Sluiten partnership Expeditie Drenthe in Transitie

Pers / media: Public Engagement Activities

Description

100 organisaties werken samen

​Het gebruik van fossiele energie door Drentse huishoudens is ten opzichte van het referentiejaar 2014 gemiddeld met 6% gedaald. 1 jaar Expeditie naar Energieneutraal Wonen in Drenthe begint z'n vruchten af te werpen. In de Expeditie werken 100 partners vanuit verschillende disciplines, zoals overheden, woningcorporaties, marktpartijen, ondersteuners en energiecoöperaties, met elkaar samen.

Het programma werd geopend door Energiegedeputeerde Tjisse Stelpstra: "Samen gaan we voor een energieneutraal Drenthe in 2040. We begonnen vorig jaar met zeventig partners en nu zijn er al honderd aangehaakt. We zijn goed op weg en misschien hebben we in Drenthe nog wel eerder dan in 2040 een nul op onze energierekening!" Gastspreker en oud-PvdA-politicus Diederik Samsom gaf de bezoekers vandaag mee om vooral samen te blijven knokken voor een duurzame en eerlijke samenleving: "7 miljoen huishoudens moeten elkaar een beetje helpen met verduurzamen. U bent met uw Expeditie een cruciale factor in de energietransitie."

Dagvoorzitter Herbert Dijkstra begeleidde de middag. Hij is als ambassadeur betrokken bij de Expeditie: "Kijken of energiebesparende maatregelen financieel uit kunnen is niet de goede insteek. Je moet het echt vanuit je overtuiging doen. Kijk naar je kinderen of je kleinkinderen. De volgende generatie loopt recht voor je neus. Doe het voor hen. Laat hen zien dat het ook anders kan."

Vele initiatieven in eerste jaar

Tijdens de bijeenkomst sloot de 100e partner, de Hanzehogeschool Groningen, zich aan bij de Expeditie. Ook zijn de verschillende initiatieven getoond die het afgelopen jaar met elkaar gerealiseerd zijn. Het actief overdragen van kennis en ervaring tussen de partners onderling en bewustwording bij Drentse bewoners en bedrijven stonden in het eerste jaar centraal. Daarnaast hebben vooral woningcorporaties in Drenthe flink wat meters gemaakt in de verduurzaming van hun woningvoorraad en zijn bij enkele duizenden woningeigenaren de daken voorzien van zonnepanelen. Om het rendement van de acties gericht op energiebesparing te vergroten, worden speciaal daartoe opgeleide energiecoaches ingezet. De collectieve aanpak, zoals energiecoöperaties dat doen in Drenthe, krijgt steeds meer de aandacht. Zo is in Emmen het project 'wijkaanpak Emmerhout energieneutraal' gestart en ondersteunt de Energiewerkplaats initiatieven van energiecoöperaties. Veel van deze projecten zijn terug te vinden op www.energieexpeditiedrenthe.nl en in het magazine 'Vooruit. Op weg naar 2040', uitgebracht ter gelegenheid van het 1-jarig bestaan van de Expeditie.

Rol Hanzehogeschool Groningen

De Hanzehogeschool Groningen speelt een belangrijke rol bij de kennisontwikkeling voor de Drentse Energiedeal. Onderzoekers van de hogeschool zijn nu al betrokken bij projecten zoals Buurkracht, Drenthe in Transitie en voerden de acties Energiestekkers en Check je Warmtelek uit. De hogeschool deed ook onderzoek naar het succes van energie-initiatieven.

Ondertekening Waarborgfonds

Tijdens de middag ondertekenden Gedeputeerde Tjisse Stelpstra en Geert Hagen van Vve Ellen de overeenkomst voor een Waarborgfonds voor appartementencomplex Ellen. De gemeente Assen is de eerste gemeente waar ze op deze wijze de integrale renovatie van een appartementencomplex de financiering mogelijk hebben gemaakt. Hiervoor is de financieringsvorm – het Asser Servicekostenmodel - ontwikkeld door de provincie Drenthe, de gemeente Assen, de Triodosbank en adviesbureau Segon. Deze nieuwe vorm van lenen moet als voorbeeld dienen voor de andere circa 144.000 VvE's in Nederland.

Nieuwe website Drents Energieloket

Tijdens het goed bezochte event werd een preview gegeven van de vernieuwde website van Het Drents Energieloket, die eind oktober online gaat. Het Drents Energieloket is een samenwerkingsverband tussen twaalf Drentse gemeenten, de provincie Drenthe, Bouwend Nederland, UNETO-VNI, Buurkracht, de Vereniging Slim wonen met energie en de Natuur- en Milieufederatie Drenthe.

Periode6 okt. 2017

Media-aandacht

1

Media-aandacht

  • TitelSluiten partnership met Expeditie Drenthe
    Mate van erkenningRegional
    Media naam/outletExpeditie Energieneutraal Wonen In Drenthe
    MediatypeWeb
    Land/RegioNetherlands
    Release datum6/10/17
    BeschrijvingDe Hanzehogeschool Groningen speelt een belangrijke rol bij de kennisontwikkeling voor de Drentse Energiedeal. Onderzoekers van de hogeschool zijn nu al betrokken bij projecten zoals Buurkracht, Drenthe in Transitie en voerden de acties Energiestekkers en Check je Warmtelek uit. De hogeschool deed ook onderzoek naar het succes van energie-initiatieven.
    URLwww.energieexpeditiedrenthe.nl/diverse-onderdelen/nieuwsberichten/foto-impressie/
    PersonenJan-jaap Aué

Keywords

  • energietransitie