Verbreding talentenkracht

Herman Veenker, Carla Geveke

Research output: Working paperProfessional

22 Downloads (Pure)

Abstract

Talentenkracht (TK) heeft zich tot nu toe vooral gericht op het domein van Wetenschap en Techniek. Het concept van TK dat interactie tussen leerkracht en leerling centraal stelt, leent zich ook prima voor andere domeinen. In deze interactieve sessie gaan we dit verkennen. We doen dit aan de hand van het begrip “ontwikkelingsperspectief” door bij verschillende domeinen een schaal te maken, waar je observeerbaar gedrag van een leerling mee kunt scoren. Waar onderzoekers gebruik maken van een schaal voor het meten van effecten en het ontdekken van effectieve interactiepatronen, kunnen leerkrachten schalen maken als hulpmiddel om te oefenen in het kijken naar leerlingen. Bepaald gedrag van leerlingen kan als aanknopingspunt worden gebruikt voor het stellen van doelen. Met een schaal kun je een a) het ontwikkelingsperspectief voor een leerling in beeld brengen, b) je kunt er doelen mee formuleren om grip te krijgen op het bereiken van rendement van het leerproces , en c) je kunt er je eigen gedrag in interacties onderzoekbaar mee maken.
Original languageDutch
Number of pages4
Publication statusPublished - 2013

Cite this

@techreport{9ad356bf95d8414ea5a7c6862921b9a8,
title = "Verbreding talentenkracht",
abstract = "Talentenkracht (TK) heeft zich tot nu toe vooral gericht op het domein van Wetenschap en Techniek. Het concept van TK dat interactie tussen leerkracht en leerling centraal stelt, leent zich ook prima voor andere domeinen. In deze interactieve sessie gaan we dit verkennen. We doen dit aan de hand van het begrip “ontwikkelingsperspectief” door bij verschillende domeinen een schaal te maken, waar je observeerbaar gedrag van een leerling mee kunt scoren. Waar onderzoekers gebruik maken van een schaal voor het meten van effecten en het ontdekken van effectieve interactiepatronen, kunnen leerkrachten schalen maken als hulpmiddel om te oefenen in het kijken naar leerlingen. Bepaald gedrag van leerlingen kan als aanknopingspunt worden gebruikt voor het stellen van doelen. Met een schaal kun je een a) het ontwikkelingsperspectief voor een leerling in beeld brengen, b) je kunt er doelen mee formuleren om grip te krijgen op het bereiken van rendement van het leerproces , en c) je kunt er je eigen gedrag in interacties onderzoekbaar mee maken.",
keywords = "onderwijs, talentontwikkeling",
author = "Herman Veenker and Carla Geveke",
year = "2013",
language = "Dutch",
type = "WorkingPaper",

}

Verbreding talentenkracht. / Veenker, Herman; Geveke, Carla.

2013.

Research output: Working paperProfessional

TY - UNPB

T1 - Verbreding talentenkracht

AU - Veenker, Herman

AU - Geveke, Carla

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Talentenkracht (TK) heeft zich tot nu toe vooral gericht op het domein van Wetenschap en Techniek. Het concept van TK dat interactie tussen leerkracht en leerling centraal stelt, leent zich ook prima voor andere domeinen. In deze interactieve sessie gaan we dit verkennen. We doen dit aan de hand van het begrip “ontwikkelingsperspectief” door bij verschillende domeinen een schaal te maken, waar je observeerbaar gedrag van een leerling mee kunt scoren. Waar onderzoekers gebruik maken van een schaal voor het meten van effecten en het ontdekken van effectieve interactiepatronen, kunnen leerkrachten schalen maken als hulpmiddel om te oefenen in het kijken naar leerlingen. Bepaald gedrag van leerlingen kan als aanknopingspunt worden gebruikt voor het stellen van doelen. Met een schaal kun je een a) het ontwikkelingsperspectief voor een leerling in beeld brengen, b) je kunt er doelen mee formuleren om grip te krijgen op het bereiken van rendement van het leerproces , en c) je kunt er je eigen gedrag in interacties onderzoekbaar mee maken.

AB - Talentenkracht (TK) heeft zich tot nu toe vooral gericht op het domein van Wetenschap en Techniek. Het concept van TK dat interactie tussen leerkracht en leerling centraal stelt, leent zich ook prima voor andere domeinen. In deze interactieve sessie gaan we dit verkennen. We doen dit aan de hand van het begrip “ontwikkelingsperspectief” door bij verschillende domeinen een schaal te maken, waar je observeerbaar gedrag van een leerling mee kunt scoren. Waar onderzoekers gebruik maken van een schaal voor het meten van effecten en het ontdekken van effectieve interactiepatronen, kunnen leerkrachten schalen maken als hulpmiddel om te oefenen in het kijken naar leerlingen. Bepaald gedrag van leerlingen kan als aanknopingspunt worden gebruikt voor het stellen van doelen. Met een schaal kun je een a) het ontwikkelingsperspectief voor een leerling in beeld brengen, b) je kunt er doelen mee formuleren om grip te krijgen op het bereiken van rendement van het leerproces , en c) je kunt er je eigen gedrag in interacties onderzoekbaar mee maken.

KW - onderwijs

KW - talentontwikkeling

M3 - Working paper

BT - Verbreding talentenkracht

ER -