Bridge work in uitzendwerk

Klaske Veth, Hubert P.L.M. Korzilius, Beatrice I.J.M. van der Heijden, Annet de Lange

Onderzoeksoutput: ArticleProfessional

Uittreksel

Dit artikel beschrijft een longitudinale studie naar de relaties tussen de bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid van uitzendkrachten van 65 jaar en ouder (de zogenaamde bridge workers in uitzendwerk), aanwezigheid en gebruik van behoud- en ontwikkelingsgericht HRM en ervaren steun van leidinggevenden en collega’s bij inlenende organisaties. Er blijkt géén relatie tussen aanwezigheid en gebruik van HR maatregelen, steun van leidinggevende en collega’s en bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid. Daarop is één uitzondering. De ervaren aanwezigheid van HR maatregelen gericht op behoud van inzetbaarheid heeft een significant positieve invloed op de ervaren sociale steun een jaar later, en uiteindelijk ook op de bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid van bridge workers in uitzendwerk. Blijkbaar werkt voor de 65+ uitzendkrachten alleen het idee van de aanwezigheid van bijvoorbeeld ergonomische aanpassingen bij de inlenende organisatie positief door. Hoewel de invloed van HRM minimaal blijkt, zijn de effecten van sociale steun van leidinggevende en collega’s op bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid erg sterk. Voor bridge workers in uitzendwerk lijkt het dus belangrijk om een goede relatie met de manager en collega’s te hebben die wordt gekenmerkt door wederzijds respect, vertrouwen en loyaliteit.
Originele taal-2Dutch
Pagina's (van-tot)36-58
TijdschriftTijdschrift voor HRM
Nummer van het tijdschrift3
StatusPublished - sep 2019

Keywords

  • hrm
  • uitzendkrachten
  • ouderen

Citeer dit

Veth, K., Korzilius, H. P. L. M., van der Heijden, B. I. J. M., & de Lange, A. (2019). Bridge work in uitzendwerk. Tijdschrift voor HRM, (3), 36-58.
Veth, Klaske ; Korzilius, Hubert P.L.M. ; van der Heijden, Beatrice I.J.M. ; de Lange, Annet. / Bridge work in uitzendwerk. In: Tijdschrift voor HRM. 2019 ; Nr. 3. blz. 36-58.
@article{c11b6c5ea85342e39cb1d2447c293ba0,
title = "Bridge work in uitzendwerk",
abstract = "Dit artikel beschrijft een longitudinale studie naar de relaties tussen de bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid van uitzendkrachten van 65 jaar en ouder (de zogenaamde bridge workers in uitzendwerk), aanwezigheid en gebruik van behoud- en ontwikkelingsgericht HRM en ervaren steun van leidinggevenden en collega’s bij inlenende organisaties. Er blijkt g{\'e}{\'e}n relatie tussen aanwezigheid en gebruik van HR maatregelen, steun van leidinggevende en collega’s en bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid. Daarop is {\'e}{\'e}n uitzondering. De ervaren aanwezigheid van HR maatregelen gericht op behoud van inzetbaarheid heeft een significant positieve invloed op de ervaren sociale steun een jaar later, en uiteindelijk ook op de bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid van bridge workers in uitzendwerk. Blijkbaar werkt voor de 65+ uitzendkrachten alleen het idee van de aanwezigheid van bijvoorbeeld ergonomische aanpassingen bij de inlenende organisatie positief door. Hoewel de invloed van HRM minimaal blijkt, zijn de effecten van sociale steun van leidinggevende en collega’s op bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid erg sterk. Voor bridge workers in uitzendwerk lijkt het dus belangrijk om een goede relatie met de manager en collega’s te hebben die wordt gekenmerkt door wederzijds respect, vertrouwen en loyaliteit.",
keywords = "hrm, uitzendkrachten, ouderen, hrm, agency work, elderly workers",
author = "Klaske Veth and Korzilius, {Hubert P.L.M.} and {van der Heijden}, {Beatrice I.J.M.} and {de Lange}, Annet",
year = "2019",
month = "9",
language = "Dutch",
pages = "36--58",
journal = "Tijdschrift voor HRM",
issn = "1388-1302",
publisher = "Van Vliet",
number = "3",

}

Veth, K, Korzilius, HPLM, van der Heijden, BIJM & de Lange, A 2019, 'Bridge work in uitzendwerk', Tijdschrift voor HRM, nr. 3, blz. 36-58.

Bridge work in uitzendwerk. / Veth, Klaske; Korzilius, Hubert P.L.M.; van der Heijden, Beatrice I.J.M.; de Lange, Annet.

In: Tijdschrift voor HRM, Nr. 3, 09.2019, blz. 36-58.

Onderzoeksoutput: ArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Bridge work in uitzendwerk

AU - Veth, Klaske

AU - Korzilius, Hubert P.L.M.

AU - van der Heijden, Beatrice I.J.M.

AU - de Lange, Annet

PY - 2019/9

Y1 - 2019/9

N2 - Dit artikel beschrijft een longitudinale studie naar de relaties tussen de bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid van uitzendkrachten van 65 jaar en ouder (de zogenaamde bridge workers in uitzendwerk), aanwezigheid en gebruik van behoud- en ontwikkelingsgericht HRM en ervaren steun van leidinggevenden en collega’s bij inlenende organisaties. Er blijkt géén relatie tussen aanwezigheid en gebruik van HR maatregelen, steun van leidinggevende en collega’s en bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid. Daarop is één uitzondering. De ervaren aanwezigheid van HR maatregelen gericht op behoud van inzetbaarheid heeft een significant positieve invloed op de ervaren sociale steun een jaar later, en uiteindelijk ook op de bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid van bridge workers in uitzendwerk. Blijkbaar werkt voor de 65+ uitzendkrachten alleen het idee van de aanwezigheid van bijvoorbeeld ergonomische aanpassingen bij de inlenende organisatie positief door. Hoewel de invloed van HRM minimaal blijkt, zijn de effecten van sociale steun van leidinggevende en collega’s op bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid erg sterk. Voor bridge workers in uitzendwerk lijkt het dus belangrijk om een goede relatie met de manager en collega’s te hebben die wordt gekenmerkt door wederzijds respect, vertrouwen en loyaliteit.

AB - Dit artikel beschrijft een longitudinale studie naar de relaties tussen de bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid van uitzendkrachten van 65 jaar en ouder (de zogenaamde bridge workers in uitzendwerk), aanwezigheid en gebruik van behoud- en ontwikkelingsgericht HRM en ervaren steun van leidinggevenden en collega’s bij inlenende organisaties. Er blijkt géén relatie tussen aanwezigheid en gebruik van HR maatregelen, steun van leidinggevende en collega’s en bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid. Daarop is één uitzondering. De ervaren aanwezigheid van HR maatregelen gericht op behoud van inzetbaarheid heeft een significant positieve invloed op de ervaren sociale steun een jaar later, en uiteindelijk ook op de bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid van bridge workers in uitzendwerk. Blijkbaar werkt voor de 65+ uitzendkrachten alleen het idee van de aanwezigheid van bijvoorbeeld ergonomische aanpassingen bij de inlenende organisatie positief door. Hoewel de invloed van HRM minimaal blijkt, zijn de effecten van sociale steun van leidinggevende en collega’s op bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid erg sterk. Voor bridge workers in uitzendwerk lijkt het dus belangrijk om een goede relatie met de manager en collega’s te hebben die wordt gekenmerkt door wederzijds respect, vertrouwen en loyaliteit.

KW - hrm

KW - uitzendkrachten

KW - ouderen

KW - hrm

KW - agency work

KW - elderly workers

M3 - Article

SP - 36

EP - 58

JO - Tijdschrift voor HRM

JF - Tijdschrift voor HRM

SN - 1388-1302

IS - 3

ER -

Veth K, Korzilius HPLM, van der Heijden BIJM, de Lange A. Bridge work in uitzendwerk. Tijdschrift voor HRM. 2019 sep;(3):36-58.