Van top-down management control naar democratische besluitvorming

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Financiële en daarmee sociale ongelijkheid is een belangrijk neveneffect van de wijze waarop we de besturing van organisaties hebben ingericht. Deze sociale ongelijkheid brengt veel kosten met zich mee en is schadelijk voor de maatschappelijke stabiliteit. Een manier om deze ongelijkheid kleiner te maken, is door de besluitvormende macht in organisaties te delen met de medewerkers. Dit artikel toont met twee casussen hoe deze gedeelde besluitvorming, door middel van democratische stemronden, praktisch kan worden vormgegeven. Het artikel besluit met drie leidende principes voor gedeelde besluitvorming en een korte reflectie op de incorporatie van het ecologische belang in het besluitvormingsmodel.
Original languageDutch
Pages (from-to)157-165
JournalMaandblad voor accountancy en bedrijfseconomie
Volume92
Issue number5/6
DOIs
Publication statusPublished - 23 Jul 2018

Keywords

  • management science
  • democracy

Cite this

@article{6f774d66c0934bd68702285781a6bcf0,
title = "Van top-down management control naar democratische besluitvorming",
abstract = "Financi{\"e}le en daarmee sociale ongelijkheid is een belangrijk neveneffect van de wijze waarop we de besturing van organisaties hebben ingericht. Deze sociale ongelijkheid brengt veel kosten met zich mee en is schadelijk voor de maatschappelijke stabiliteit. Een manier om deze ongelijkheid kleiner te maken, is door de besluitvormende macht in organisaties te delen met de medewerkers. Dit artikel toont met twee casussen hoe deze gedeelde besluitvorming, door middel van democratische stemronden, praktisch kan worden vormgegeven. Het artikel besluit met drie leidende principes voor gedeelde besluitvorming en een korte reflectie op de incorporatie van het ecologische belang in het besluitvormingsmodel.",
keywords = "democratisering, besluitvormingsmodellen, sociale ongelijkheid, organisatiekunde, management science, democracy",
author = "{Boersma-de Jong}, {Margreet F.} and {de Jong}, Gjalt",
year = "2018",
month = "7",
day = "23",
doi = "10.5117/mab.92.26526",
language = "Dutch",
volume = "92",
pages = "157--165",
journal = "Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie",
issn = "0924-6304",
number = "5/6",

}

Van top-down management control naar democratische besluitvorming. / Boersma-de Jong, Margreet F.; de Jong, Gjalt.

In: Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie, Vol. 92, No. 5/6, 23.07.2018, p. 157-165.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Van top-down management control naar democratische besluitvorming

AU - Boersma-de Jong, Margreet F.

AU - de Jong, Gjalt

PY - 2018/7/23

Y1 - 2018/7/23

N2 - Financiële en daarmee sociale ongelijkheid is een belangrijk neveneffect van de wijze waarop we de besturing van organisaties hebben ingericht. Deze sociale ongelijkheid brengt veel kosten met zich mee en is schadelijk voor de maatschappelijke stabiliteit. Een manier om deze ongelijkheid kleiner te maken, is door de besluitvormende macht in organisaties te delen met de medewerkers. Dit artikel toont met twee casussen hoe deze gedeelde besluitvorming, door middel van democratische stemronden, praktisch kan worden vormgegeven. Het artikel besluit met drie leidende principes voor gedeelde besluitvorming en een korte reflectie op de incorporatie van het ecologische belang in het besluitvormingsmodel.

AB - Financiële en daarmee sociale ongelijkheid is een belangrijk neveneffect van de wijze waarop we de besturing van organisaties hebben ingericht. Deze sociale ongelijkheid brengt veel kosten met zich mee en is schadelijk voor de maatschappelijke stabiliteit. Een manier om deze ongelijkheid kleiner te maken, is door de besluitvormende macht in organisaties te delen met de medewerkers. Dit artikel toont met twee casussen hoe deze gedeelde besluitvorming, door middel van democratische stemronden, praktisch kan worden vormgegeven. Het artikel besluit met drie leidende principes voor gedeelde besluitvorming en een korte reflectie op de incorporatie van het ecologische belang in het besluitvormingsmodel.

KW - democratisering

KW - besluitvormingsmodellen

KW - sociale ongelijkheid

KW - organisatiekunde

KW - management science

KW - democracy

U2 - 10.5117/mab.92.26526

DO - 10.5117/mab.92.26526

M3 - Article

VL - 92

SP - 157

EP - 165

JO - Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie

JF - Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie

SN - 0924-6304

IS - 5/6

ER -