Organisatieprofiel

Organisatieprofiel

​​​​De afgelopen jaren zijn de bewoners van Groningen in toenemende mate geconfronteerd met aardbevingen. De toename van het aantal bevingen als gevolg van de aardgaswinning in Groningen heeft aanzienlijke gevolgen. Zo heeft zestig procent van de huizen in Loppersum aardbevingsschade. Daarnaast heeft het verhoogde risico op (zware) aardbevingen invloed op het welzijn, de leefkwaliteit, de vestigingsvoorwaarden, het imago, de investeringsbereidheid en de waarde van het onroerend goed in het bevingsgebied. 

Gebleken is dat er in de praktijk tal van kennisvragen zijn, met name ook omdat de situatie in Groningen uniek is met een 'slappe' ondergrond en een Groningse bouwstijl.

Het lectoraat Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen doet praktijkgericht onderzoek naar de relatie tussen de ondergrond en de uitwerking op de Groningse bovengrond en de consequenties die dat heeft op de gebouwde omgeving en de leefbaarheid in het gebied.

Hanzehogeschool Groningen heeft in samenwerking met Economic Board Groningen "Build in Groningen" (BuildInG​) ontwikkeld. BuildInG is een centrale broed- en ontmoetingsplaats voor bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen, overheden en bewoners voor de aardbevingsbestendige- en innovatieve bouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Het lectoraat speelt een belangrijke rol bij het invullen en uitvoeren van het onderzoeksprogramma van BuildInG.​

Vingerafdruk

Verdiep u in de onderzoeksgebieden waarop Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen actief is. Deze onderwerplabels komen uit het werk van de leden van deze organisatie. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of