Healthy ageing: het ondersteunen van gezondheid gedurende de levensloop

Carina Wiekens (Editor), Jan S. Jukema (Editor)

Onderzoeksoutput: BookAcademic

Uittreksel

Gezond ouder worden, hoe doen mensen dat? Bij Healthy ageing staat het gedrag dat bijdraagt aan een zo gezond mogelijk leven centraal. Het gaat hierbij vooral om het bevorderen van zelfredzaamheid en versterken van gezond gedrag.
Bij professionals is er een groeiende behoefte aan inzichten over gezond ouder worden en aan interventies die dat ondersteunen. Healthy ageing gaat over de vraag hoe gezondheidsprofessionals gedrag kunnen bevorderen dat bijdraagt aan gezond ouder worden. Een belangrijk uitgangspunt is dat wat mensen nodig hebben om gezond te blijven of te worden, verandert gedurende de levensloop.
Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat in op de inhoud en achtergronden van healthy ageing gedurende de levensloop. Er worden modellen en theorieën besproken die professionals kunnen inzetten bij de ondersteuning van gedragsverandering. Daarnaast is er aandacht voor e-health, interdisciplinair samenwerken en ethisch handelen. Het tweede deel behandelt de invloed van voeding, bewegen, slaap, stress en sociale interactie op gezond ouder worden. De nadruk ligt hierbij op de mogelijkheden om in de praktijk ondersteuning te bieden.

Dit boek is geschreven voor studenten van hogere sociale studies en zorg- en (para)medische opleidingen. Het is ook geschikt voor professionals die zich bezighouden met gedragsveranderingen rond gezondheidsvraagstukken.
Carina Wiekens geeft leiding aan de onderzoeksgroep Duurzaam Gedrag en is lector bij de Hanzehogeschool. Jan Jukema is lector Verpleegkunde bij hogeschool Saxion. Onder redactie van genoemde auteurs hebben vele experts van verschillende hogescholen een bijdrage geleverd aan het boek.
Originele taal-2Dutch
Plaats van productieBussum
UitgeverijCoutinho
Aantal pagina's280
ISBN van geprinte versie9789046906170
StatusPublished - 1 jun 2019

Keywords

 • gezondheidsprofessional
 • gezond ouder worden
 • gezonde leefstijl
 • gedragsverandering
 • slaap
 • stress
 • voeding
 • sociale interactie
 • beweging
 • digitalisatie
 • levensloop

Citeer dit

Wiekens, C., & Jukema, J. S. (editors) (2019). Healthy ageing: het ondersteunen van gezondheid gedurende de levensloop. Bussum: Coutinho.
Wiekens, Carina (Editor) ; Jukema, Jan S. (Editor). / Healthy ageing : het ondersteunen van gezondheid gedurende de levensloop. Bussum : Coutinho, 2019. 280 blz.
@book{a572f6ab6f994a47b6cd289fb7bf1163,
title = "Healthy ageing: het ondersteunen van gezondheid gedurende de levensloop",
abstract = "Gezond ouder worden, hoe doen mensen dat? Bij Healthy ageing staat het gedrag dat bijdraagt aan een zo gezond mogelijk leven centraal. Het gaat hierbij vooral om het bevorderen van zelfredzaamheid en versterken van gezond gedrag.Bij professionals is er een groeiende behoefte aan inzichten over gezond ouder worden en aan interventies die dat ondersteunen. Healthy ageing gaat over de vraag hoe gezondheidsprofessionals gedrag kunnen bevorderen dat bijdraagt aan gezond ouder worden. Een belangrijk uitgangspunt is dat wat mensen nodig hebben om gezond te blijven of te worden, verandert gedurende de levensloop. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat in op de inhoud en achtergronden van healthy ageing gedurende de levensloop. Er worden modellen en theorie{\"e}n besproken die professionals kunnen inzetten bij de ondersteuning van gedragsverandering. Daarnaast is er aandacht voor e-health, interdisciplinair samenwerken en ethisch handelen. Het tweede deel behandelt de invloed van voeding, bewegen, slaap, stress en sociale interactie op gezond ouder worden. De nadruk ligt hierbij op de mogelijkheden om in de praktijk ondersteuning te bieden.Dit boek is geschreven voor studenten van hogere sociale studies en zorg- en (para)medische opleidingen. Het is ook geschikt voor professionals die zich bezighouden met gedragsveranderingen rond gezondheidsvraagstukken. Carina Wiekens geeft leiding aan de onderzoeksgroep Duurzaam Gedrag en is lector bij de Hanzehogeschool. Jan Jukema is lector Verpleegkunde bij hogeschool Saxion. Onder redactie van genoemde auteurs hebben vele experts van verschillende hogescholen een bijdrage geleverd aan het boek.",
keywords = "gezondheidsprofessional, gezond ouder worden, gezonde leefstijl, gedragsverandering, slaap, stress, voeding, sociale interactie, beweging, digitalisatie, levensloop, health, ageing",
editor = "Carina Wiekens and Jukema, {Jan S.}",
year = "2019",
month = "6",
day = "1",
language = "Dutch",
isbn = "9789046906170",
publisher = "Coutinho",

}

Healthy ageing : het ondersteunen van gezondheid gedurende de levensloop. / Wiekens, Carina (Editor); Jukema, Jan S. (Editor).

Bussum : Coutinho, 2019. 280 blz.

Onderzoeksoutput: BookAcademic

TY - BOOK

T1 - Healthy ageing

T2 - het ondersteunen van gezondheid gedurende de levensloop

A2 - Wiekens, Carina

A2 - Jukema, Jan S.

PY - 2019/6/1

Y1 - 2019/6/1

N2 - Gezond ouder worden, hoe doen mensen dat? Bij Healthy ageing staat het gedrag dat bijdraagt aan een zo gezond mogelijk leven centraal. Het gaat hierbij vooral om het bevorderen van zelfredzaamheid en versterken van gezond gedrag.Bij professionals is er een groeiende behoefte aan inzichten over gezond ouder worden en aan interventies die dat ondersteunen. Healthy ageing gaat over de vraag hoe gezondheidsprofessionals gedrag kunnen bevorderen dat bijdraagt aan gezond ouder worden. Een belangrijk uitgangspunt is dat wat mensen nodig hebben om gezond te blijven of te worden, verandert gedurende de levensloop. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat in op de inhoud en achtergronden van healthy ageing gedurende de levensloop. Er worden modellen en theorieën besproken die professionals kunnen inzetten bij de ondersteuning van gedragsverandering. Daarnaast is er aandacht voor e-health, interdisciplinair samenwerken en ethisch handelen. Het tweede deel behandelt de invloed van voeding, bewegen, slaap, stress en sociale interactie op gezond ouder worden. De nadruk ligt hierbij op de mogelijkheden om in de praktijk ondersteuning te bieden.Dit boek is geschreven voor studenten van hogere sociale studies en zorg- en (para)medische opleidingen. Het is ook geschikt voor professionals die zich bezighouden met gedragsveranderingen rond gezondheidsvraagstukken. Carina Wiekens geeft leiding aan de onderzoeksgroep Duurzaam Gedrag en is lector bij de Hanzehogeschool. Jan Jukema is lector Verpleegkunde bij hogeschool Saxion. Onder redactie van genoemde auteurs hebben vele experts van verschillende hogescholen een bijdrage geleverd aan het boek.

AB - Gezond ouder worden, hoe doen mensen dat? Bij Healthy ageing staat het gedrag dat bijdraagt aan een zo gezond mogelijk leven centraal. Het gaat hierbij vooral om het bevorderen van zelfredzaamheid en versterken van gezond gedrag.Bij professionals is er een groeiende behoefte aan inzichten over gezond ouder worden en aan interventies die dat ondersteunen. Healthy ageing gaat over de vraag hoe gezondheidsprofessionals gedrag kunnen bevorderen dat bijdraagt aan gezond ouder worden. Een belangrijk uitgangspunt is dat wat mensen nodig hebben om gezond te blijven of te worden, verandert gedurende de levensloop. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat in op de inhoud en achtergronden van healthy ageing gedurende de levensloop. Er worden modellen en theorieën besproken die professionals kunnen inzetten bij de ondersteuning van gedragsverandering. Daarnaast is er aandacht voor e-health, interdisciplinair samenwerken en ethisch handelen. Het tweede deel behandelt de invloed van voeding, bewegen, slaap, stress en sociale interactie op gezond ouder worden. De nadruk ligt hierbij op de mogelijkheden om in de praktijk ondersteuning te bieden.Dit boek is geschreven voor studenten van hogere sociale studies en zorg- en (para)medische opleidingen. Het is ook geschikt voor professionals die zich bezighouden met gedragsveranderingen rond gezondheidsvraagstukken. Carina Wiekens geeft leiding aan de onderzoeksgroep Duurzaam Gedrag en is lector bij de Hanzehogeschool. Jan Jukema is lector Verpleegkunde bij hogeschool Saxion. Onder redactie van genoemde auteurs hebben vele experts van verschillende hogescholen een bijdrage geleverd aan het boek.

KW - gezondheidsprofessional

KW - gezond ouder worden

KW - gezonde leefstijl

KW - gedragsverandering

KW - slaap

KW - stress

KW - voeding

KW - sociale interactie

KW - beweging

KW - digitalisatie

KW - levensloop

KW - health

KW - ageing

M3 - Book

SN - 9789046906170

BT - Healthy ageing

PB - Coutinho

CY - Bussum

ER -