Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen

Onderzoeksoutput: ChapterProfessional

Uittreksel

Door ingrijpende veranderingen in het huidige gezondheidszorgsysteem wordt een steeds groter beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van patiënten. Hiermee samenhangend worden hulp en ondersteuning door partners, familie en andere directe naasten steeds belangrijker.
Zorgen voor een dierbare partner of familielid vraagt meestal echter veel energie en kan emotioneel zwaar zijn. Het heeft dan ook grote invloed op het welzijn van de zorgende familieleden. Bij een deel van deze familiezorgers (mantelzorgers) leidt dit tot overbelasting. Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het signaleren en voorkomen van deze overbelasting. Dit hoofdstuk beschrijft het begrip (over)belasting van familie, de factoren die daarbij een rol spelen en hoe verpleegkundigen overbelasting van familieleden kunnen signaleren en vaststellen. Daarnaast worden handvatten gegeven voor een systematische, familiegerichte aanpak, met aandacht voor de patiënt in zijn sociale omgeving en het effect van de ziekte hartfalen op onderlinge relaties binnen het gezin en de familiekring.
Originele taal-2Dutch
TitelZorg rondom hartfalen
RedacteurenTiny Jaarsma, Martje van der Wal
Plaats van productieHouten
UitgeverijBohn Stafleu van Loghum
Pagina's203-212
ISBN van geprinte versie978-90-368-0658-9
StatusPublished - 2015

Keywords

  • gezondheidszorg
  • verpleegkunde

Citeer dit

Luttik, M. L. (2015). Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen. In T. Jaarsma, & M. van der Wal (editors), Zorg rondom hartfalen (blz. 203-212). [11] Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Luttik, Marie Louise. / Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen. Zorg rondom hartfalen. redacteur / Tiny Jaarsma ; Martje van der Wal. Houten : Bohn Stafleu van Loghum, 2015. blz. 203-212
@inbook{4735773bbd714567b422573c2af9c916,
title = "Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van pati{\"e}nten met hartfalen",
abstract = "Door ingrijpende veranderingen in het huidige gezondheidszorgsysteem wordt een steeds groter beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van pati{\"e}nten. Hiermee samenhangend worden hulp en ondersteuning door partners, familie en andere directe naasten steeds belangrijker. Zorgen voor een dierbare partner of familielid vraagt meestal echter veel energie en kan emotioneel zwaar zijn. Het heeft dan ook grote invloed op het welzijn van de zorgende familieleden. Bij een deel van deze familiezorgers (mantelzorgers) leidt dit tot overbelasting. Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het signaleren en voorkomen van deze overbelasting. Dit hoofdstuk beschrijft het begrip (over)belasting van familie, de factoren die daarbij een rol spelen en hoe verpleegkundigen overbelasting van familieleden kunnen signaleren en vaststellen. Daarnaast worden handvatten gegeven voor een systematische, familiegerichte aanpak, met aandacht voor de pati{\"e}nt in zijn sociale omgeving en het effect van de ziekte hartfalen op onderlinge relaties binnen het gezin en de familiekring.",
keywords = "gezondheidszorg, verpleegkunde",
author = "Luttik, {Marie Louise}",
year = "2015",
language = "Dutch",
isbn = "978-90-368-0658-9",
pages = "203--212",
editor = "Jaarsma, {Tiny } and {van der Wal}, {Martje }",
booktitle = "Zorg rondom hartfalen",
publisher = "Bohn Stafleu van Loghum",
address = "Netherlands",

}

Luttik, ML 2015, Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen. in T Jaarsma & M van der Wal (redactie), Zorg rondom hartfalen., 11, Bohn Stafleu van Loghum, Houten, blz. 203-212.

Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen. / Luttik, Marie Louise.

Zorg rondom hartfalen. redactie / Tiny Jaarsma; Martje van der Wal. Houten : Bohn Stafleu van Loghum, 2015. blz. 203-212 11.

Onderzoeksoutput: ChapterProfessional

TY - CHAP

T1 - Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen

AU - Luttik, Marie Louise

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Door ingrijpende veranderingen in het huidige gezondheidszorgsysteem wordt een steeds groter beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van patiënten. Hiermee samenhangend worden hulp en ondersteuning door partners, familie en andere directe naasten steeds belangrijker. Zorgen voor een dierbare partner of familielid vraagt meestal echter veel energie en kan emotioneel zwaar zijn. Het heeft dan ook grote invloed op het welzijn van de zorgende familieleden. Bij een deel van deze familiezorgers (mantelzorgers) leidt dit tot overbelasting. Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het signaleren en voorkomen van deze overbelasting. Dit hoofdstuk beschrijft het begrip (over)belasting van familie, de factoren die daarbij een rol spelen en hoe verpleegkundigen overbelasting van familieleden kunnen signaleren en vaststellen. Daarnaast worden handvatten gegeven voor een systematische, familiegerichte aanpak, met aandacht voor de patiënt in zijn sociale omgeving en het effect van de ziekte hartfalen op onderlinge relaties binnen het gezin en de familiekring.

AB - Door ingrijpende veranderingen in het huidige gezondheidszorgsysteem wordt een steeds groter beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van patiënten. Hiermee samenhangend worden hulp en ondersteuning door partners, familie en andere directe naasten steeds belangrijker. Zorgen voor een dierbare partner of familielid vraagt meestal echter veel energie en kan emotioneel zwaar zijn. Het heeft dan ook grote invloed op het welzijn van de zorgende familieleden. Bij een deel van deze familiezorgers (mantelzorgers) leidt dit tot overbelasting. Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het signaleren en voorkomen van deze overbelasting. Dit hoofdstuk beschrijft het begrip (over)belasting van familie, de factoren die daarbij een rol spelen en hoe verpleegkundigen overbelasting van familieleden kunnen signaleren en vaststellen. Daarnaast worden handvatten gegeven voor een systematische, familiegerichte aanpak, met aandacht voor de patiënt in zijn sociale omgeving en het effect van de ziekte hartfalen op onderlinge relaties binnen het gezin en de familiekring.

KW - gezondheidszorg

KW - verpleegkunde

M3 - Chapter

SN - 978-90-368-0658-9

SP - 203

EP - 212

BT - Zorg rondom hartfalen

A2 - Jaarsma, Tiny

A2 - van der Wal, Martje

PB - Bohn Stafleu van Loghum

CY - Houten

ER -

Luttik ML. Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen. In Jaarsma T, van der Wal M, redacteurs, Zorg rondom hartfalen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. 2015. blz. 203-212. 11