Description
AchtergrondDe afgelopen jaren zien we dat participatie hoger op de agenda komt te staan bij politiek, bestuur en samenleving. Zo wil een deel van de mensen meer inbreng in beleid, wordt in talkshows regelmatig gesproken over het gevoel niet gehoord te worden en is de ambitie van de Omgevingswet participatie steviger te verankeren in ruimtelijke ordening. Deze algehele ontwikkeling naar meer aandacht voor participatie is te begrijpen.
Tegelijkertijd zien we dat het vertrouwen in de overheid afneemt. Uit het recente onderzoek van onder meer de Erasmus Universiteit bleek dat het vertrouwen in de rijksoverheid inmiddels is gedaald tot minder dan 30%. In toenemende mate lijkt participatie als heilige graal te worden gezien om vertrouwen in de overheid te vergroten/herstellen.
In het licht van bovenstaande context kunnen we verwachten dat participatie en vertrouwen in de overheid alleen nog maar vaker met elkaar in verband zullen worden gebracht (zie ook de recente Van Slingelandlezing door Kim Putters van het SCP over de herijking van het sociaal contract). Het is echter de vraag in hoeverre dit verband terecht is, en wat dan de effecten exact zijn. Het organiseren van een goed samenspel tussen overheid en samenleving is moeilijker dan het lijkt en hiervoor geldt zeker niet het mantra ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Zo bleek onder meer uit het proefschrift van Hiska Ubels over zelfbestuur en zelfredzaamheid - waarin kanttekeningen bij diverse aspecten van burgerzelfsturingsinitiatieven worden geschetst en het onderzoek van Saskia Bisschops naar het burgerinitiatief GOUDasfalt.
In lijn met het programma Beter Bestuur is de provincie Zuid-Holland is, samen met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en de Open Universiteit, gestart met een verkenning naar een onderzoek naar de keerzijde van participatie. Op woensdag 15 december van 09.30 uur – 12.00 uur verkennen we graag met jullie de behoefte aan een onderzoek naar de keerzijde van participatie in relatie tot het vertrouwen van mensen in het openbaar bestuur. Een dergelijk onderzoek is niet bedoeld om participatie in een kwaad daglicht te stellen, maar juist om bij te dragen aan het verder professionaliseren ervan.
Potentiële vragen zijn: Levert meer inzet door overheden op participatie ook meer vertrouwen op in de overheid in brede zin, wat wordt daaronder verstaan en hoe komt dat dan? Wat zijn voorbeelden van participatie-trajecten waarin vertrouwen is beschadigd of juist is toegenomen en wat heeft dit voor consequenties gehad? Zijn er verschillen in vertrouwen tussen mensen die deelgenomen hebben aan specifieke trajecten en anderen die erbuiten staan? En op welke participatiewaarden zat eventuele mislukking? Aan de hand van het delen van (praktijk)ervaringen en het uitwisselen van keerzijde van participatie uit verschillende perspectieven proberen we de urgentie, noodzaak en onderzoeksvragen in kaart te brengen, en tot concrete afspraken te komen.
Periode | 15 dec. 2021 |
---|---|
Werken voor | Provincie Zuid-Holland, Open Universiteit Amsterdam, Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Netherlands |
Mate van erkenning | National |
Keywords
- deskundigheid
- keerzijde participatie
- burgerparticipatie