Wonen in een groene wijk: verhuismotieven Meanderhof in Zwolle

Richard van Gelder, Yasmin Hillebrink, Sije Veenstra, Thijs Wijma

Research output: Book/ReportReportProfessional

41 Downloads (Pure)

Abstract

De afgelopen periode is er een afname geweest in de trek naar duurzame wijken.
Onderzocht moet worden welke motieven kopers en huurders van duurzame woningen hebben. Hier kan de bouw dan rekening mee houden in de toekomst en kan eventuele leegstand worden voorkomen. De vraagstelling die centraal staat in dit onderzoek luidt: Wat zijn de beweegredenen redenen van de huidige en/ of oorspronkelijke bewoners om zich te vestigen in de duurzame wijk de Meanderhof te Zwolle?
Ook de opdrachtgever heeft een doel bij dit onderzoek; zij wil in het kader van wonen en duurzaamheid weten wat kopers beweegt om een energiezuinige en duurzame woning te kopen. Aan de hand van negen deelvragen zal er een gedegen antwoord worden geven op deze probleemstelling. De Meanderhof is een duurzame wijk, bestaande uit 53 woningen; 33 koop woningen en 20 huurwoningen inclusief buurthuis.
Voor het onderzoek naar de bewegingsredenen zal ‘triangulatie’ als onderzoeksmethode worden gehanteerd. Er is gekozen voor een gestructureerde dataverzamelingsmethode in de vorm van een enquête. De inwoners van de Meanderhof zijn de onderzoekseenheden.
In totaal was er een respons van 56%. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de Meanderhof voornamelijk is opgebouwd uit gezinnen met kinderen. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 42 jaar. Een belangrijke reden om naar de Meanderhof te verhuizen was voor veel van de respondenten het mens- en milieuvriendelijk wonen, daarnaast het sociale aspect en de flexibiliteit in aanpassing van de woning. Het zijn vooral de eerste bewoners van de Meanderhof welke de hoge sociale betrokkenheid en de gezamenlijke tuin en activiteiten hoog in het vaandel hebben staan. Tot slot is er een verband tussen het opleidingsniveau en de bewuste keuze voor duurzaamheid.
Studentenonderzoek in het kader van het thema Duurzaam bouwen
Original languageDutch
PublisherHanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte
Number of pages21
Publication statusPublished - 2009

Cite this

van Gelder, R., Hillebrink, Y., Veenstra, S., & Wijma, T. (2009). Wonen in een groene wijk: verhuismotieven Meanderhof in Zwolle. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte.
van Gelder, Richard ; Hillebrink, Yasmin ; Veenstra, Sije ; Wijma, Thijs. / Wonen in een groene wijk : verhuismotieven Meanderhof in Zwolle. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte, 2009. 21 p.
@book{bf7db6569eb443d094d06662a4c0fdeb,
title = "Wonen in een groene wijk: verhuismotieven Meanderhof in Zwolle",
abstract = "De afgelopen periode is er een afname geweest in de trek naar duurzame wijken.Onderzocht moet worden welke motieven kopers en huurders van duurzame woningen hebben. Hier kan de bouw dan rekening mee houden in de toekomst en kan eventuele leegstand worden voorkomen. De vraagstelling die centraal staat in dit onderzoek luidt: Wat zijn de beweegredenen redenen van de huidige en/ of oorspronkelijke bewoners om zich te vestigen in de duurzame wijk de Meanderhof te Zwolle?Ook de opdrachtgever heeft een doel bij dit onderzoek; zij wil in het kader van wonen en duurzaamheid weten wat kopers beweegt om een energiezuinige en duurzame woning te kopen. Aan de hand van negen deelvragen zal er een gedegen antwoord worden geven op deze probleemstelling. De Meanderhof is een duurzame wijk, bestaande uit 53 woningen; 33 koop woningen en 20 huurwoningen inclusief buurthuis.Voor het onderzoek naar de bewegingsredenen zal ‘triangulatie’ als onderzoeksmethode worden gehanteerd. Er is gekozen voor een gestructureerde dataverzamelingsmethode in de vorm van een enqu{\^e}te. De inwoners van de Meanderhof zijn de onderzoekseenheden.In totaal was er een respons van 56{\%}. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de Meanderhof voornamelijk is opgebouwd uit gezinnen met kinderen. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 42 jaar. Een belangrijke reden om naar de Meanderhof te verhuizen was voor veel van de respondenten het mens- en milieuvriendelijk wonen, daarnaast het sociale aspect en de flexibiliteit in aanpassing van de woning. Het zijn vooral de eerste bewoners van de Meanderhof welke de hoge sociale betrokkenheid en de gezamenlijke tuin en activiteiten hoog in het vaandel hebben staan. Tot slot is er een verband tussen het opleidingsniveau en de bewuste keuze voor duurzaamheid.Studentenonderzoek in het kader van het thema Duurzaam bouwen",
keywords = "wijkanalyse, duurzaamheid, bewoners",
author = "{van Gelder}, Richard and Yasmin Hillebrink and Sije Veenstra and Thijs Wijma",
year = "2009",
language = "Dutch",
publisher = "Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte",
address = "Netherlands",

}

van Gelder, R, Hillebrink, Y, Veenstra, S & Wijma, T 2009, Wonen in een groene wijk: verhuismotieven Meanderhof in Zwolle. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte.

Wonen in een groene wijk : verhuismotieven Meanderhof in Zwolle. / van Gelder, Richard; Hillebrink, Yasmin; Veenstra, Sije; Wijma, Thijs.

Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte, 2009. 21 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Wonen in een groene wijk

T2 - verhuismotieven Meanderhof in Zwolle

AU - van Gelder, Richard

AU - Hillebrink, Yasmin

AU - Veenstra, Sije

AU - Wijma, Thijs

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - De afgelopen periode is er een afname geweest in de trek naar duurzame wijken.Onderzocht moet worden welke motieven kopers en huurders van duurzame woningen hebben. Hier kan de bouw dan rekening mee houden in de toekomst en kan eventuele leegstand worden voorkomen. De vraagstelling die centraal staat in dit onderzoek luidt: Wat zijn de beweegredenen redenen van de huidige en/ of oorspronkelijke bewoners om zich te vestigen in de duurzame wijk de Meanderhof te Zwolle?Ook de opdrachtgever heeft een doel bij dit onderzoek; zij wil in het kader van wonen en duurzaamheid weten wat kopers beweegt om een energiezuinige en duurzame woning te kopen. Aan de hand van negen deelvragen zal er een gedegen antwoord worden geven op deze probleemstelling. De Meanderhof is een duurzame wijk, bestaande uit 53 woningen; 33 koop woningen en 20 huurwoningen inclusief buurthuis.Voor het onderzoek naar de bewegingsredenen zal ‘triangulatie’ als onderzoeksmethode worden gehanteerd. Er is gekozen voor een gestructureerde dataverzamelingsmethode in de vorm van een enquête. De inwoners van de Meanderhof zijn de onderzoekseenheden.In totaal was er een respons van 56%. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de Meanderhof voornamelijk is opgebouwd uit gezinnen met kinderen. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 42 jaar. Een belangrijke reden om naar de Meanderhof te verhuizen was voor veel van de respondenten het mens- en milieuvriendelijk wonen, daarnaast het sociale aspect en de flexibiliteit in aanpassing van de woning. Het zijn vooral de eerste bewoners van de Meanderhof welke de hoge sociale betrokkenheid en de gezamenlijke tuin en activiteiten hoog in het vaandel hebben staan. Tot slot is er een verband tussen het opleidingsniveau en de bewuste keuze voor duurzaamheid.Studentenonderzoek in het kader van het thema Duurzaam bouwen

AB - De afgelopen periode is er een afname geweest in de trek naar duurzame wijken.Onderzocht moet worden welke motieven kopers en huurders van duurzame woningen hebben. Hier kan de bouw dan rekening mee houden in de toekomst en kan eventuele leegstand worden voorkomen. De vraagstelling die centraal staat in dit onderzoek luidt: Wat zijn de beweegredenen redenen van de huidige en/ of oorspronkelijke bewoners om zich te vestigen in de duurzame wijk de Meanderhof te Zwolle?Ook de opdrachtgever heeft een doel bij dit onderzoek; zij wil in het kader van wonen en duurzaamheid weten wat kopers beweegt om een energiezuinige en duurzame woning te kopen. Aan de hand van negen deelvragen zal er een gedegen antwoord worden geven op deze probleemstelling. De Meanderhof is een duurzame wijk, bestaande uit 53 woningen; 33 koop woningen en 20 huurwoningen inclusief buurthuis.Voor het onderzoek naar de bewegingsredenen zal ‘triangulatie’ als onderzoeksmethode worden gehanteerd. Er is gekozen voor een gestructureerde dataverzamelingsmethode in de vorm van een enquête. De inwoners van de Meanderhof zijn de onderzoekseenheden.In totaal was er een respons van 56%. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de Meanderhof voornamelijk is opgebouwd uit gezinnen met kinderen. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 42 jaar. Een belangrijke reden om naar de Meanderhof te verhuizen was voor veel van de respondenten het mens- en milieuvriendelijk wonen, daarnaast het sociale aspect en de flexibiliteit in aanpassing van de woning. Het zijn vooral de eerste bewoners van de Meanderhof welke de hoge sociale betrokkenheid en de gezamenlijke tuin en activiteiten hoog in het vaandel hebben staan. Tot slot is er een verband tussen het opleidingsniveau en de bewuste keuze voor duurzaamheid.Studentenonderzoek in het kader van het thema Duurzaam bouwen

KW - wijkanalyse

KW - duurzaamheid

KW - bewoners

M3 - Report

BT - Wonen in een groene wijk

PB - Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte

ER -

van Gelder R, Hillebrink Y, Veenstra S, Wijma T. Wonen in een groene wijk: verhuismotieven Meanderhof in Zwolle. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte, 2009. 21 p.