Sturing in de Wmo-praktijk: op weg naar nieuwe sturingsmodellen in de Wmo

Ferry Wester, Martha van Biene, Margriet Braun, Inge Scheijmans

Research output: Book/ReportReportProfessional

37 Downloads (Pure)

Abstract

De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ligt bij de gemeente. Deze heeft veel vrijheid om het beleid naar eigen inzicht in te richten. Wél moet de gemeente uitvoering geven aan de doeleinden van de wet, zoals die door de rijksoverheid zijn vastgesteld: de maatschappelijke doelen die zijn gericht op meer zelfredzaamheid en participatie van (kwetsbare) burgers en de bestuurlijke doelen, die onder andere zijn gericht op een betere afstemming en samenhang in de beleidsvorming en de uitvoering van het beleid. Daarbij nodigt de Wmo gemeenten nadrukkelijk uit burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding van het beleid te betrekken. Dit vergt van gemeenten een vorm van sturing die burgers en instellingen actief betrekt bij de beleidsvorming en de beleidsuitvoering.
Vier Wmo-werkplaatsen – Groningen-Drenthe, Nijmegen, Twente en Utrecht – hebben in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de wijze waarop gemeenten projecten op het terrein van de Wmo aansturen. Daarbij ging het om zaken als de manier waarop gemeenten sturen (van bovenaf of meer ruimte voor burgers en instellingen), samenhang en samenwerking en natuurlijk de vraag of het lukt om te sturen volgens de filosofie van de Wmo.
Dit boek is een neerslag van de vier onderzoeken van de genoemde werkplaatsen.
Original languageDutch
Place of PublicationUtrecht
PublisherMovisie
Number of pages112
ISBN (Print)978-90-8869-099-0
Publication statusPublished - 2013

Cite this

Wester, F., van Biene, M., Braun, M., & Scheijmans, I. (2013). Sturing in de Wmo-praktijk: op weg naar nieuwe sturingsmodellen in de Wmo. Utrecht: Movisie.
Wester, Ferry ; van Biene, Martha ; Braun, Margriet ; Scheijmans, Inge. / Sturing in de Wmo-praktijk : op weg naar nieuwe sturingsmodellen in de Wmo. Utrecht : Movisie, 2013. 112 p.
@book{a84d1f081df14f57853d0132b1f664bd,
title = "Sturing in de Wmo-praktijk: op weg naar nieuwe sturingsmodellen in de Wmo",
abstract = "De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ligt bij de gemeente. Deze heeft veel vrijheid om het beleid naar eigen inzicht in te richten. W{\'e}l moet de gemeente uitvoering geven aan de doeleinden van de wet, zoals die door de rijksoverheid zijn vastgesteld: de maatschappelijke doelen die zijn gericht op meer zelfredzaamheid en participatie van (kwetsbare) burgers en de bestuurlijke doelen, die onder andere zijn gericht op een betere afstemming en samenhang in de beleidsvorming en de uitvoering van het beleid. Daarbij nodigt de Wmo gemeenten nadrukkelijk uit burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding van het beleid te betrekken. Dit vergt van gemeenten een vorm van sturing die burgers en instellingen actief betrekt bij de beleidsvorming en de beleidsuitvoering.Vier Wmo-werkplaatsen – Groningen-Drenthe, Nijmegen, Twente en Utrecht – hebben in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de wijze waarop gemeenten projecten op het terrein van de Wmo aansturen. Daarbij ging het om zaken als de manier waarop gemeenten sturen (van bovenaf of meer ruimte voor burgers en instellingen), samenhang en samenwerking en natuurlijk de vraag of het lukt om te sturen volgens de filosofie van de Wmo.Dit boek is een neerslag van de vier onderzoeken van de genoemde werkplaatsen.",
keywords = "wmo, gemeenten (overheid), beleidsplannen, sociaal beleid",
author = "Ferry Wester and {van Biene}, Martha and Margriet Braun and Inge Scheijmans",
year = "2013",
language = "Dutch",
isbn = "978-90-8869-099-0",
publisher = "Movisie",

}

Wester, F, van Biene, M, Braun, M & Scheijmans, I 2013, Sturing in de Wmo-praktijk: op weg naar nieuwe sturingsmodellen in de Wmo. Movisie, Utrecht.

Sturing in de Wmo-praktijk : op weg naar nieuwe sturingsmodellen in de Wmo. / Wester, Ferry; van Biene, Martha; Braun, Margriet; Scheijmans, Inge.

Utrecht : Movisie, 2013. 112 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Sturing in de Wmo-praktijk

T2 - op weg naar nieuwe sturingsmodellen in de Wmo

AU - Wester, Ferry

AU - van Biene, Martha

AU - Braun, Margriet

AU - Scheijmans, Inge

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ligt bij de gemeente. Deze heeft veel vrijheid om het beleid naar eigen inzicht in te richten. Wél moet de gemeente uitvoering geven aan de doeleinden van de wet, zoals die door de rijksoverheid zijn vastgesteld: de maatschappelijke doelen die zijn gericht op meer zelfredzaamheid en participatie van (kwetsbare) burgers en de bestuurlijke doelen, die onder andere zijn gericht op een betere afstemming en samenhang in de beleidsvorming en de uitvoering van het beleid. Daarbij nodigt de Wmo gemeenten nadrukkelijk uit burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding van het beleid te betrekken. Dit vergt van gemeenten een vorm van sturing die burgers en instellingen actief betrekt bij de beleidsvorming en de beleidsuitvoering.Vier Wmo-werkplaatsen – Groningen-Drenthe, Nijmegen, Twente en Utrecht – hebben in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de wijze waarop gemeenten projecten op het terrein van de Wmo aansturen. Daarbij ging het om zaken als de manier waarop gemeenten sturen (van bovenaf of meer ruimte voor burgers en instellingen), samenhang en samenwerking en natuurlijk de vraag of het lukt om te sturen volgens de filosofie van de Wmo.Dit boek is een neerslag van de vier onderzoeken van de genoemde werkplaatsen.

AB - De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ligt bij de gemeente. Deze heeft veel vrijheid om het beleid naar eigen inzicht in te richten. Wél moet de gemeente uitvoering geven aan de doeleinden van de wet, zoals die door de rijksoverheid zijn vastgesteld: de maatschappelijke doelen die zijn gericht op meer zelfredzaamheid en participatie van (kwetsbare) burgers en de bestuurlijke doelen, die onder andere zijn gericht op een betere afstemming en samenhang in de beleidsvorming en de uitvoering van het beleid. Daarbij nodigt de Wmo gemeenten nadrukkelijk uit burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding van het beleid te betrekken. Dit vergt van gemeenten een vorm van sturing die burgers en instellingen actief betrekt bij de beleidsvorming en de beleidsuitvoering.Vier Wmo-werkplaatsen – Groningen-Drenthe, Nijmegen, Twente en Utrecht – hebben in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de wijze waarop gemeenten projecten op het terrein van de Wmo aansturen. Daarbij ging het om zaken als de manier waarop gemeenten sturen (van bovenaf of meer ruimte voor burgers en instellingen), samenhang en samenwerking en natuurlijk de vraag of het lukt om te sturen volgens de filosofie van de Wmo.Dit boek is een neerslag van de vier onderzoeken van de genoemde werkplaatsen.

KW - wmo

KW - gemeenten (overheid)

KW - beleidsplannen

KW - sociaal beleid

M3 - Report

SN - 978-90-8869-099-0

BT - Sturing in de Wmo-praktijk

PB - Movisie

CY - Utrecht

ER -

Wester F, van Biene M, Braun M, Scheijmans I. Sturing in de Wmo-praktijk: op weg naar nieuwe sturingsmodellen in de Wmo. Utrecht: Movisie, 2013. 112 p.