Talentgerichte ontwikkeling in de basisschool: een dynamische visie op leren en onderwijzen

Herman Veenker, Henderien Steenbeek, Marijn van Dijk, Paul van Geert

Research output: Book/ReportBookProfessional

Abstract

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en onderzoekend, maar hoe haal je het beste uit een kind? Recente (inter)nationale studies wijzen uit dat leerprocessen dynamisch van aard zijn; leren komt in interactie tot stand en de uitkomst is niet voorspelbaar. Een statische opvatting over talent of ontwikkeling, zoals “je hebt een wiskunde knobbel”, blijkt niet langer houdbaar. Wat is talent? Hoe stimuleer ik het? Hoe ga ik om met diversiteit? Centrale vragen die aan de orde komen in dit brede, vakoverstijgende handboek. Vanuit een vernieuwende dynamische visie op talentontwikkeling leert het je met andere ogen te kijken naar kinderen en het maximale uit alle leerlingen te halen.

Talentgerichte ontwikkeling op de basisschool introduceert een procestheorie die praktische handvatten biedt voor het herkennen en stimuleren van talentvol gedrag. In deze theorie wordt uitgelegd hoe alle kinderen binnen hun eigen mogelijkheden kunnen excelleren. Het boek gaat in op vijf principes van talentontwikkeling en de rol van de leerkracht in de talentdriehoek – de interactie tussen leerkracht, leerling en leeromgeving. De ondersteunende website bevat opdrachten en links naar verdiepende bronnen en filmpjes. Voor docenten zijn er Powerpoints en een docentenhandleiding beschikbaar.

Talentgerichte ontwikkeling op de basisschool is bedoeld voor (aankomende) leerkrachten, en is ook interessant voor alle andere professionals in het basisonderwijs.
Original languageDutch
Place of PublicationBussum
PublisherCoutinho
Number of pages251
ISBN (Print)978-90-469-0549-4
Publication statusPublished - 1 Feb 2017

Keywords

  Cite this

  Veenker, Herman ; Steenbeek, Henderien ; van Dijk, Marijn ; van Geert, Paul. / Talentgerichte ontwikkeling in de basisschool : een dynamische visie op leren en onderwijzen. Bussum : Coutinho, 2017. 251 p.
  @book{b00e124efa094a6e925bc52e76405bf9,
  title = "Talentgerichte ontwikkeling in de basisschool: een dynamische visie op leren en onderwijzen",
  abstract = "Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en onderzoekend, maar hoe haal je het beste uit een kind? Recente (inter)nationale studies wijzen uit dat leerprocessen dynamisch van aard zijn; leren komt in interactie tot stand en de uitkomst is niet voorspelbaar. Een statische opvatting over talent of ontwikkeling, zoals “je hebt een wiskunde knobbel”, blijkt niet langer houdbaar. Wat is talent? Hoe stimuleer ik het? Hoe ga ik om met diversiteit? Centrale vragen die aan de orde komen in dit brede, vakoverstijgende handboek. Vanuit een vernieuwende dynamische visie op talentontwikkeling leert het je met andere ogen te kijken naar kinderen en het maximale uit alle leerlingen te halen. Talentgerichte ontwikkeling op de basisschool introduceert een procestheorie die praktische handvatten biedt voor het herkennen en stimuleren van talentvol gedrag. In deze theorie wordt uitgelegd hoe alle kinderen binnen hun eigen mogelijkheden kunnen excelleren. Het boek gaat in op vijf principes van talentontwikkeling en de rol van de leerkracht in de talentdriehoek – de interactie tussen leerkracht, leerling en leeromgeving. De ondersteunende website bevat opdrachten en links naar verdiepende bronnen en filmpjes. Voor docenten zijn er Powerpoints en een docentenhandleiding beschikbaar.Talentgerichte ontwikkeling op de basisschool is bedoeld voor (aankomende) leerkrachten, en is ook interessant voor alle andere professionals in het basisonderwijs.",
  keywords = "talentontwikkeling, basisonderwijs, ontwikkelingspsychologie",
  author = "Herman Veenker and Henderien Steenbeek and {van Dijk}, Marijn and {van Geert}, Paul",
  year = "2017",
  month = "2",
  day = "1",
  language = "Dutch",
  isbn = "978-90-469-0549-4",
  publisher = "Coutinho",

  }

  Talentgerichte ontwikkeling in de basisschool : een dynamische visie op leren en onderwijzen. / Veenker, Herman; Steenbeek, Henderien; van Dijk, Marijn; van Geert, Paul.

  Bussum : Coutinho, 2017. 251 p.

  Research output: Book/ReportBookProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Talentgerichte ontwikkeling in de basisschool

  T2 - een dynamische visie op leren en onderwijzen

  AU - Veenker, Herman

  AU - Steenbeek, Henderien

  AU - van Dijk, Marijn

  AU - van Geert, Paul

  PY - 2017/2/1

  Y1 - 2017/2/1

  N2 - Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en onderzoekend, maar hoe haal je het beste uit een kind? Recente (inter)nationale studies wijzen uit dat leerprocessen dynamisch van aard zijn; leren komt in interactie tot stand en de uitkomst is niet voorspelbaar. Een statische opvatting over talent of ontwikkeling, zoals “je hebt een wiskunde knobbel”, blijkt niet langer houdbaar. Wat is talent? Hoe stimuleer ik het? Hoe ga ik om met diversiteit? Centrale vragen die aan de orde komen in dit brede, vakoverstijgende handboek. Vanuit een vernieuwende dynamische visie op talentontwikkeling leert het je met andere ogen te kijken naar kinderen en het maximale uit alle leerlingen te halen. Talentgerichte ontwikkeling op de basisschool introduceert een procestheorie die praktische handvatten biedt voor het herkennen en stimuleren van talentvol gedrag. In deze theorie wordt uitgelegd hoe alle kinderen binnen hun eigen mogelijkheden kunnen excelleren. Het boek gaat in op vijf principes van talentontwikkeling en de rol van de leerkracht in de talentdriehoek – de interactie tussen leerkracht, leerling en leeromgeving. De ondersteunende website bevat opdrachten en links naar verdiepende bronnen en filmpjes. Voor docenten zijn er Powerpoints en een docentenhandleiding beschikbaar.Talentgerichte ontwikkeling op de basisschool is bedoeld voor (aankomende) leerkrachten, en is ook interessant voor alle andere professionals in het basisonderwijs.

  AB - Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en onderzoekend, maar hoe haal je het beste uit een kind? Recente (inter)nationale studies wijzen uit dat leerprocessen dynamisch van aard zijn; leren komt in interactie tot stand en de uitkomst is niet voorspelbaar. Een statische opvatting over talent of ontwikkeling, zoals “je hebt een wiskunde knobbel”, blijkt niet langer houdbaar. Wat is talent? Hoe stimuleer ik het? Hoe ga ik om met diversiteit? Centrale vragen die aan de orde komen in dit brede, vakoverstijgende handboek. Vanuit een vernieuwende dynamische visie op talentontwikkeling leert het je met andere ogen te kijken naar kinderen en het maximale uit alle leerlingen te halen. Talentgerichte ontwikkeling op de basisschool introduceert een procestheorie die praktische handvatten biedt voor het herkennen en stimuleren van talentvol gedrag. In deze theorie wordt uitgelegd hoe alle kinderen binnen hun eigen mogelijkheden kunnen excelleren. Het boek gaat in op vijf principes van talentontwikkeling en de rol van de leerkracht in de talentdriehoek – de interactie tussen leerkracht, leerling en leeromgeving. De ondersteunende website bevat opdrachten en links naar verdiepende bronnen en filmpjes. Voor docenten zijn er Powerpoints en een docentenhandleiding beschikbaar.Talentgerichte ontwikkeling op de basisschool is bedoeld voor (aankomende) leerkrachten, en is ook interessant voor alle andere professionals in het basisonderwijs.

  KW - talentontwikkeling

  KW - basisonderwijs

  KW - ontwikkelingspsychologie

  UR - https://www.coutinho.nl/talentgerichte-ontwikkeling-op-de-basischool/studiemateriaal.html

  M3 - Book

  SN - 978-90-469-0549-4

  BT - Talentgerichte ontwikkeling in de basisschool

  PB - Coutinho

  CY - Bussum

  ER -