Eindrapport Voicemint Project

Joke Bruining, Ward van der Houwen

Onderzoeksoutput: ReportProfessional

Samenvatting

Voor stemloze patiënten die beperkt zijn in hun communicatie door verwijderde stembanden (larynchectomie), zijn er stemprothesen. Een stemprothese is een chirurgisch ingebracht ventieltje of niet-invasief een electrolarynx. In de VS is ook een kunstgebit met ingebouwde elektronische stemprothese en afstandsbediening verkrijgbaar (de UltraVoice) met zeer goede resultaten. Voor tijdelijk stemlozen zijn deze methoden te duur, te ingrijpend of niet geschikt. Zij zijn voor communicatie aangewezen op schrijven of gebaren.

De VoiceMint is een op zichzelf staande elektronische akoestische stemprothese die in de mond wordt gedragen. De VoiceMint zendt een toon uit die op verzoek in spraak kan worden gearticuleerd, ter vervanging van de gezonde en normale stemproductie van de zangplooien bij patiënten met een stemachterstand.
Naast deze toepassing in de zorg, bij stemloze patienten, lijken er ook toepassingen te zijn in de speelgoed- en gameindustrie, en in de drogisterij: een waarlijk electronische stempastille, die de eigenlijke stem tjdelijk ontlast.

Er is een werkend demo-model ontwikkeld waarmee de hoofd-eigenschappen van de VoiceMint kunnen worden aangetoond en onderzocht: het model bevat de electronica (luidspreker, versterker, microcontroller, batterij) in een vorm (een lolly) waarmee het dagelijks furnctionen kan worden getest. Tegelijkertijd is er een marktonderzoek gedaan naar mogelijke gebruikergroepen en hun intentie tot aanschaf en gebruikvan zo’n nieuw product in een wellicht nieuwe productcategorie. Ook is uitgezocht welke verkoopkanalen in aanmerking zouden kunnen komen.


Originele taal-2Dutch
Aantal pagina's17
StatusPublished - 31 dec. 2020

Keywords

  • sensortechnologie
  • spraakprotheses
  • prototyping
  • medical device

Citeer dit