20222023

Onderzoeksresultaten per jaar

Persoonlijk profiel

Personal profile

Approaching subtle otherness.
Artistic attempts to relate to new ecological realities.

Het artistieke doctoraatsonderzoek richt zich op drie ecologische fenomenen die getroffen zijn door immense ecologische rampen; vliegende insecten die te maken hebben met insectensterfte, kwelders die lijden onder klimaatverandering en industriële exploitatie, en de bodem die te maken heeft met vervuiling. Het artistieke PhD onderzoek verbindt deze fenomenen met de elementen lucht (insecten), water (kwelders) en aarde (bodem) en biedt verschillende invalshoeken om de ecologische urgentie te benaderen.

De drie ecologische fenomenen hebben gemeen dat ze in hun presentatie en esthetiek weinig indrukwekkend en delicaat zijn en gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Daarom worden de drie bestudeerde onderwerpen zowel in esthetisch als in ecologisch opzicht gemakkelijk genegeerd en is de kans groot dat ze worden onderdrukt en/of geëxploiteerd.

De verschijnselen worden beschouwd als entiteiten. Zo wordt een insect niet alleen gezien als een entiteit omdat het een individueel levend wezen is, maar ook de groep insecten of de omgeving waarvan de insecten deel uitmaken worden in het onderzoek als entiteiten beschouwd. Het insect is niet geïsoleerd maar maakt deel uit van een ecosysteem van menselijke en meer dan menselijke anderen, die in constante relatie tot elkaar bestaan. In het onderzoek wordt de term andersheid (Otherness) gebruikt om de relatie tussen "human" en "more-than-human" te beschrijven als een voortdurend veranderende schaal van verstrengeling en verbinding.

In het algemeen beoogt het onderzoek via de artistieke praktijk diepere en nauwere relaties, verbindingen en inzichten op te roepen tussen menselijke en meer dan menselijke perspectieven en benaderingen.

Op het proces van artistieke benaderingen wordt gereflecteerd door middel van artistiek schrijven, auto-ethnografische analyse en gezamenlijk geschreven artikelen met de inbreng van deskundigen met verschillende achtergronden en specialismen.

Dit leidt tot de formulering van het volgende onderzoeksdoel: Door het proces van artistiek onderzoek in mijn praktijk ontwikkel ik specifieke methoden en ervaringen. De ontwikkelde methoden en ervaringen creëren nieuwe manieren om ecologische uitdagingen en onze relaties met anders-zijn te zien en te benaderen.

Opleiding / Academische kwalificatie

Visual Arts and Performing Arts, Master of Fine Art, Master in Fine Art and Design - Media, Art, Design and Technology

Datum van toekenning: 1 jun. 2019

Visual Arts and Performing Arts, Bachelor of Fine Art, Bachelor in Fine Art and Design in Education, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Datum van toekenning: 1 jun. 2007

Externe posities

PhD student, Rijksuniversiteit van Groningen, Kunstgeschiedenis en Materiële Cultuur

1 okt. 20211 okt. 2025

Docent, Master Kunsteducatie Hanzehogeschool Groningen/NHL-Stenden

2021 → …

Vingerafdruk

Verdiep u in de onderzoeksgebieden waarop Linde Ex actief is. Deze onderwerplabels komen uit het werk van deze persoon. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.
 • 1 Soortgelijke profielen
 • Changing Tides

  Ex, L., 2023, Dear World Leaders: Many people are blind to the climate crisis: Climate Change Stories for COP28 Decision Makers. Kluiving, S., van Kempen, P. P., Sugijanto, M., van den Bongardt, N., Mavrokordopoulou, K. & Ausic, L. (redactie). VU Amsterdam, blz. 30-31 2 blz.

  Onderzoeksoutput: ChapterPopular

  Open Access
 • Deluge project: Linde Ex

  Vertaalde titel van de bijdrage: Deluge project: Linde ExEx, L., 23 mrt. 2023, Art Walk Journal: Salt. 1 redactie Art Walk Press

  Onderzoeksoutput: ChapterProfessional

 • Living lines of the barely noticeable: exhibition

  Ex, L., 2022

  Onderzoeksoutput: Digital or Visual ProductsProfessional