We, people in transition: anders belicht

Harold Koopmans (Producer), Anke Coumans (Producer)

Research output: Non-textual formExhibitionOther research output

Abstract

Anders belicht

In het project Anders belicht werkte het lectoraat Image in Context in ’t Blauwbörgje zorginstelling voor mensen met dementie. Fotografie is ingezet als een methode voor gezamenlijk onderzoek naar de relatie tussen bewoners en hun leefomgeving. Beeldend kunstenaar en fotografie-docent Harold Koopmans begeleidde een groep onderzoekers, bestaande uit studenten van Academie Minerva en personeelsleden van ’t Blauwbörgje. Hij leerde ze om de fotowandeling, ontwikkeld door beeldend kunstenaar en sociologe Lino Hellings binnen het onderzoek toe te passen. Lino Hellings ontwikkelde deze 'open blik'-methode voor de openbare ruimte. Het lectoraat Image in Context hevelde deze fotografische methode over naar de context van een zorginstelling.

Door de methode ervaren de onderzoekers hoe ze zelf mogen kijken, hoe ze opnieuw kunnen kijken en hoe ze daarmee een andere visie ontwikkelen op de omgeving. Ze delen dit tijdens de overdracht met het management en de andere personeelsleden.
Anders Belicht heeft drie keer plaatsgevonden. In de derde editie bleef het niet bij het observeren, reflecteren en delen, maar is er een stap gezet richting het vertalen van de inzichten naar verbetervoorstellen. Deze laatste editie resulteerde in prototypen van producten, die tot doel hebben een positieve verandering te brengen in deze sociale context.
Op dit moment werkt het lectoraat samen met beeldend kunstenaar en onderzoekster Swanhilde de Jong aan een werkwijze waarin - via fotografie als middel - wordt gezocht naar de wijze waarop mensen met dementie centraal kunnen staan in het onderzoek naar hun omgeving.
Original languageDutch
Media of outputOnline
Publication statusPublished - 2016

Cite this

@misc{3a5f8e5afb3940c5b343ffd1508a7506,
title = "We, people in transition: anders belicht",
abstract = "Anders belichtIn het project Anders belicht werkte het lectoraat Image in Context in ’t Blauwb{\"o}rgje zorginstelling voor mensen met dementie. Fotografie is ingezet als een methode voor gezamenlijk onderzoek naar de relatie tussen bewoners en hun leefomgeving. Beeldend kunstenaar en fotografie-docent Harold Koopmans begeleidde een groep onderzoekers, bestaande uit studenten van Academie Minerva en personeelsleden van ’t Blauwb{\"o}rgje. Hij leerde ze om de fotowandeling, ontwikkeld door beeldend kunstenaar en sociologe Lino Hellings binnen het onderzoek toe te passen. Lino Hellings ontwikkelde deze 'open blik'-methode voor de openbare ruimte. Het lectoraat Image in Context hevelde deze fotografische methode over naar de context van een zorginstelling.Door de methode ervaren de onderzoekers hoe ze zelf mogen kijken, hoe ze opnieuw kunnen kijken en hoe ze daarmee een andere visie ontwikkelen op de omgeving. Ze delen dit tijdens de overdracht met het management en de andere personeelsleden. Anders Belicht heeft drie keer plaatsgevonden. In de derde editie bleef het niet bij het observeren, reflecteren en delen, maar is er een stap gezet richting het vertalen van de inzichten naar verbetervoorstellen. Deze laatste editie resulteerde in prototypen van producten, die tot doel hebben een positieve verandering te brengen in deze sociale context.Op dit moment werkt het lectoraat samen met beeldend kunstenaar en onderzoekster Swanhilde de Jong aan een werkwijze waarin - via fotografie als middel - wordt gezocht naar de wijze waarop mensen met dementie centraal kunnen staan in het onderzoek naar hun omgeving.",
keywords = "dementie, fotografie",
author = "Harold Koopmans and Anke Coumans",
note = "Visueel verslag van lector Anke Coumans over de expositie We, people in transition in Academie Minerva.",
year = "2016",
language = "Dutch",

}

We, people in transition : anders belicht. Koopmans, Harold (Producer); Coumans, Anke (Producer). 2016.

Research output: Non-textual formExhibitionOther research output

TY - ADVS

T1 - We, people in transition

T2 - anders belicht

A2 - Koopmans, Harold

A2 - Coumans, Anke

N1 - Visueel verslag van lector Anke Coumans over de expositie We, people in transition in Academie Minerva.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Anders belichtIn het project Anders belicht werkte het lectoraat Image in Context in ’t Blauwbörgje zorginstelling voor mensen met dementie. Fotografie is ingezet als een methode voor gezamenlijk onderzoek naar de relatie tussen bewoners en hun leefomgeving. Beeldend kunstenaar en fotografie-docent Harold Koopmans begeleidde een groep onderzoekers, bestaande uit studenten van Academie Minerva en personeelsleden van ’t Blauwbörgje. Hij leerde ze om de fotowandeling, ontwikkeld door beeldend kunstenaar en sociologe Lino Hellings binnen het onderzoek toe te passen. Lino Hellings ontwikkelde deze 'open blik'-methode voor de openbare ruimte. Het lectoraat Image in Context hevelde deze fotografische methode over naar de context van een zorginstelling.Door de methode ervaren de onderzoekers hoe ze zelf mogen kijken, hoe ze opnieuw kunnen kijken en hoe ze daarmee een andere visie ontwikkelen op de omgeving. Ze delen dit tijdens de overdracht met het management en de andere personeelsleden. Anders Belicht heeft drie keer plaatsgevonden. In de derde editie bleef het niet bij het observeren, reflecteren en delen, maar is er een stap gezet richting het vertalen van de inzichten naar verbetervoorstellen. Deze laatste editie resulteerde in prototypen van producten, die tot doel hebben een positieve verandering te brengen in deze sociale context.Op dit moment werkt het lectoraat samen met beeldend kunstenaar en onderzoekster Swanhilde de Jong aan een werkwijze waarin - via fotografie als middel - wordt gezocht naar de wijze waarop mensen met dementie centraal kunnen staan in het onderzoek naar hun omgeving.

AB - Anders belichtIn het project Anders belicht werkte het lectoraat Image in Context in ’t Blauwbörgje zorginstelling voor mensen met dementie. Fotografie is ingezet als een methode voor gezamenlijk onderzoek naar de relatie tussen bewoners en hun leefomgeving. Beeldend kunstenaar en fotografie-docent Harold Koopmans begeleidde een groep onderzoekers, bestaande uit studenten van Academie Minerva en personeelsleden van ’t Blauwbörgje. Hij leerde ze om de fotowandeling, ontwikkeld door beeldend kunstenaar en sociologe Lino Hellings binnen het onderzoek toe te passen. Lino Hellings ontwikkelde deze 'open blik'-methode voor de openbare ruimte. Het lectoraat Image in Context hevelde deze fotografische methode over naar de context van een zorginstelling.Door de methode ervaren de onderzoekers hoe ze zelf mogen kijken, hoe ze opnieuw kunnen kijken en hoe ze daarmee een andere visie ontwikkelen op de omgeving. Ze delen dit tijdens de overdracht met het management en de andere personeelsleden. Anders Belicht heeft drie keer plaatsgevonden. In de derde editie bleef het niet bij het observeren, reflecteren en delen, maar is er een stap gezet richting het vertalen van de inzichten naar verbetervoorstellen. Deze laatste editie resulteerde in prototypen van producten, die tot doel hebben een positieve verandering te brengen in deze sociale context.Op dit moment werkt het lectoraat samen met beeldend kunstenaar en onderzoekster Swanhilde de Jong aan een werkwijze waarin - via fotografie als middel - wordt gezocht naar de wijze waarop mensen met dementie centraal kunnen staan in het onderzoek naar hun omgeving.

KW - dementie

KW - fotografie

UR - https://www.hanze.nl/nld/onderzoek/kenniscentra/kenniscentrum-kunst-en-samenleving/lectoraten/lectoraten/image-in-context/kennisbank/seminars/tentoonstelling-people-transition

M3 - Exhibition

ER -