How to Study Interactions between Challenging Behaviour and Space? Exploring the Relevance of Routinely Collected Data

Berit Ann Roos (First author), Mark P. Mobach, Ann Heylighen

Onderzoeksoutput: Contribution to conference proceedingAcademicpeer review

26 Downloads (Pure)

Samenvatting

Doel. Dit onderzoek heeft als doel manieren te vinden om te bestuderen hoe verstandelijk gehandicapten met uitdagend gedrag omgaan met de ruimte, zonder hun dagelijks leven te beïnvloeden. Achtergrond. Onderzoek naar ruimte dat beter aansluit bij de behoeften van deze personen is een uitdaging om uit te voeren, omdat ze moeite kunnen hebben om zich verbaal uit te drukken en extreem gevoelig zijn voor zintuiglijke prikkels. Daarom kan het verzamelen van gegevens door onderzoekers storend en opdringerig zijn en is grote voorzichtigheid geboden. Het aanboren van bestaande gegevens kan een veelbelovend alternatief zijn. Woonzorgorganisaties verzamelen routinematig gegevens over bewoners tijdens hun reguliere werkprocessen, zoals persoonlijke informatie en incidentregistratie. Ook routinematig verzamelde ruimtelijke gegevens, zoals tekeningen en reparatierapporten, kunnen nuttig zijn. Deze studie onderzoekt hoe routinematig verzamelde gegevens (RCD) inzicht kunnen geven in de manier waarop bewoners omgaan met de ruimte, zonder hun dagelijks leven te beïnvloeden.
Methoden. We reflecteren op de mogelijkheden van het gebruik van RCD (gerelateerd aan bewoner of ruimte) op basis van verkenningen in de context van een casestudy in een Nederlandse faciliteit voor zeer intensieve zorg. De gegevens werden geanalyseerd om algemene patronen te identificeren, zoals locaties met een hoge dichtheid aan incidenten/reparaties, en de eerste bevindingen werden geverifieerd door middel van een controle bij het personeel. Resultaten. De geanalyseerde RCD's geven een elementair en relevant inzicht in incidenten en reparaties die verband houden met uitdagend gedrag. De meeste gegevens waren echter niet volledig of relevant voor analyse. Daarom bespraken we de RCD met het personeel en pas daarna was het mogelijk om conclusies te trekken over de relevantie van de RCD en de interacties tussen bewoners en de ruimte.
Conclusies. Alleen in combinatie met een ex-tended benadering van het controleren van leden lijkt het gebruik van RCD relevant. RCD hebben op zichzelf weinig betekenis. Maar de combinatie van RCD met member checking lijkt inzicht te geven in de interactie tussen bewoners en ruimte, zonder in te grijpen in het dagelijks leven van de bewoners.

Originele taal-2English
Titel Evolving scholar
SubtitelARCH22
Plaats van productieDelft
UitgeverijOrvium
DOI's
StatusPublished - 2022

Keywords

  • uitdagend gedrag
  • verstandelijke beperkingen
  • ledencontrole
  • routinematig verzamelde gegevens
  • ruimte
  • architectuur

Vingerafdruk

Duik in de onderzoeksthema's van 'How to Study Interactions between Challenging Behaviour and Space? Exploring the Relevance of Routinely Collected Data'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Citeer dit