Techniekverlaters een bron voor preventie van tekorten aan technici? Een verkenning

Harm van Lieshout, Joop Witteveen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

38 Downloads (Pure)

Abstract

Witteveen & Van Lieshout onderzoeken in hoofdstuk 5 ‘techniekverlaters’ mogelijkheden om eerder uit de techniek vertrokken hbo-technici via lllarrangementen naar technische functies ‘terug te ploegen’. De centraleonderzoeksvraag luidt: in hoeverre en onder welke condities kunnen lllarrangementen voor techniekverlaters helpen om het tekort aan technici bijtechnische bedrijven terug te dringen? Om deze vraag te kunnen adresseren,moeten eerst twee andere vragen worden beantwoord: hoe groot is het tekortaan hbo-technici, en hoe ziet de groep techniekverlaters er uit? Ze vinden opbasis van desk research dat er inderdaad een tekort aan hbo-technici dreigt, enconceptualiseren het begrip techniekverlater. Ze concluderen op basis van deskresearch dat er voldoende techniekverlaters zijn om de optie om techniekverlaters terug te winnen voor technische banen verder te verkennen met het oog op de dreigende tekorten aan technici op de arbeidsmarkt. Ze concluderen ook, dat die opgave niet direct makkelijk zal zijn.
Original languageDutch
Title of host publicationCo-makership rond Leven Lang Leren in het hbo
EditorsHarm van Lieshout
PublisherKenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen
Pages88-113
ISBN (Print)9789079371099
Publication statusPublished - Jan 2012

Keywords

  Cite this

  van Lieshout, H., & Witteveen, J. (2012). Techniekverlaters een bron voor preventie van tekorten aan technici? Een verkenning. In H. van Lieshout (Ed.), Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo (pp. 88-113). Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen.
  van Lieshout, Harm ; Witteveen, Joop. / Techniekverlaters een bron voor preventie van tekorten aan technici? Een verkenning. Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo. editor / Harm van Lieshout. Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen, 2012. pp. 88-113
  @inbook{eb756711cf704266a77401e4b710c057,
  title = "Techniekverlaters een bron voor preventie van tekorten aan technici? Een verkenning",
  abstract = "Witteveen & Van Lieshout onderzoeken in hoofdstuk 5 ‘techniekverlaters’ mogelijkheden om eerder uit de techniek vertrokken hbo-technici via lllarrangementen naar technische functies ‘terug te ploegen’. De centraleonderzoeksvraag luidt: in hoeverre en onder welke condities kunnen lllarrangementen voor techniekverlaters helpen om het tekort aan technici bijtechnische bedrijven terug te dringen? Om deze vraag te kunnen adresseren,moeten eerst twee andere vragen worden beantwoord: hoe groot is het tekortaan hbo-technici, en hoe ziet de groep techniekverlaters er uit? Ze vinden opbasis van desk research dat er inderdaad een tekort aan hbo-technici dreigt, enconceptualiseren het begrip techniekverlater. Ze concluderen op basis van deskresearch dat er voldoende techniekverlaters zijn om de optie om techniekverlaters terug te winnen voor technische banen verder te verkennen met het oog op de dreigende tekorten aan technici op de arbeidsmarkt. Ze concluderen ook, dat die opgave niet direct makkelijk zal zijn.",
  keywords = "arbeidswetenschappen, hbo, hrm, scholing, personeelstekort",
  author = "{van Lieshout}, Harm and Joop Witteveen",
  year = "2012",
  month = "1",
  language = "Dutch",
  isbn = "9789079371099",
  pages = "88--113",
  editor = "{van Lieshout}, Harm",
  booktitle = "Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo",
  publisher = "Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen",

  }

  van Lieshout, H & Witteveen, J 2012, Techniekverlaters een bron voor preventie van tekorten aan technici? Een verkenning. in H van Lieshout (ed.), Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo. Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen, pp. 88-113.

  Techniekverlaters een bron voor preventie van tekorten aan technici? Een verkenning. / van Lieshout, Harm; Witteveen, Joop.

  Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo. ed. / Harm van Lieshout. Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen, 2012. p. 88-113.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  TY - CHAP

  T1 - Techniekverlaters een bron voor preventie van tekorten aan technici? Een verkenning

  AU - van Lieshout, Harm

  AU - Witteveen, Joop

  PY - 2012/1

  Y1 - 2012/1

  N2 - Witteveen & Van Lieshout onderzoeken in hoofdstuk 5 ‘techniekverlaters’ mogelijkheden om eerder uit de techniek vertrokken hbo-technici via lllarrangementen naar technische functies ‘terug te ploegen’. De centraleonderzoeksvraag luidt: in hoeverre en onder welke condities kunnen lllarrangementen voor techniekverlaters helpen om het tekort aan technici bijtechnische bedrijven terug te dringen? Om deze vraag te kunnen adresseren,moeten eerst twee andere vragen worden beantwoord: hoe groot is het tekortaan hbo-technici, en hoe ziet de groep techniekverlaters er uit? Ze vinden opbasis van desk research dat er inderdaad een tekort aan hbo-technici dreigt, enconceptualiseren het begrip techniekverlater. Ze concluderen op basis van deskresearch dat er voldoende techniekverlaters zijn om de optie om techniekverlaters terug te winnen voor technische banen verder te verkennen met het oog op de dreigende tekorten aan technici op de arbeidsmarkt. Ze concluderen ook, dat die opgave niet direct makkelijk zal zijn.

  AB - Witteveen & Van Lieshout onderzoeken in hoofdstuk 5 ‘techniekverlaters’ mogelijkheden om eerder uit de techniek vertrokken hbo-technici via lllarrangementen naar technische functies ‘terug te ploegen’. De centraleonderzoeksvraag luidt: in hoeverre en onder welke condities kunnen lllarrangementen voor techniekverlaters helpen om het tekort aan technici bijtechnische bedrijven terug te dringen? Om deze vraag te kunnen adresseren,moeten eerst twee andere vragen worden beantwoord: hoe groot is het tekortaan hbo-technici, en hoe ziet de groep techniekverlaters er uit? Ze vinden opbasis van desk research dat er inderdaad een tekort aan hbo-technici dreigt, enconceptualiseren het begrip techniekverlater. Ze concluderen op basis van deskresearch dat er voldoende techniekverlaters zijn om de optie om techniekverlaters terug te winnen voor technische banen verder te verkennen met het oog op de dreigende tekorten aan technici op de arbeidsmarkt. Ze concluderen ook, dat die opgave niet direct makkelijk zal zijn.

  KW - arbeidswetenschappen

  KW - hbo

  KW - hrm

  KW - scholing

  KW - personeelstekort

  M3 - Chapter

  SN - 9789079371099

  SP - 88

  EP - 113

  BT - Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo

  A2 - van Lieshout, Harm

  PB - Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen

  ER -

  van Lieshout H, Witteveen J. Techniekverlaters een bron voor preventie van tekorten aan technici? Een verkenning. In van Lieshout H, editor, Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo. Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen. 2012. p. 88-113