Talententwicklung: Soziales Kapital und Lernbedingungen als Erfolgsformel

Jos van Kempen, Mareikje Pfenning

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

50 Downloads (Pure)

Abstract

Het artikel presenteert resultaten en conclusies naar aanleiding van onderzoek naar de relatie tussen sociaal kapitaal, leercondities en individuele ontwikkeling van talent.
Talent wordt omschreven als de mate waarin een individu iets kan, wil en durft in wisselwerking met de context van het individu. De context is in dit onderzoek een sociale context:
1. sociaal kapitaal: wederzijds vertrouwen, gedeelde identiteit en een toegankelijk netwerk.
2. leercondities: support, challenge en assessment.
Sociaal kapitaal is een noodzakelijk voorwaarde voor individuele talentontwikkeling; een conditio sine qua non. Psychologische veiligheid waarbinnen feedback mogelijk is draagt bij aan de ontwikkeling. Het is geen voldoende voorwaarde. Daarvoor is ook een externe prikkel nodig. Een uitdaging.
Het artikel bespreekt ook wat leiders kunnen doen met deze inzichten.
Original languageGerman
Title of host publicationTalententwicklung
Subtitle of host publicationEntwicklungen & Trends
Pages197-214
Publication statusPublished - 2012

Keywords

  Cite this

  van Kempen, J., & Pfenning, M. (2012). Talententwicklung: Soziales Kapital und Lernbedingungen als Erfolgsformel. In Talententwicklung: Entwicklungen & Trends (pp. 197-214)
  van Kempen, Jos ; Pfenning, Mareikje. / Talententwicklung : Soziales Kapital und Lernbedingungen als Erfolgsformel. Talententwicklung: Entwicklungen & Trends. 2012. pp. 197-214
  @inbook{43df1118cf814e8d892a5b8f2cc369d7,
  title = "Talententwicklung: Soziales Kapital und Lernbedingungen als Erfolgsformel",
  abstract = "Het artikel presenteert resultaten en conclusies naar aanleiding van onderzoek naar de relatie tussen sociaal kapitaal, leercondities en individuele ontwikkeling van talent.Talent wordt omschreven als de mate waarin een individu iets kan, wil en durft in wisselwerking met de context van het individu. De context is in dit onderzoek een sociale context:1. sociaal kapitaal: wederzijds vertrouwen, gedeelde identiteit en een toegankelijk netwerk.2. leercondities: support, challenge en assessment.Sociaal kapitaal is een noodzakelijk voorwaarde voor individuele talentontwikkeling; een conditio sine qua non. Psychologische veiligheid waarbinnen feedback mogelijk is draagt bij aan de ontwikkeling. Het is geen voldoende voorwaarde. Daarvoor is ook een externe prikkel nodig. Een uitdaging. Het artikel bespreekt ook wat leiders kunnen doen met deze inzichten.",
  keywords = "talentontwikkeling, leeromgeving, sociaal kapitaal",
  author = "{van Kempen}, Jos and Mareikje Pfenning",
  year = "2012",
  language = "German",
  pages = "197--214",
  booktitle = "Talententwicklung",

  }

  van Kempen, J & Pfenning, M 2012, Talententwicklung: Soziales Kapital und Lernbedingungen als Erfolgsformel. in Talententwicklung: Entwicklungen & Trends. pp. 197-214.

  Talententwicklung : Soziales Kapital und Lernbedingungen als Erfolgsformel. / van Kempen, Jos; Pfenning, Mareikje.

  Talententwicklung: Entwicklungen & Trends. 2012. p. 197-214.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  TY - CHAP

  T1 - Talententwicklung

  T2 - Soziales Kapital und Lernbedingungen als Erfolgsformel

  AU - van Kempen, Jos

  AU - Pfenning, Mareikje

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Het artikel presenteert resultaten en conclusies naar aanleiding van onderzoek naar de relatie tussen sociaal kapitaal, leercondities en individuele ontwikkeling van talent.Talent wordt omschreven als de mate waarin een individu iets kan, wil en durft in wisselwerking met de context van het individu. De context is in dit onderzoek een sociale context:1. sociaal kapitaal: wederzijds vertrouwen, gedeelde identiteit en een toegankelijk netwerk.2. leercondities: support, challenge en assessment.Sociaal kapitaal is een noodzakelijk voorwaarde voor individuele talentontwikkeling; een conditio sine qua non. Psychologische veiligheid waarbinnen feedback mogelijk is draagt bij aan de ontwikkeling. Het is geen voldoende voorwaarde. Daarvoor is ook een externe prikkel nodig. Een uitdaging. Het artikel bespreekt ook wat leiders kunnen doen met deze inzichten.

  AB - Het artikel presenteert resultaten en conclusies naar aanleiding van onderzoek naar de relatie tussen sociaal kapitaal, leercondities en individuele ontwikkeling van talent.Talent wordt omschreven als de mate waarin een individu iets kan, wil en durft in wisselwerking met de context van het individu. De context is in dit onderzoek een sociale context:1. sociaal kapitaal: wederzijds vertrouwen, gedeelde identiteit en een toegankelijk netwerk.2. leercondities: support, challenge en assessment.Sociaal kapitaal is een noodzakelijk voorwaarde voor individuele talentontwikkeling; een conditio sine qua non. Psychologische veiligheid waarbinnen feedback mogelijk is draagt bij aan de ontwikkeling. Het is geen voldoende voorwaarde. Daarvoor is ook een externe prikkel nodig. Een uitdaging. Het artikel bespreekt ook wat leiders kunnen doen met deze inzichten.

  KW - talentontwikkeling

  KW - leeromgeving

  KW - sociaal kapitaal

  M3 - Chapter

  SP - 197

  EP - 214

  BT - Talententwicklung

  ER -

  van Kempen J, Pfenning M. Talententwicklung: Soziales Kapital und Lernbedingungen als Erfolgsformel. In Talententwicklung: Entwicklungen & Trends. 2012. p. 197-214