Visuele beperking in het vizier: kenmerken van expertise in de ondersteuning van personen met een visuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking.

Yvonne van Dijk, A. A. J. van der Putten, Aly Waninge

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

190 Downloads (Pure)

Abstract

Voor de ondersteuning van personen met een
visuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking
(VEVB) is specifieke expertise nodig, welke
overgedragen kan worden door cursussen of directe
samenwerking in dagelijkse werksituaties.
Dit onderzoek heeft in kaart gebracht wat kenmerken
van expertise zijn in de ondersteuning
van personen met VEVB, gericht op benadering
en inrichting van de fysieke omgeving, en in
hoeverre professionals deze expertise expliciet
kunnen benoemen. 25 Kenmerken van expertise
zijn bepaald door cursuscompetenties aan te
vullen met bevindingen uit de literatuur en interviews
met acht begeleiders. Het merendeel van
de expertisekenmerken op het gebied van benadering
en fysieke omgeving wordt genoemd
door vijf of minder professionals. Drie van de 25
kenmerken worden niet benoemd. Het expliciet
benoemen van de specifieke expertise blijkt lastig.
Met de bevindingen en aanbevelingen van
dit onderzoek kunnen praktijk en onderzoek verbeteringen
aanbrengen aan bewustwording en
implementatie van expertise waardoor de kwaliteit
van ondersteuning kan verbeteren.
Original languageDutch
Article number1
Pages (from-to)17-29
JournalNTZ : Nederlands tijdschrift voor zwakzinnigenzorg
Issue number1
Publication statusPublished - Jan 2018

Keywords

  • mentally handicapped
  • visually handicapped
  • support

Cite this

@article{f3210cb2d0dc40d9be5204dd18533378,
title = "Visuele beperking in het vizier: kenmerken van expertise in de ondersteuning van personen met een visuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking.",
abstract = "Voor de ondersteuning van personen met eenvisuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking(VEVB) is specifieke expertise nodig, welkeovergedragen kan worden door cursussen of directesamenwerking in dagelijkse werksituaties.Dit onderzoek heeft in kaart gebracht wat kenmerkenvan expertise zijn in de ondersteuningvan personen met VEVB, gericht op benaderingen inrichting van de fysieke omgeving, en inhoeverre professionals deze expertise explicietkunnen benoemen. 25 Kenmerken van expertisezijn bepaald door cursuscompetenties aan tevullen met bevindingen uit de literatuur en interviewsmet acht begeleiders. Het merendeel vande expertisekenmerken op het gebied van benaderingen fysieke omgeving wordt genoemddoor vijf of minder professionals. Drie van de 25kenmerken worden niet benoemd. Het explicietbenoemen van de specifieke expertise blijkt lastig.Met de bevindingen en aanbevelingen vandit onderzoek kunnen praktijk en onderzoek verbeteringenaanbrengen aan bewustwording enimplementatie van expertise waardoor de kwaliteitvan ondersteuning kan verbeteren.",
keywords = "verstandelijk gehandicapten, visueel gehandicapten, hulpverlening, mentally handicapped, visually handicapped, support",
author = "{van Dijk}, Yvonne and {van der Putten}, {A. A. J.} and Aly Waninge",
year = "2018",
month = "1",
language = "Dutch",
pages = "17--29",
journal = "NTZ : Nederlands tijdschrift voor zwakzinnigenzorg",
issn = "0923-2370",
publisher = "Koninklijke van Gorcum",
number = "1",

}

Visuele beperking in het vizier : kenmerken van expertise in de ondersteuning van personen met een visuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking. / van Dijk, Yvonne; van der Putten, A. A. J.; Waninge, Aly.

In: NTZ : Nederlands tijdschrift voor zwakzinnigenzorg, No. 1, 1, 01.2018, p. 17-29.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Visuele beperking in het vizier

T2 - kenmerken van expertise in de ondersteuning van personen met een visuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking.

AU - van Dijk, Yvonne

AU - van der Putten, A. A. J.

AU - Waninge, Aly

PY - 2018/1

Y1 - 2018/1

N2 - Voor de ondersteuning van personen met eenvisuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking(VEVB) is specifieke expertise nodig, welkeovergedragen kan worden door cursussen of directesamenwerking in dagelijkse werksituaties.Dit onderzoek heeft in kaart gebracht wat kenmerkenvan expertise zijn in de ondersteuningvan personen met VEVB, gericht op benaderingen inrichting van de fysieke omgeving, en inhoeverre professionals deze expertise explicietkunnen benoemen. 25 Kenmerken van expertisezijn bepaald door cursuscompetenties aan tevullen met bevindingen uit de literatuur en interviewsmet acht begeleiders. Het merendeel vande expertisekenmerken op het gebied van benaderingen fysieke omgeving wordt genoemddoor vijf of minder professionals. Drie van de 25kenmerken worden niet benoemd. Het explicietbenoemen van de specifieke expertise blijkt lastig.Met de bevindingen en aanbevelingen vandit onderzoek kunnen praktijk en onderzoek verbeteringenaanbrengen aan bewustwording enimplementatie van expertise waardoor de kwaliteitvan ondersteuning kan verbeteren.

AB - Voor de ondersteuning van personen met eenvisuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking(VEVB) is specifieke expertise nodig, welkeovergedragen kan worden door cursussen of directesamenwerking in dagelijkse werksituaties.Dit onderzoek heeft in kaart gebracht wat kenmerkenvan expertise zijn in de ondersteuningvan personen met VEVB, gericht op benaderingen inrichting van de fysieke omgeving, en inhoeverre professionals deze expertise explicietkunnen benoemen. 25 Kenmerken van expertisezijn bepaald door cursuscompetenties aan tevullen met bevindingen uit de literatuur en interviewsmet acht begeleiders. Het merendeel vande expertisekenmerken op het gebied van benaderingen fysieke omgeving wordt genoemddoor vijf of minder professionals. Drie van de 25kenmerken worden niet benoemd. Het explicietbenoemen van de specifieke expertise blijkt lastig.Met de bevindingen en aanbevelingen vandit onderzoek kunnen praktijk en onderzoek verbeteringenaanbrengen aan bewustwording enimplementatie van expertise waardoor de kwaliteitvan ondersteuning kan verbeteren.

KW - verstandelijk gehandicapten

KW - visueel gehandicapten

KW - hulpverlening

KW - mentally handicapped

KW - visually handicapped

KW - support

M3 - Article

SP - 17

EP - 29

JO - NTZ : Nederlands tijdschrift voor zwakzinnigenzorg

JF - NTZ : Nederlands tijdschrift voor zwakzinnigenzorg

SN - 0923-2370

IS - 1

M1 - 1

ER -