Voorkeursbeleid voor topvrouwen

Eva Cremers-Hartman, Petra Oden

  Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

  Abstract

  De ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties in Nederland en veel andere EU-lidstaten is groot. Mede door negatieve seksestereotypering stromen vrouwen moeilijk door naar de (sub-)top van bedrijven. Arbeidsorganisaties staan voor de vraag welke maatregelen ze kunnen treffen om de streefcijfers te halen die ze zelf hebben gesteld of die in wetgeving zijn opgelegd. Is het reserveren van functies voor vrouwen een juridisch toelaatbare vorm van voorkeursbeleid? Of stuit dit zondermeer af op de Kalanke-norm van het
  Hof van Justitie van de EU? In deze bijdrage bespreken de auteurs de mogelijkheden voor werkgevers om zwaardere vormen van voorkeursbeleid toe te passen. Bij de vraag naar de juridische toelaatbaarheid betrekken zij inzichten die zijn verkregen uit sociaalwetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van seksestereotypering en andere uitsluitingsmechanismen.
  Original languageDutch
  Pages (from-to)170-178
  JournalNederlands juristenblad
  Volume90
  Issue number3
  Publication statusPublished - 23 Jan 2015

  Cite this

  Cremers-Hartman, E., & Oden, P. (2015). Voorkeursbeleid voor topvrouwen. Nederlands juristenblad, 90(3), 170-178.
  Cremers-Hartman, Eva ; Oden, Petra. / Voorkeursbeleid voor topvrouwen. In: Nederlands juristenblad. 2015 ; Vol. 90, No. 3. pp. 170-178.
  @article{5eb259f82fa84ca1be32b1312d5dd6b1,
  title = "Voorkeursbeleid voor topvrouwen",
  abstract = "De ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties in Nederland en veel andere EU-lidstaten is groot. Mede door negatieve seksestereotypering stromen vrouwen moeilijk door naar de (sub-)top van bedrijven. Arbeidsorganisaties staan voor de vraag welke maatregelen ze kunnen treffen om de streefcijfers te halen die ze zelf hebben gesteld of die in wetgeving zijn opgelegd. Is het reserveren van functies voor vrouwen een juridisch toelaatbare vorm van voorkeursbeleid? Of stuit dit zondermeer af op de Kalanke-norm van hetHof van Justitie van de EU? In deze bijdrage bespreken de auteurs de mogelijkheden voor werkgevers om zwaardere vormen van voorkeursbeleid toe te passen. Bij de vraag naar de juridische toelaatbaarheid betrekken zij inzichten die zijn verkregen uit sociaalwetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van seksestereotypering en andere uitsluitingsmechanismen.",
  keywords = "arbeidsorganisatie, voorkeursbeleid, vrouwen, europees recht",
  author = "Eva Cremers-Hartman and Petra Oden",
  year = "2015",
  month = "1",
  day = "23",
  language = "Dutch",
  volume = "90",
  pages = "170--178",
  journal = "Nederlands juristenblad",
  issn = "0165-0483",
  publisher = "Kluwer",
  number = "3",

  }

  Cremers-Hartman, E & Oden, P 2015, 'Voorkeursbeleid voor topvrouwen', Nederlands juristenblad, vol. 90, no. 3, pp. 170-178.

  Voorkeursbeleid voor topvrouwen. / Cremers-Hartman, Eva; Oden, Petra.

  In: Nederlands juristenblad, Vol. 90, No. 3, 23.01.2015, p. 170-178.

  Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Voorkeursbeleid voor topvrouwen

  AU - Cremers-Hartman, Eva

  AU - Oden, Petra

  PY - 2015/1/23

  Y1 - 2015/1/23

  N2 - De ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties in Nederland en veel andere EU-lidstaten is groot. Mede door negatieve seksestereotypering stromen vrouwen moeilijk door naar de (sub-)top van bedrijven. Arbeidsorganisaties staan voor de vraag welke maatregelen ze kunnen treffen om de streefcijfers te halen die ze zelf hebben gesteld of die in wetgeving zijn opgelegd. Is het reserveren van functies voor vrouwen een juridisch toelaatbare vorm van voorkeursbeleid? Of stuit dit zondermeer af op de Kalanke-norm van hetHof van Justitie van de EU? In deze bijdrage bespreken de auteurs de mogelijkheden voor werkgevers om zwaardere vormen van voorkeursbeleid toe te passen. Bij de vraag naar de juridische toelaatbaarheid betrekken zij inzichten die zijn verkregen uit sociaalwetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van seksestereotypering en andere uitsluitingsmechanismen.

  AB - De ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties in Nederland en veel andere EU-lidstaten is groot. Mede door negatieve seksestereotypering stromen vrouwen moeilijk door naar de (sub-)top van bedrijven. Arbeidsorganisaties staan voor de vraag welke maatregelen ze kunnen treffen om de streefcijfers te halen die ze zelf hebben gesteld of die in wetgeving zijn opgelegd. Is het reserveren van functies voor vrouwen een juridisch toelaatbare vorm van voorkeursbeleid? Of stuit dit zondermeer af op de Kalanke-norm van hetHof van Justitie van de EU? In deze bijdrage bespreken de auteurs de mogelijkheden voor werkgevers om zwaardere vormen van voorkeursbeleid toe te passen. Bij de vraag naar de juridische toelaatbaarheid betrekken zij inzichten die zijn verkregen uit sociaalwetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van seksestereotypering en andere uitsluitingsmechanismen.

  KW - arbeidsorganisatie

  KW - voorkeursbeleid

  KW - vrouwen

  KW - europees recht

  M3 - Article

  VL - 90

  SP - 170

  EP - 178

  JO - Nederlands juristenblad

  JF - Nederlands juristenblad

  SN - 0165-0483

  IS - 3

  ER -

  Cremers-Hartman E, Oden P. Voorkeursbeleid voor topvrouwen. Nederlands juristenblad. 2015 Jan 23;90(3):170-178.