Het vak muziek in het creatieve tijdperk

Onderzoeksoutput: ArticleAcademicpeer review

96 Downloads (Pure)

Uittreksel

Tegenwoordig wordt het opnemen van kunstvakken in het curriculum van het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs meer en meer gelegitimeerd op basis van de bijdrage van de kunstvakken aan creativiteitsontwikkeling. Dit paper stelt daar vragen bij. Het laat zien dat creativiteitsontwikkeling niet een vanzelfsprekend en universeel uitgangspunt is, maar functioneert als een tijdsgebonden ideologie; het laat zien dat de ideologie van de creativiteitsontwikkeling moeizaam toepasbaar is op het muziekonderwijs; en het stelt een alternatieve rechtvaardiging van het vak muziek in het onderwijs voor.
Originele taal-2Dutch
Pagina's (van-tot)86-107
TijdschriftCultuur + educatie
Volume13
Nummer van het tijdschrift38
StatusPublished - 2013

Keywords

  • muziekonderwijs
  • creativiteit

Citeer dit

@article{8401324a6b614bdaafdd45ecdd52cb0f,
title = "Het vak muziek in het creatieve tijdperk",
abstract = "Tegenwoordig wordt het opnemen van kunstvakken in het curriculum van het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs meer en meer gelegitimeerd op basis van de bijdrage van de kunstvakken aan creativiteitsontwikkeling. Dit paper stelt daar vragen bij. Het laat zien dat creativiteitsontwikkeling niet een vanzelfsprekend en universeel uitgangspunt is, maar functioneert als een tijdsgebonden ideologie; het laat zien dat de ideologie van de creativiteitsontwikkeling moeizaam toepasbaar is op het muziekonderwijs; en het stelt een alternatieve rechtvaardiging van het vak muziek in het onderwijs voor.",
keywords = "muziekonderwijs, creativiteit",
author = "{Bisschop Boele}, Evert",
year = "2013",
language = "Dutch",
volume = "13",
pages = "86--107",
journal = "Cultuur + educatie",
issn = "1879-8837",
publisher = "LKCA",
number = "38",

}

Het vak muziek in het creatieve tijdperk. / Bisschop Boele, Evert.

In: Cultuur + educatie, Vol. 13, Nr. 38, 2013, blz. 86-107.

Onderzoeksoutput: ArticleAcademicpeer review

TY - JOUR

T1 - Het vak muziek in het creatieve tijdperk

AU - Bisschop Boele, Evert

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Tegenwoordig wordt het opnemen van kunstvakken in het curriculum van het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs meer en meer gelegitimeerd op basis van de bijdrage van de kunstvakken aan creativiteitsontwikkeling. Dit paper stelt daar vragen bij. Het laat zien dat creativiteitsontwikkeling niet een vanzelfsprekend en universeel uitgangspunt is, maar functioneert als een tijdsgebonden ideologie; het laat zien dat de ideologie van de creativiteitsontwikkeling moeizaam toepasbaar is op het muziekonderwijs; en het stelt een alternatieve rechtvaardiging van het vak muziek in het onderwijs voor.

AB - Tegenwoordig wordt het opnemen van kunstvakken in het curriculum van het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs meer en meer gelegitimeerd op basis van de bijdrage van de kunstvakken aan creativiteitsontwikkeling. Dit paper stelt daar vragen bij. Het laat zien dat creativiteitsontwikkeling niet een vanzelfsprekend en universeel uitgangspunt is, maar functioneert als een tijdsgebonden ideologie; het laat zien dat de ideologie van de creativiteitsontwikkeling moeizaam toepasbaar is op het muziekonderwijs; en het stelt een alternatieve rechtvaardiging van het vak muziek in het onderwijs voor.

KW - muziekonderwijs

KW - creativiteit

M3 - Article

VL - 13

SP - 86

EP - 107

JO - Cultuur + educatie

JF - Cultuur + educatie

SN - 1879-8837

IS - 38

ER -