De wereld van 't Hart: een case study van de lespraktijk van Johan 't Hart

Translated title of the contribution: The world of the heart: a case study of the teaching practice of Johan 't Hart

Research output: Book/ReportReportAcademic

Abstract

Case study of the teaching practice of Johan 't Hart, music teacher at a secondary school in Amsterdam. His work is described against the background of the developing theory of idiocultural music education.
Original languageDutch
Place of PublicationGroningen
PublisherKenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen
Number of pages60
Publication statusPublished - 7 Nov 2018

Fingerprint

music teacher
music lessons
teaching practice
secondary school
Music Teacher
Teaching
Music Education
Secondary School
Amsterdam

Keywords

  • music education
  • secondary education
  • idiocultural music education

Cite this

van der Meer, K., & Bisschop Boele, E. (2018). De wereld van 't Hart: een case study van de lespraktijk van Johan 't Hart. Groningen: Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen.
van der Meer, Kees ; Bisschop Boele, Evert. / De wereld van 't Hart : een case study van de lespraktijk van Johan 't Hart. Groningen : Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen, 2018. 60 p.
@book{92bb49334f3c4df59767705df19200e1,
title = "De wereld van 't Hart: een case study van de lespraktijk van Johan 't Hart",
abstract = "In de zoektocht naar relevant muziekonderwijs vanuit het theoretisch concept idiocultureel muziekonderwijs, van Evert Bisschop Boele, is de eigenzinnige lespraktijk van muziekdocent Johan ’t Hart drie maanden intensief gevolgd om tot een gedetailleerde beschrijving van zijn manier van werken te komen. De onderzoeksvraag die centraal stond is: ‘In welke mate schept Johan ’t Hart in zijn muzieklessen een leersituatie (leerwereld) die te karakteriseren is als idiocultureel muziekonderwijs?’ Het theoretisch kader voor deze studie is idiocultureel muziekonderwijs (Bisschop Boele 2015). Op de achtergrond speelt een aantal andere concepten een rol, bijvoorbeeld biografisch leren (Alheit & Dausien, 2000) en subjectivering (Biesta 2010). De talentendriehoek (Veenker et al., 2017) wordt gebruikt om de manier waarop leerling, docent en taak invloed op elkaar hebben te duiden. Op basis van dit theoretisch kader is een zevental vuistregels voor de vormgeving van idiocultureel muziekonderwijs geformuleerd. Vervolgens zijn data verzameld over de praktijk van ’t Hart. De data gebruikt in deze casestudy zijn lesobservaties, interviews met zowel leerlingen als Johan ’t Hart, documenten en literatuurstudie. Op basis van een kwalitatieve analyse is bekeken in hoeverre de vuistregels terug te herkennen zijn in ’t Hart’s lespraktijk. De conclusie is dat veel van de vuistregels te herkennen zijn – en dat de (idiosyncratische) manier waarop ’t Hart de vuistregels in de praktijk laat zien vooral ook leidt tot nieuwe discussie en reflectie.",
keywords = "muziekonderwijs, voortgezet onderwijs, idiocultureel muziekonderwijs, music education, secondary education, idiocultural music education",
author = "{van der Meer}, Kees and {Bisschop Boele}, Evert",
year = "2018",
month = "11",
day = "7",
language = "Dutch",
publisher = "Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen",

}

van der Meer, K & Bisschop Boele, E 2018, De wereld van 't Hart: een case study van de lespraktijk van Johan 't Hart. Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen, Groningen.

De wereld van 't Hart : een case study van de lespraktijk van Johan 't Hart. / van der Meer, Kees (First author); Bisschop Boele, Evert.

Groningen : Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen, 2018. 60 p.

Research output: Book/ReportReportAcademic

TY - BOOK

T1 - De wereld van 't Hart

T2 - een case study van de lespraktijk van Johan 't Hart

AU - van der Meer, Kees

AU - Bisschop Boele, Evert

PY - 2018/11/7

Y1 - 2018/11/7

N2 - In de zoektocht naar relevant muziekonderwijs vanuit het theoretisch concept idiocultureel muziekonderwijs, van Evert Bisschop Boele, is de eigenzinnige lespraktijk van muziekdocent Johan ’t Hart drie maanden intensief gevolgd om tot een gedetailleerde beschrijving van zijn manier van werken te komen. De onderzoeksvraag die centraal stond is: ‘In welke mate schept Johan ’t Hart in zijn muzieklessen een leersituatie (leerwereld) die te karakteriseren is als idiocultureel muziekonderwijs?’ Het theoretisch kader voor deze studie is idiocultureel muziekonderwijs (Bisschop Boele 2015). Op de achtergrond speelt een aantal andere concepten een rol, bijvoorbeeld biografisch leren (Alheit & Dausien, 2000) en subjectivering (Biesta 2010). De talentendriehoek (Veenker et al., 2017) wordt gebruikt om de manier waarop leerling, docent en taak invloed op elkaar hebben te duiden. Op basis van dit theoretisch kader is een zevental vuistregels voor de vormgeving van idiocultureel muziekonderwijs geformuleerd. Vervolgens zijn data verzameld over de praktijk van ’t Hart. De data gebruikt in deze casestudy zijn lesobservaties, interviews met zowel leerlingen als Johan ’t Hart, documenten en literatuurstudie. Op basis van een kwalitatieve analyse is bekeken in hoeverre de vuistregels terug te herkennen zijn in ’t Hart’s lespraktijk. De conclusie is dat veel van de vuistregels te herkennen zijn – en dat de (idiosyncratische) manier waarop ’t Hart de vuistregels in de praktijk laat zien vooral ook leidt tot nieuwe discussie en reflectie.

AB - In de zoektocht naar relevant muziekonderwijs vanuit het theoretisch concept idiocultureel muziekonderwijs, van Evert Bisschop Boele, is de eigenzinnige lespraktijk van muziekdocent Johan ’t Hart drie maanden intensief gevolgd om tot een gedetailleerde beschrijving van zijn manier van werken te komen. De onderzoeksvraag die centraal stond is: ‘In welke mate schept Johan ’t Hart in zijn muzieklessen een leersituatie (leerwereld) die te karakteriseren is als idiocultureel muziekonderwijs?’ Het theoretisch kader voor deze studie is idiocultureel muziekonderwijs (Bisschop Boele 2015). Op de achtergrond speelt een aantal andere concepten een rol, bijvoorbeeld biografisch leren (Alheit & Dausien, 2000) en subjectivering (Biesta 2010). De talentendriehoek (Veenker et al., 2017) wordt gebruikt om de manier waarop leerling, docent en taak invloed op elkaar hebben te duiden. Op basis van dit theoretisch kader is een zevental vuistregels voor de vormgeving van idiocultureel muziekonderwijs geformuleerd. Vervolgens zijn data verzameld over de praktijk van ’t Hart. De data gebruikt in deze casestudy zijn lesobservaties, interviews met zowel leerlingen als Johan ’t Hart, documenten en literatuurstudie. Op basis van een kwalitatieve analyse is bekeken in hoeverre de vuistregels terug te herkennen zijn in ’t Hart’s lespraktijk. De conclusie is dat veel van de vuistregels te herkennen zijn – en dat de (idiosyncratische) manier waarop ’t Hart de vuistregels in de praktijk laat zien vooral ook leidt tot nieuwe discussie en reflectie.

KW - muziekonderwijs

KW - voortgezet onderwijs

KW - idiocultureel muziekonderwijs

KW - music education

KW - secondary education

KW - idiocultural music education

M3 - Report

BT - De wereld van 't Hart

PB - Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen

CY - Groningen

ER -

van der Meer K, Bisschop Boele E. De wereld van 't Hart: een case study van de lespraktijk van Johan 't Hart. Groningen: Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen, 2018. 60 p.