We, people in transition: regarding that moment when I didn't speak the truth (although I could)

Eleni Kamma (Producer), Anke Coumans (Producer)

Research output: Non-textual formExhibitionOther research output

Abstract

The work of artist and PhDArts researcher Eleni Kamma consists of two parts: a portrait series showing confessions of insincerity and research material in which parrèsia or free speech is examined.

On the Greek island of Tinos, where Kamma created a temporal communal space, she invited people to confess personal moments when they were insincere. Their motive was visualized by asking a local photographer to make portraits of them re-enacting their moment of insincerity in passport format. For the artist, it was an artistic experiment to see if a theatrical activity, such as a re-enactment or performance, could serve testimonial purposes and encourage sharing and co-creation.

Last September in Groningen Kamma asked, for research purposes, almost the opposite: practicing parrhesia. A Greek term in which the speaker is supposed to tell a complete and accurate record of his or her thoughts, so that listeners are able to understand what the speaker thinks. Through audio recordings we are witnessing these testimonies. Kamma examines not only the act of freedom of speech, but also the obligation to speak the truth for the common good, even at personal risk.
Original languageDutch
Media of outputOnline
Publication statusPublished - 2016

Cite this

@misc{99ec98812c824abb968a8b4c0fafcee7,
title = "We, people in transition: regarding that moment when I didn't speak the truth (although I could)",
abstract = "Met betrekking tot dat moment dat ik niet de waarheid sprak (hoewel ik het kon.) Het werk van beeldend kunstenaar en PhDArts onderzoeker Eleni Kamma bestaat uit twee delen: een portretserie die bekentenissen van onoprechtheid toont en onderzoeksmateriaal waarbij ze parr{\`e}sia of het vrijmoedig spreken onderzoekt.Op het Griekse eiland Tinos, waar Kamma een tijdelijke communale plek cre{\"e}erde, nodigde zij mensen uit om momenten op te biechten waarop zij onoprecht waren. Een lokale fotograaf heeft hen geportretteerd op paspoortformaat, terwijl ze een moment van onoprechtheid herbeleefden en naspeelden. In haar rol als beeldend kunstenaar was het portretteren een manier om persoonlijke drijfveren te visualiseren en te testen of een theatrale activiteit, zoals een re-enactment of performance, een verzoenende functie kan vervullen en aan kan zetten tot delen en co-creatie.Afgelopen september in Groningen vroeg Kamma, ten behoeve van haar onderzoek, bijna het tegenovergestelde; ze nodigde mensen uit tot het beoefenen van parr{\`e}sia. Een Grieks begrip waarbij de spreker zo volledig en nauwkeurig mogelijk verslag doet van zijn of haar gedachten, zodat toehoorders precies in staat zijn te begrijpen wat de spreker denkt. Middels audio-opname van deze getuigenissen onderzoekt Kamma niet alleen de vrijheid van meningsuiting, maar ook de morele verplichting om de waarheid te spreken voor het algemeen welzijn, zelfs als dat ten koste gaat van eigenbelang.",
keywords = "kunst",
author = "Eleni Kamma and Anke Coumans",
year = "2016",
language = "Dutch",

}

We, people in transition : regarding that moment when I didn't speak the truth (although I could). Kamma, Eleni (Producer); Coumans, Anke (Producer). 2016.

Research output: Non-textual formExhibitionOther research output

TY - ADVS

T1 - We, people in transition

T2 - regarding that moment when I didn't speak the truth (although I could)

A2 - Kamma, Eleni

A2 - Coumans, Anke

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Met betrekking tot dat moment dat ik niet de waarheid sprak (hoewel ik het kon.) Het werk van beeldend kunstenaar en PhDArts onderzoeker Eleni Kamma bestaat uit twee delen: een portretserie die bekentenissen van onoprechtheid toont en onderzoeksmateriaal waarbij ze parrèsia of het vrijmoedig spreken onderzoekt.Op het Griekse eiland Tinos, waar Kamma een tijdelijke communale plek creëerde, nodigde zij mensen uit om momenten op te biechten waarop zij onoprecht waren. Een lokale fotograaf heeft hen geportretteerd op paspoortformaat, terwijl ze een moment van onoprechtheid herbeleefden en naspeelden. In haar rol als beeldend kunstenaar was het portretteren een manier om persoonlijke drijfveren te visualiseren en te testen of een theatrale activiteit, zoals een re-enactment of performance, een verzoenende functie kan vervullen en aan kan zetten tot delen en co-creatie.Afgelopen september in Groningen vroeg Kamma, ten behoeve van haar onderzoek, bijna het tegenovergestelde; ze nodigde mensen uit tot het beoefenen van parrèsia. Een Grieks begrip waarbij de spreker zo volledig en nauwkeurig mogelijk verslag doet van zijn of haar gedachten, zodat toehoorders precies in staat zijn te begrijpen wat de spreker denkt. Middels audio-opname van deze getuigenissen onderzoekt Kamma niet alleen de vrijheid van meningsuiting, maar ook de morele verplichting om de waarheid te spreken voor het algemeen welzijn, zelfs als dat ten koste gaat van eigenbelang.

AB - Met betrekking tot dat moment dat ik niet de waarheid sprak (hoewel ik het kon.) Het werk van beeldend kunstenaar en PhDArts onderzoeker Eleni Kamma bestaat uit twee delen: een portretserie die bekentenissen van onoprechtheid toont en onderzoeksmateriaal waarbij ze parrèsia of het vrijmoedig spreken onderzoekt.Op het Griekse eiland Tinos, waar Kamma een tijdelijke communale plek creëerde, nodigde zij mensen uit om momenten op te biechten waarop zij onoprecht waren. Een lokale fotograaf heeft hen geportretteerd op paspoortformaat, terwijl ze een moment van onoprechtheid herbeleefden en naspeelden. In haar rol als beeldend kunstenaar was het portretteren een manier om persoonlijke drijfveren te visualiseren en te testen of een theatrale activiteit, zoals een re-enactment of performance, een verzoenende functie kan vervullen en aan kan zetten tot delen en co-creatie.Afgelopen september in Groningen vroeg Kamma, ten behoeve van haar onderzoek, bijna het tegenovergestelde; ze nodigde mensen uit tot het beoefenen van parrèsia. Een Grieks begrip waarbij de spreker zo volledig en nauwkeurig mogelijk verslag doet van zijn of haar gedachten, zodat toehoorders precies in staat zijn te begrijpen wat de spreker denkt. Middels audio-opname van deze getuigenissen onderzoekt Kamma niet alleen de vrijheid van meningsuiting, maar ook de morele verplichting om de waarheid te spreken voor het algemeen welzijn, zelfs als dat ten koste gaat van eigenbelang.

KW - kunst

M3 - Exhibition

ER -