Symposium Curious Minds in de basisschool: het gebruiken van scaffolding om talentmomenten te creëren

Research output: Contribution to conferenceOtherAcademic

Abstract

Leren is een sociaal gesitueerd, transactioneel proces, waarin zowel de leerkracht, de taak en de leerling een eigen, unieke bijdrage hebben. Een belangrijk hulpmiddel voor leerkrachten is het gebruiken van scaffolding, waarbij ‘externe’ ondersteuning wordt geboden als dat nodig is en wordt weggehaald als het leren heeft plaatsgevonden. Hierdoor kunnen talentmomenten ontstaan; momenten waarin het co-constructie proces van gezamenlijk denken en handelen wordt gekenmerkt door betrokkenheid, enthousiasme en motivatie. Dit symposium gaat over het bieden van scaffolding door de leerkracht, met als centrale vragen: Hoe ziet het bieden van scaffolding door de leerkracht eruit? Wat is het effect bij de leerlingen, c.q. studenten? Aan bod komen diverse onderwijsleersituaties, zowel in het basisonderwijs en in het hoger onderwijs.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 26 Jun 2019
EventOnderwijs Research Dagen (2019): Onwijs Onderwijs - Heerlen, Heerlen, Netherlands
Duration: 26 Jun 201928 Jun 2019
https://www.ord2019.nl

Conference

ConferenceOnderwijs Research Dagen (2019)
Abbreviated titleORD2019
CountryNetherlands
CityHeerlen
Period26/06/1928/06/19
Internet address

Keywords

  • education
  • research

Cite this

@conference{28ed35a05e56417caee79f4e15129e33,
title = "Symposium Curious Minds in de basisschool: het gebruiken van scaffolding om talentmomenten te cre{\"e}ren",
abstract = "Leren is een sociaal gesitueerd, transactioneel proces, waarin zowel de leerkracht, de taak en de leerling een eigen, unieke bijdrage hebben. Een belangrijk hulpmiddel voor leerkrachten is het gebruiken van scaffolding, waarbij ‘externe’ ondersteuning wordt geboden als dat nodig is en wordt weggehaald als het leren heeft plaatsgevonden. Hierdoor kunnen talentmomenten ontstaan; momenten waarin het co-constructie proces van gezamenlijk denken en handelen wordt gekenmerkt door betrokkenheid, enthousiasme en motivatie. Dit symposium gaat over het bieden van scaffolding door de leerkracht, met als centrale vragen: Hoe ziet het bieden van scaffolding door de leerkracht eruit? Wat is het effect bij de leerlingen, c.q. studenten? Aan bod komen diverse onderwijsleersituaties, zowel in het basisonderwijs en in het hoger onderwijs.",
keywords = "onderwijsonderzoek, leerkracht-leerling interactie, scaffolding, talentontwikkeling, education, research",
author = "Henderien Steenbeek",
year = "2019",
month = "6",
day = "26",
language = "Dutch",
note = "Onderwijs Research Dagen (2019) : Onwijs Onderwijs, ORD2019 ; Conference date: 26-06-2019 Through 28-06-2019",
url = "https://www.ord2019.nl",

}

Symposium Curious Minds in de basisschool : het gebruiken van scaffolding om talentmomenten te creëren. / Steenbeek, Henderien.

2019. Onderwijs Research Dagen (2019), Heerlen, Netherlands.

Research output: Contribution to conferenceOtherAcademic

TY - CONF

T1 - Symposium Curious Minds in de basisschool

T2 - het gebruiken van scaffolding om talentmomenten te creëren

AU - Steenbeek, Henderien

PY - 2019/6/26

Y1 - 2019/6/26

N2 - Leren is een sociaal gesitueerd, transactioneel proces, waarin zowel de leerkracht, de taak en de leerling een eigen, unieke bijdrage hebben. Een belangrijk hulpmiddel voor leerkrachten is het gebruiken van scaffolding, waarbij ‘externe’ ondersteuning wordt geboden als dat nodig is en wordt weggehaald als het leren heeft plaatsgevonden. Hierdoor kunnen talentmomenten ontstaan; momenten waarin het co-constructie proces van gezamenlijk denken en handelen wordt gekenmerkt door betrokkenheid, enthousiasme en motivatie. Dit symposium gaat over het bieden van scaffolding door de leerkracht, met als centrale vragen: Hoe ziet het bieden van scaffolding door de leerkracht eruit? Wat is het effect bij de leerlingen, c.q. studenten? Aan bod komen diverse onderwijsleersituaties, zowel in het basisonderwijs en in het hoger onderwijs.

AB - Leren is een sociaal gesitueerd, transactioneel proces, waarin zowel de leerkracht, de taak en de leerling een eigen, unieke bijdrage hebben. Een belangrijk hulpmiddel voor leerkrachten is het gebruiken van scaffolding, waarbij ‘externe’ ondersteuning wordt geboden als dat nodig is en wordt weggehaald als het leren heeft plaatsgevonden. Hierdoor kunnen talentmomenten ontstaan; momenten waarin het co-constructie proces van gezamenlijk denken en handelen wordt gekenmerkt door betrokkenheid, enthousiasme en motivatie. Dit symposium gaat over het bieden van scaffolding door de leerkracht, met als centrale vragen: Hoe ziet het bieden van scaffolding door de leerkracht eruit? Wat is het effect bij de leerlingen, c.q. studenten? Aan bod komen diverse onderwijsleersituaties, zowel in het basisonderwijs en in het hoger onderwijs.

KW - onderwijsonderzoek

KW - leerkracht-leerling interactie

KW - scaffolding

KW - talentontwikkeling

KW - education

KW - research

M3 - Other

ER -