Toeristisch ondernemen in Noord-Nederland: evaluatie van het toerisme-adviesproject VOTR

Karel Jan Alsem, Erik Jan Kostelijk

Research output: Book/ReportReportProfessional

20 Downloads (Pure)

Abstract

Dit rapport geeft de resultaten weer van het onderzoek dat is uitgevoerd om het project Versterking Ondernemerschap Toeristische en Recreatieve sector te evalueren. Tussen 2009 en 2013 werden bij toeristische ondernemers in Noord-Nederland circa 360 adviestrajecten uitgevoerd.
De uitkomsten laten zien dat de kwaliteit van de bedrijfsvoering van toeristische ondernemers die aan het project hebben deelgenomen, is verbeterd. Tegelijkertijd zien we dat deze toeristische ondernemers de laatste jaren vanuit commercieel en fincancieel oogpunt minder succesvol zijn geworden. De economische situatie zal hiervoor een belangrijke reden zijn. Al laat het onderzoek laat ook zien dat bedrijven die in het verleden de noodzakelijke investeringen hebben gedaan, nu een beter financieel resultaat lijken te hebben.
Al met al lijkt het strategisch advies dat toeristische ondernemers vanuit het project hebben gekregen, het meest effectief, omdat het de ondernemers zelf beter in staat stelt succesfactoren als innovatie en creëren van een belevenis te realiseren. Ook voor de toekomst hebben ondernemers behoefte aan strategisch getint advies.
Tot slot benadrukt het onderzoek het belang van goed reputatiemanagement en het bieden van een belevenis (‘experience’)
Original languageDutch
PublisherHanzehogeschool Groningen
Number of pages52
Publication statusPublished - Nov 2013

Publication series

NameMarklinq Publicaties
PublisherMarklinq
No.4
ISSN (Electronic)2214-9597

Keywords

  Cite this

  Alsem, K. J., & Kostelijk, E. J. (2013). Toeristisch ondernemen in Noord-Nederland: evaluatie van het toerisme-adviesproject VOTR. (Marklinq Publicaties; No. 4). Hanzehogeschool Groningen.
  Alsem, Karel Jan ; Kostelijk, Erik Jan. / Toeristisch ondernemen in Noord-Nederland : evaluatie van het toerisme-adviesproject VOTR. Hanzehogeschool Groningen, 2013. 52 p. (Marklinq Publicaties; 4).
  @book{8a7b451d18854f5f988d97172945f575,
  title = "Toeristisch ondernemen in Noord-Nederland: evaluatie van het toerisme-adviesproject VOTR",
  abstract = "Dit rapport geeft de resultaten weer van het onderzoek dat is uitgevoerd om het project Versterking Ondernemerschap Toeristische en Recreatieve sector te evalueren. Tussen 2009 en 2013 werden bij toeristische ondernemers in Noord-Nederland circa 360 adviestrajecten uitgevoerd.De uitkomsten laten zien dat de kwaliteit van de bedrijfsvoering van toeristische ondernemers die aan het project hebben deelgenomen, is verbeterd. Tegelijkertijd zien we dat deze toeristische ondernemers de laatste jaren vanuit commercieel en fincancieel oogpunt minder succesvol zijn geworden. De economische situatie zal hiervoor een belangrijke reden zijn. Al laat het onderzoek laat ook zien dat bedrijven die in het verleden de noodzakelijke investeringen hebben gedaan, nu een beter financieel resultaat lijken te hebben.Al met al lijkt het strategisch advies dat toeristische ondernemers vanuit het project hebben gekregen, het meest effectief, omdat het de ondernemers zelf beter in staat stelt succesfactoren als innovatie en cre{\"e}ren van een belevenis te realiseren. Ook voor de toekomst hebben ondernemers behoefte aan strategisch getint advies.Tot slot benadrukt het onderzoek het belang van goed reputatiemanagement en het bieden van een belevenis (‘experience’)",
  keywords = "toerisme, recreatie, marketing, noord-nederland, strategisch management",
  author = "Alsem, {Karel Jan} and Kostelijk, {Erik Jan}",
  year = "2013",
  month = "11",
  language = "Dutch",
  series = "Marklinq Publicaties",
  publisher = "Hanzehogeschool Groningen",
  number = "4",

  }

  Alsem, KJ & Kostelijk, EJ 2013, Toeristisch ondernemen in Noord-Nederland: evaluatie van het toerisme-adviesproject VOTR. Marklinq Publicaties, no. 4, Hanzehogeschool Groningen.

  Toeristisch ondernemen in Noord-Nederland : evaluatie van het toerisme-adviesproject VOTR. / Alsem, Karel Jan; Kostelijk, Erik Jan.

  Hanzehogeschool Groningen, 2013. 52 p. (Marklinq Publicaties; No. 4).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Toeristisch ondernemen in Noord-Nederland

  T2 - evaluatie van het toerisme-adviesproject VOTR

  AU - Alsem, Karel Jan

  AU - Kostelijk, Erik Jan

  PY - 2013/11

  Y1 - 2013/11

  N2 - Dit rapport geeft de resultaten weer van het onderzoek dat is uitgevoerd om het project Versterking Ondernemerschap Toeristische en Recreatieve sector te evalueren. Tussen 2009 en 2013 werden bij toeristische ondernemers in Noord-Nederland circa 360 adviestrajecten uitgevoerd.De uitkomsten laten zien dat de kwaliteit van de bedrijfsvoering van toeristische ondernemers die aan het project hebben deelgenomen, is verbeterd. Tegelijkertijd zien we dat deze toeristische ondernemers de laatste jaren vanuit commercieel en fincancieel oogpunt minder succesvol zijn geworden. De economische situatie zal hiervoor een belangrijke reden zijn. Al laat het onderzoek laat ook zien dat bedrijven die in het verleden de noodzakelijke investeringen hebben gedaan, nu een beter financieel resultaat lijken te hebben.Al met al lijkt het strategisch advies dat toeristische ondernemers vanuit het project hebben gekregen, het meest effectief, omdat het de ondernemers zelf beter in staat stelt succesfactoren als innovatie en creëren van een belevenis te realiseren. Ook voor de toekomst hebben ondernemers behoefte aan strategisch getint advies.Tot slot benadrukt het onderzoek het belang van goed reputatiemanagement en het bieden van een belevenis (‘experience’)

  AB - Dit rapport geeft de resultaten weer van het onderzoek dat is uitgevoerd om het project Versterking Ondernemerschap Toeristische en Recreatieve sector te evalueren. Tussen 2009 en 2013 werden bij toeristische ondernemers in Noord-Nederland circa 360 adviestrajecten uitgevoerd.De uitkomsten laten zien dat de kwaliteit van de bedrijfsvoering van toeristische ondernemers die aan het project hebben deelgenomen, is verbeterd. Tegelijkertijd zien we dat deze toeristische ondernemers de laatste jaren vanuit commercieel en fincancieel oogpunt minder succesvol zijn geworden. De economische situatie zal hiervoor een belangrijke reden zijn. Al laat het onderzoek laat ook zien dat bedrijven die in het verleden de noodzakelijke investeringen hebben gedaan, nu een beter financieel resultaat lijken te hebben.Al met al lijkt het strategisch advies dat toeristische ondernemers vanuit het project hebben gekregen, het meest effectief, omdat het de ondernemers zelf beter in staat stelt succesfactoren als innovatie en creëren van een belevenis te realiseren. Ook voor de toekomst hebben ondernemers behoefte aan strategisch getint advies.Tot slot benadrukt het onderzoek het belang van goed reputatiemanagement en het bieden van een belevenis (‘experience’)

  KW - toerisme

  KW - recreatie

  KW - marketing

  KW - noord-nederland

  KW - strategisch management

  UR - http://marklinq.hanze.nl/

  M3 - Report

  T3 - Marklinq Publicaties

  BT - Toeristisch ondernemen in Noord-Nederland

  PB - Hanzehogeschool Groningen

  ER -

  Alsem KJ, Kostelijk EJ. Toeristisch ondernemen in Noord-Nederland: evaluatie van het toerisme-adviesproject VOTR. Hanzehogeschool Groningen, 2013. 52 p. (Marklinq Publicaties; 4).