Impliciet leren in het bewegingsonderwijs en in de sport

Activiteit: Oral presentation

Description

Bijdrage aan Symposium: Praktijkgericht onderzoek naar motorisch leren

Onderzoek naar het (beter) leren van motorische vaardigheden is populair. Veel onderzoek vindt plaats in de praktijk van het bewegingsonderwijs en de sport, waardoor de relevante kennis voor specifieke vraagstukken ontwikkeld wordt.

Een ‘opdracht’ voor praktijkgericht onderzoek is om met onderzoeksresultaten bij te dragen aan het beantwoorden van praktijkvragen. Dit symposium omvat een aantal voorbeelden van onderzoek dat bij verschillende ALO’s gedaan wordt. In alle bijdragen zal speciale aandacht zijn voor de vertaling van resultaten naar de context van de gymzaal en het sportveld.

Motorisch leren betreft het proces van oefenen en de mogelijkheid van individuen om een vaardigheid onder de knie te krijgen. Het resultaat bestaat uit een relatieve permanente verandering van de capaciteit van de persoon om een vaardigheid uit te voeren. Dit is echter niet voor ieder kind vanzelfsprekend of even gemakkelijk. Het toepassen van principes uit “impliciet” motorisch leren zou een goed alternatief kunnen zijn voor het “traditionele leren”. Maar hoe werkt dit precies in de praktijk tijdens een les bewegingsonderwijs? En hoe kan dit toegepast worden in de sport? Tijdens een korte presentatie zullen impliciete leerprincipes worden besproken zoals bijvoorbeeld: foutloos leren, differentieel leren, aandachtsfocus, analogie leren en visuele feedback en hoe we hier binnen de Hanzehogeschool in de praktijk onderzoek naar doen. Daarnaast komen motivationele aspecten aanbod als het organiseren van zelf-controle, positieve verwachtingen en autonomie in een oefensituatie.
Periode9 nov. 2017
EvenementstitelDSO: Samen kennis maken
EvenementstypeConference
LocatieZwolle, NetherlandsToon op kaart
Mate van erkenningNational

Keywords

  • impliciet leren
  • bewegingsonderwijs
  • motorisch leren