Behoud van monumenten door herontwikkeling: herbestemming en energiebesparing als middel

    Onderzoeksoutput: ChapterProfessional

    467 Downloads (Pure)

    Samenvatting

    Paper naar aanleiding van een presentatie over herontwikkeling waarbij de case studie projecten steenfabriek in Wirdum (Gr.) en Sint Petruskerk in Eindhoven zijn behandeld.
    In dit artikel wordt ingegaan op het spanningsveld tussen behoud en ontwikkeling van monumenten. De problematiek wordt geschetst vanuit een analyse van beleid en praktijk. Hoe worden fysieke aanpassingen aan monumenten benaderd vanuit het perspectief van de monumentenzorg? En waar liggen knelpunten in het herontwikkelingsproces in de praktijk? Dit laatste wordt belicht vanuit twee case studie onderzoeken: de vervallen steenfabriek Tichelwerk in Wirdum en de Energieke Sint Petruskerk in Eindhoven. Beide voorbeelden laten zien dat het herontwikkelingsproces ook wordt gestuurd door mechanismen die niet per definitie gerelateerd zijn aan de cultuurhistorische waarden van de gebouwen. Door deze mechanismen te doorgronden kunnen herbestemming en energiebesparing worden ingezet als middel voor het behoud van monumenten.
    Originele taal-2Dutch
    TitelDe kunst van maatschappelijk vastgoedmanagement
    Subtitelsamenhang in maatschappelijk vastgoed, economie, leegstand en herbestemming in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen
    RedacteurenJan Veuger, Annette Tjeerdsma
    Plaats van productieGroningen
    UitgeverijHanzehogeschool Groningen
    Pagina's17-30
    ISBN van geprinte versie978-90-819774-4-9
    StatusPublished - mrt. 2014

    Keywords

    • monumenten
    • herbestemming
    • energiebesparing

    Citeer dit