Big Brother, little brother en de discussie over privacy

Martijn de Groot

  Onderzoeksoutput: ArticleProfessional

  Uittreksel

  In 1949 publiceerde George Orwell zijn boek ‘1984’, waarin hij een beklemmende samenleving beschrijft: een wereld die totaal gecontroleerd wordt door de overheid, waarbij élke stap die je doet wordt geregistreerd en zelfs het denken aan banden is gelegd. Nu, 65 jaar later, lijkt het niet Big Brother, maar ‘little brother’ te zijn die onze privacy bedreigt. Uitgerust met onze geavanceerde (mobiele) apparatuur, waar Orwell waarschijnlijk zelfs nooit van gedroomd heeft, geven we – al dan niet bewust – zélf onze privacy weg. En vele kleine broers maken één grote, dus dat is eng. Althans, als je Dave Eggers moet geloven in zijn boek ‘De Cirkel’.
  Vertaalde titel van de bijdrageBig Brother, little brother and the privacy discussion
  Originele taal-2Dutch
  Aantal pagina's1
  TijdschriftDigitale ZorgGids
  StatusPublished - 17 mrt 2014

  Keywords

  • quantified self
  • privacy

  Citeer dit

  @article{4bfc4a0d7ba1438794962c23e856c6fd,
  title = "Big Brother, little brother en de discussie over privacy",
  abstract = "In 1949 publiceerde George Orwell zijn boek ‘1984’, waarin hij een beklemmende samenleving beschrijft: een wereld die totaal gecontroleerd wordt door de overheid, waarbij {\'e}lke stap die je doet wordt geregistreerd en zelfs het denken aan banden is gelegd. Nu, 65 jaar later, lijkt het niet Big Brother, maar ‘little brother’ te zijn die onze privacy bedreigt. Uitgerust met onze geavanceerde (mobiele) apparatuur, waar Orwell waarschijnlijk zelfs nooit van gedroomd heeft, geven we – al dan niet bewust – z{\'e}lf onze privacy weg. En vele kleine broers maken {\'e}{\'e}n grote, dus dat is eng. Althans, als je Dave Eggers moet geloven in zijn boek ‘De Cirkel’.",
  keywords = "quantified self, privacy, quantified self, privacy",
  author = "{de Groot}, Martijn",
  note = "Oorspronkelijk gepubliceerd in: Digitale Zorg Gids",
  year = "2014",
  month = "3",
  day = "17",
  language = "Dutch",
  journal = "Digitale ZorgGids",
  publisher = "Pati{\"e}ntenfederatie Nederland",

  }

  Big Brother, little brother en de discussie over privacy. / de Groot, Martijn.

  In: Digitale ZorgGids, 17.03.2014.

  Onderzoeksoutput: ArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Big Brother, little brother en de discussie over privacy

  AU - de Groot, Martijn

  N1 - Oorspronkelijk gepubliceerd in: Digitale Zorg Gids

  PY - 2014/3/17

  Y1 - 2014/3/17

  N2 - In 1949 publiceerde George Orwell zijn boek ‘1984’, waarin hij een beklemmende samenleving beschrijft: een wereld die totaal gecontroleerd wordt door de overheid, waarbij élke stap die je doet wordt geregistreerd en zelfs het denken aan banden is gelegd. Nu, 65 jaar later, lijkt het niet Big Brother, maar ‘little brother’ te zijn die onze privacy bedreigt. Uitgerust met onze geavanceerde (mobiele) apparatuur, waar Orwell waarschijnlijk zelfs nooit van gedroomd heeft, geven we – al dan niet bewust – zélf onze privacy weg. En vele kleine broers maken één grote, dus dat is eng. Althans, als je Dave Eggers moet geloven in zijn boek ‘De Cirkel’.

  AB - In 1949 publiceerde George Orwell zijn boek ‘1984’, waarin hij een beklemmende samenleving beschrijft: een wereld die totaal gecontroleerd wordt door de overheid, waarbij élke stap die je doet wordt geregistreerd en zelfs het denken aan banden is gelegd. Nu, 65 jaar later, lijkt het niet Big Brother, maar ‘little brother’ te zijn die onze privacy bedreigt. Uitgerust met onze geavanceerde (mobiele) apparatuur, waar Orwell waarschijnlijk zelfs nooit van gedroomd heeft, geven we – al dan niet bewust – zélf onze privacy weg. En vele kleine broers maken één grote, dus dat is eng. Althans, als je Dave Eggers moet geloven in zijn boek ‘De Cirkel’.

  KW - quantified self

  KW - privacy

  KW - quantified self

  KW - privacy

  UR - https://www.digitalezorggids.nl/blog/big-brother-little-brother-en-de-discussie-over-privacy

  M3 - Article

  JO - Digitale ZorgGids

  JF - Digitale ZorgGids

  ER -