeerde knelpunten. In brede zin beogen de Hanzehogeschool Groningen en De Haagse Hogeschool met dit onderzoek inzicht te krijgen in de kwaliteit van het comfort in kantoorgebouwen. Daarnaast wil men inzicht verkrijgen in de maatregelen die het binnenmilieu kunnen verbeteren. Tot slot willen de onderzoekers het bewustzijn van studenten Facility Management op het gebied van het binnenklimaat vergroten door deze intensief te betrekken bij het uitvoeren van het onderzoek. Het onderzoek is voor deze studenten dus een belangrijke leerervaring. Daarmee beoogt het Lectoraat een nieuwe generatie beslissers te inspireren, niet alleen om het inzicht in het functioneren van organisaties te vergroten, maar ook om de prestaties te verbeteren.

KW - binnenklimaat

KW - comfort

KW - luchtkwaliteit

KW - geluidsbeleving

KW - temperatuurbeleving

KW - lichtcomfort

KW - privacy

KW - kantoorgebouwen

M3 - Report

BT - Onderzoek binnenklimaat

PB - Hanzehogeschool Groningen

ER -

Arends H, Brink HW, Doornbos S, Wolters K. Onderzoek binnenklimaat: professionele organisatie locatie Noord Nederland . Hanzehogeschool Groningen, 2016. 74 blz.