ClimateCafé LivingLab Grensmaas

Activiteit: Participation in workshop, seminar, course

Description

In dit ClimateCafe gaan we samen met wetenschappers, vissers en natuurliefhebbers op pad rond om de sluis bij Bosscherveld. We nemen een aquatische onderwaterdrone mee om de waterkwaliteit te meten, we gaan op jacht naar macrofauna, we nemen geluidsmonsters en we ontdekken verschillende manieren om een rivier te zien doormiddel van observaties en interviews. Tot slot helpen we mee met het afval probleem, en gaan we proberen samen met kunstenaars een kunstobject te maken van plastic om aandacht te vragen voor de vervuiling.

Voor wie?
Klimaat en natuurvraagstukken zijn niet op te lossen met 1 discipline. We vinden het daarom belangrijk dat we met een interdisciplinaire groep zijn. Het maakt dus niet uit welke opleiding je doet of in welk jaar je zit. Je kan je ook met een groepje opgeven.

Probleemomschrijving
De afgelopen jaren is er veel gebeurt rondom de Grensmaas. Het hoge water van afgelopen zomer heeft laten zien hoe belangrijk het is om de rivier de ruimte te geven. Niet alleen hoogwaterbescherming, maar ook ecologie en grindwinning hebben aandacht gekregen in de Grensmaas werkzaamheden. De biodiversiteit op het land is de afgelopen tijd verbeterd, maar de aquatische ecologie verdient nog aandacht. Hierbij speelt ook de klimaatverandering een rol, omdat dit invloed heeft op de hoeveelheid water en water temperatuur.
Periode23 apr. 202226 apr. 2022
EvenementstypeWorkshop
LocatieMaastricht, NetherlandsToon op kaart
Mate van erkenningNational

Keywords

  • Grensmaas
  • klimaatadaptatie
  • klimaat café