Persoonlijk profiel

Research interests

Als sociologe ben ik geïnteresseerd in innovatie en de aard en impact ervan in brede zin - sociale innovatie, productinnovatie, processen - alsook in de mechanismen die innovatie bevorderen of remmen. Dit omvat ook de impact van digitale innovaties en transformatie op organisaties en de samenleving.

Concreet onderzoek ik digitale geletterdheid en inclusie bij het Lectoraat Digitale Transformatie (User Centered Design) vanuit een breed maatschappelijk perspectief: de digitale kloof en digitale ongelijkheid is ook in Nederland met snelopvolgende digitale technologieën en de explosieve groei van AI toepassingen een urgent maatschappelijk probleem anno 2023. Digitale inclusie is daarom een missie waaraan ik, in samenwerking met collega's, studenten en werkveld, met overtuiging tracht bij te dragen.

Hierbij ligt de focus op een aantal onderzoekersvragen vanuit het dubbele perspectief technologientwikkeling - motiveren om digitale vaardigheden te leren:

1- Hoe ontwerp en ontwikkel je inclusieve, laagdrempelige en toegankelijke digitale technologie voor bepaalde (kwetsbare) doelgroepen? En hoe kun je deze doelgroepen betrekken bij co-creatie processen van digitale technologie met ontwikkelaars en andere stakeholders?

2- Hoe kun je (kwetsbare) mensen motiveren om digitale vaardigheden (basis en kritische) te ontwikkelen en willen blijven leren. En welke rol kan gamification hier een rol in spelen?

Op regionaal niveau werk ik hierbij samen met collega's van het lectoraat en de Digital Literacy Coalition, een netwerkorganisatie waar Hanzehogeschool Groningen een actieve rol in heeft en die als missie heeft (kwetsbare) inwoners een niveau omhoog te helpen in digitale geletterdheid en vaardigheden, ook in samenwerking met de Digitale Academie Noord-Nederland en lokale partijen. Daarbij werken we vanuit de vraagstelling: Welke interventies kun je op een laagdrempelige manier op lokaal niveau ontwerpen en experimenteren?

Op internationaal niveau werken we samen aan met collega's en studenten in een aantal Erasmus+ initiatieven, waaronder IGNITION, DIFUCH onder de vlag van de Stars EU Alliance (European University).

Op nationaal niveau zijn we sinds mei 2023 aangesloten als Hanzehogeschool Groningen bij de Alliantie Digitaal Samenleven, wiens missie en agenda we onderschrijven en kijken we uit naar een vruchtbare samenwerking met partijen uit het hele land.

 

 

Opleiding / Academische kwalificatie

Sociology and Political Science, Doctor of Social Science, Innovation Culture and Micro Firms in Regional Innovation Systems, University La Laguna

Datum van toekenning: 15 jan. 2016

Keywords

  • HM Sociology
  • social innovation
  • impact of digital technology
  • digital literacy
  • digital inclusion
  • design research

Vingerafdruk

Verdiep u in de onderzoeksgebieden waarop Madelon van Oostrom actief is. Deze onderwerplabels komen uit het werk van deze persoon. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.
  • 1 Soortgelijke profielen

Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of