Komt een kind bij de dokter Debat

  • Jeannette Doornenbal (Speaker)

Activiteit: Participation in conference

Description

Pak een willekeurige basisschoolklas: grote kans dat er leerlingen tussen zitten met gediagnosticeerde ADHD, ADD of bijvoorbeeld PDD-NOS. Het aantal kinderen met een gediagnosticeerde psychische stoornis is namelijk in de afgelopen jaren erg toegenomen. Aan de ene kant lijkt het erop dat er steeds vaker medische etiketten op kinderen geplakt worden. Aan de andere kant kost het ouders en kind soms herhaaldelijke doktersbezoeken bij verschillende artsen voordat een diagnose wordt gesteld. Dit lijkt haaks op elkaar te staan.
Een manier om deze tegenstelling te verklaren, is het argument dat bepaalde (gedrags)problemen tegenwoordig sneller - en misschien wel onterecht - als ziektes worden gezien, oftewel gemedicaliseerd worden. Zijn kinderen daadwerkelijk wel echt vaker ziek dan vroeger? Waarom zijn dokters soms terughoudend om bij bepaalde gedragsproblemen een officiële diagnose te stellen? En welke rol is hierin weggelegd voor ouders en de opvoeding?

Deze vragen, en meer, bespreken we samen met ons panel. Kinderarts Boudien Flapper van het UMCG, basisschoolonderwijzer Arjan de Rooij en pedagoog Jeannette Doornenbal van Hanzehogeschool Groningen lichten hun ideeën en ervaringen toe met betrekking tot medicalisering en bespreken of het een wenselijke ontwikkeling is.
Periode3 mei 2017
EvenementstypeConference
LocatieGroningen, NetherlandsToon op kaart
Mate van erkenningLocal

Keywords

  • medicijnengebruik
  • kinderen