Systematische Leertaakgerichte Instructie aan leerlingen met ernstige gedragsproblemen: de constructie van een vragenlijst

Lidy van der Worp-van der Kamp

Research output: Contribution to conferencePaperOther research output

Abstract

Veel probleemgedrag van leerlingen met ernstige gedragsproblemen (Cluster 4 leerlingen) komt mede voort uit het feit dat de leertaken die aan deze leerlingen aangeboden worden onvoldoende aansluiten bij hun mogelijkheden en beperkingen. Aangezien het merendeel van deze leerlingen ook nog eens een moeizame leerontwikkeling doormaakt, vraagt lesgeven aan deze leerlingen om een gedegen systematische aanpak met een focus op leertaakgerichte instructie. Hoewel deze benadering steeds meer ingang vindt, is er tot nu toe nog weinig onderzoek gedaan naar het effect van systematische leertaakgerichte instructie op het leren en gedrag van deze leerlingen. Met de ontwikkeling van een betrouwbaar en valide instrument om de mate van mate systematische leertaakgerichte instructie te meten, is de eerste stap naar een dergelijk onderzoek gezet.
Original languageDutch
Number of pages3
Publication statusPublished - 2014
EventOnderwijs Research Dagen (ORD) 2014: deelname en distantie - Groningen, Netherlands
Duration: 11 Jun 201413 Jun 2014
http://www.ord2014.nl/

Conference

ConferenceOnderwijs Research Dagen (ORD) 2014
Abbreviated titleORD 2014
CountryNetherlands
CityGroningen
Period11/06/1413/06/14
Internet address

Cite this

van der Worp-van der Kamp, L. (2014). Systematische Leertaakgerichte Instructie aan leerlingen met ernstige gedragsproblemen: de constructie van een vragenlijst. Paper presented at Onderwijs Research Dagen (ORD) 2014, Groningen, Netherlands.
van der Worp-van der Kamp, Lidy. / Systematische Leertaakgerichte Instructie aan leerlingen met ernstige gedragsproblemen : de constructie van een vragenlijst. Paper presented at Onderwijs Research Dagen (ORD) 2014, Groningen, Netherlands.3 p.
@conference{98cd48958cc54a95a51b14a9a8401abf,
title = "Systematische Leertaakgerichte Instructie aan leerlingen met ernstige gedragsproblemen: de constructie van een vragenlijst",
abstract = "Veel probleemgedrag van leerlingen met ernstige gedragsproblemen (Cluster 4 leerlingen) komt mede voort uit het feit dat de leertaken die aan deze leerlingen aangeboden worden onvoldoende aansluiten bij hun mogelijkheden en beperkingen. Aangezien het merendeel van deze leerlingen ook nog eens een moeizame leerontwikkeling doormaakt, vraagt lesgeven aan deze leerlingen om een gedegen systematische aanpak met een focus op leertaakgerichte instructie. Hoewel deze benadering steeds meer ingang vindt, is er tot nu toe nog weinig onderzoek gedaan naar het effect van systematische leertaakgerichte instructie op het leren en gedrag van deze leerlingen. Met de ontwikkeling van een betrouwbaar en valide instrument om de mate van mate systematische leertaakgerichte instructie te meten, is de eerste stap naar een dergelijk onderzoek gezet.",
keywords = "onderwijs, leerlingenzorg, gedragsproblemen",
author = "{van der Worp-van der Kamp}, Lidy",
year = "2014",
language = "Dutch",
note = "Onderwijs Research Dagen (ORD) 2014 : deelname en distantie, ORD 2014 ; Conference date: 11-06-2014 Through 13-06-2014",
url = "http://www.ord2014.nl/",

}

van der Worp-van der Kamp, L 2014, 'Systematische Leertaakgerichte Instructie aan leerlingen met ernstige gedragsproblemen: de constructie van een vragenlijst' Paper presented at, Groningen, Netherlands, 11/06/14 - 13/06/14, .

Systematische Leertaakgerichte Instructie aan leerlingen met ernstige gedragsproblemen : de constructie van een vragenlijst. / van der Worp-van der Kamp, Lidy.

2014. Paper presented at Onderwijs Research Dagen (ORD) 2014, Groningen, Netherlands.

Research output: Contribution to conferencePaperOther research output

TY - CONF

T1 - Systematische Leertaakgerichte Instructie aan leerlingen met ernstige gedragsproblemen

T2 - de constructie van een vragenlijst

AU - van der Worp-van der Kamp, Lidy

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Veel probleemgedrag van leerlingen met ernstige gedragsproblemen (Cluster 4 leerlingen) komt mede voort uit het feit dat de leertaken die aan deze leerlingen aangeboden worden onvoldoende aansluiten bij hun mogelijkheden en beperkingen. Aangezien het merendeel van deze leerlingen ook nog eens een moeizame leerontwikkeling doormaakt, vraagt lesgeven aan deze leerlingen om een gedegen systematische aanpak met een focus op leertaakgerichte instructie. Hoewel deze benadering steeds meer ingang vindt, is er tot nu toe nog weinig onderzoek gedaan naar het effect van systematische leertaakgerichte instructie op het leren en gedrag van deze leerlingen. Met de ontwikkeling van een betrouwbaar en valide instrument om de mate van mate systematische leertaakgerichte instructie te meten, is de eerste stap naar een dergelijk onderzoek gezet.

AB - Veel probleemgedrag van leerlingen met ernstige gedragsproblemen (Cluster 4 leerlingen) komt mede voort uit het feit dat de leertaken die aan deze leerlingen aangeboden worden onvoldoende aansluiten bij hun mogelijkheden en beperkingen. Aangezien het merendeel van deze leerlingen ook nog eens een moeizame leerontwikkeling doormaakt, vraagt lesgeven aan deze leerlingen om een gedegen systematische aanpak met een focus op leertaakgerichte instructie. Hoewel deze benadering steeds meer ingang vindt, is er tot nu toe nog weinig onderzoek gedaan naar het effect van systematische leertaakgerichte instructie op het leren en gedrag van deze leerlingen. Met de ontwikkeling van een betrouwbaar en valide instrument om de mate van mate systematische leertaakgerichte instructie te meten, is de eerste stap naar een dergelijk onderzoek gezet.

KW - onderwijs

KW - leerlingenzorg

KW - gedragsproblemen

M3 - Paper

ER -

van der Worp-van der Kamp L. Systematische Leertaakgerichte Instructie aan leerlingen met ernstige gedragsproblemen: de constructie van een vragenlijst. 2014. Paper presented at Onderwijs Research Dagen (ORD) 2014, Groningen, Netherlands.