Voorkeursbeleid voor topvrouwen

Eva Cremers-Hartman, Petra Oden

  Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

  Abstract

  De ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties in Nederland en veel andere EU-lidstaten is groot. Mede door negatieve seksestereotypering stromen vrouwen moeilijk door naar de (sub-)top van bedrijven. Arbeidsorganisaties staan voor de vraag welke maatregelen ze kunnen treffen om de streefcijfers te halen die ze zelf hebben gesteld of die in wetgeving zijn opgelegd. Is het reserveren van functies voor vrouwen een juridisch toelaatbare vorm van voorkeursbeleid? Of stuit dit zondermeer af op de Kalanke-norm van het
  Hof van Justitie van de EU? In deze bijdrage bespreken de auteurs de mogelijkheden voor werkgevers om zwaardere vormen van voorkeursbeleid toe te passen. Bij de vraag naar de juridische toelaatbaarheid betrekken zij inzichten die zijn verkregen uit sociaalwetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van seksestereotypering en andere uitsluitingsmechanismen.
  Original languageDutch
  Pages (from-to)170-178
  JournalNederlands juristenblad
  Volume90
  Issue number3
  Publication statusPublished - 23 Jan 2015

  Keywords

   Cite this

   Cremers-Hartman, E., & Oden, P. (2015). Voorkeursbeleid voor topvrouwen. Nederlands juristenblad, 90(3), 170-178.
   Cremers-Hartman, Eva ; Oden, Petra. / Voorkeursbeleid voor topvrouwen. In: Nederlands juristenblad. 2015 ; Vol. 90, No. 3. pp. 170-178.
   @article{5eb259f82fa84ca1be32b1312d5dd6b1,
   title = "Voorkeursbeleid voor topvrouwen",
   abstract = "De ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties in Nederland en veel andere EU-lidstaten is groot. Mede door negatieve seksestereotypering stromen vrouwen moeilijk door naar de (sub-)top van bedrijven. Arbeidsorganisaties staan voor de vraag welke maatregelen ze kunnen treffen om de streefcijfers te halen die ze zelf hebben gesteld of die in wetgeving zijn opgelegd. Is het reserveren van functies voor vrouwen een juridisch toelaatbare vorm van voorkeursbeleid? Of stuit dit zondermeer af op de Kalanke-norm van hetHof van Justitie van de EU? In deze bijdrage bespreken de auteurs de mogelijkheden voor werkgevers om zwaardere vormen van voorkeursbeleid toe te passen. Bij de vraag naar de juridische toelaatbaarheid betrekken zij inzichten die zijn verkregen uit sociaalwetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van seksestereotypering en andere uitsluitingsmechanismen.",
   keywords = "arbeidsorganisatie, voorkeursbeleid, vrouwen, europees recht",
   author = "Eva Cremers-Hartman and Petra Oden",
   year = "2015",
   month = "1",
   day = "23",
   language = "Dutch",
   volume = "90",
   pages = "170--178",
   journal = "Nederlands juristenblad",
   issn = "0165-0483",
   publisher = "Kluwer",
   number = "3",

   }

   Cremers-Hartman, E & Oden, P 2015, 'Voorkeursbeleid voor topvrouwen' Nederlands juristenblad, vol. 90, no. 3, pp. 170-178.

   Voorkeursbeleid voor topvrouwen. / Cremers-Hartman, Eva; Oden, Petra.

   In: Nederlands juristenblad, Vol. 90, No. 3, 23.01.2015, p. 170-178.

   Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

   TY - JOUR

   T1 - Voorkeursbeleid voor topvrouwen

   AU - Cremers-Hartman, Eva

   AU - Oden, Petra

   PY - 2015/1/23

   Y1 - 2015/1/23

   N2 - De ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties in Nederland en veel andere EU-lidstaten is groot. Mede door negatieve seksestereotypering stromen vrouwen moeilijk door naar de (sub-)top van bedrijven. Arbeidsorganisaties staan voor de vraag welke maatregelen ze kunnen treffen om de streefcijfers te halen die ze zelf hebben gesteld of die in wetgeving zijn opgelegd. Is het reserveren van functies voor vrouwen een juridisch toelaatbare vorm van voorkeursbeleid? Of stuit dit zondermeer af op de Kalanke-norm van hetHof van Justitie van de EU? In deze bijdrage bespreken de auteurs de mogelijkheden voor werkgevers om zwaardere vormen van voorkeursbeleid toe te passen. Bij de vraag naar de juridische toelaatbaarheid betrekken zij inzichten die zijn verkregen uit sociaalwetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van seksestereotypering en andere uitsluitingsmechanismen.

   AB - De ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties in Nederland en veel andere EU-lidstaten is groot. Mede door negatieve seksestereotypering stromen vrouwen moeilijk door naar de (sub-)top van bedrijven. Arbeidsorganisaties staan voor de vraag welke maatregelen ze kunnen treffen om de streefcijfers te halen die ze zelf hebben gesteld of die in wetgeving zijn opgelegd. Is het reserveren van functies voor vrouwen een juridisch toelaatbare vorm van voorkeursbeleid? Of stuit dit zondermeer af op de Kalanke-norm van hetHof van Justitie van de EU? In deze bijdrage bespreken de auteurs de mogelijkheden voor werkgevers om zwaardere vormen van voorkeursbeleid toe te passen. Bij de vraag naar de juridische toelaatbaarheid betrekken zij inzichten die zijn verkregen uit sociaalwetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van seksestereotypering en andere uitsluitingsmechanismen.

   KW - arbeidsorganisatie

   KW - voorkeursbeleid

   KW - vrouwen

   KW - europees recht

   M3 - Article

   VL - 90

   SP - 170

   EP - 178

   JO - Nederlands juristenblad

   JF - Nederlands juristenblad

   SN - 0165-0483

   IS - 3

   ER -

   Cremers-Hartman E, Oden P. Voorkeursbeleid voor topvrouwen. Nederlands juristenblad. 2015 Jan 23;90(3):170-178.