Spotlight op de dirigent: roltransitie in een veranderende blaasmuzieksector

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Abstract

In de jaren tachtig van de vorige eeuw trad de blaasmuziek uit de luwte van het dorpsplein en maakten veel blaasorkesten een stevige groei door. In het nieuwe millennium ziet de blaasmuzieksector er heel anders uit. Evenals in de rest van de cultuursector hebben zich in de wereld van de harmonieorkesten, fanfares en brassbands allerlei verschuivingen voorgedaan. Dirigenten zoeken naar manieren om de blaasmuziek te positioneren als volwaardige vorm van amateurkunst. In het werk van de dirigent zijn muzikale, docerende en meer persoonlijke rollen te onderscheiden. In dit artikel wordt beschreven welke rollen dit zijn en hoe dirigenten door middel van een geïntegreerde inzet van het gehele rollenportfolio een antwoord kunnen geven op veranderingen in de sector. Leiderschap en Lifelong Learning zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.
Original languageDutch
Title of host publicationZicht op actieve cultuurparticipatie
Subtitle of host publicationthema's en trends in praktijk en beleid 2016
EditorsTeunis IJdens, Knol Jan Jaap, Neele Arno, Weijsters Stefanie
Place of PublicationUtrecht
PublisherLandelijk kenninstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Fonds voor Cultuurparticipatie
Pages106-117
ISBN (Print)978-90-6997-157-5
Publication statusPublished - Jan 2017

Keywords

  Cite this

  Hendriks, L. (2017). Spotlight op de dirigent: roltransitie in een veranderende blaasmuzieksector. In T. IJdens, K. Jan Jaap, N. Arno, & W. Stefanie (Eds.), Zicht op actieve cultuurparticipatie: thema's en trends in praktijk en beleid 2016 (pp. 106-117). Utrecht: Landelijk kenninstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Fonds voor Cultuurparticipatie.
  Hendriks, Linda. / Spotlight op de dirigent : roltransitie in een veranderende blaasmuzieksector. Zicht op actieve cultuurparticipatie: thema's en trends in praktijk en beleid 2016. editor / Teunis IJdens ; Knol Jan Jaap ; Neele Arno ; Weijsters Stefanie. Utrecht : Landelijk kenninstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Fonds voor Cultuurparticipatie, 2017. pp. 106-117
  @inbook{e6abe5ae5bd041d992b259a25af5a7f4,
  title = "Spotlight op de dirigent: roltransitie in een veranderende blaasmuzieksector",
  abstract = "In de jaren tachtig van de vorige eeuw trad de blaasmuziek uit de luwte van het dorpsplein en maakten veel blaasorkesten een stevige groei door. In het nieuwe millennium ziet de blaasmuzieksector er heel anders uit. Evenals in de rest van de cultuursector hebben zich in de wereld van de harmonieorkesten, fanfares en brassbands allerlei verschuivingen voorgedaan. Dirigenten zoeken naar manieren om de blaasmuziek te positioneren als volwaardige vorm van amateurkunst. In het werk van de dirigent zijn muzikale, docerende en meer persoonlijke rollen te onderscheiden. In dit artikel wordt beschreven welke rollen dit zijn en hoe dirigenten door middel van een ge{\"i}ntegreerde inzet van het gehele rollenportfolio een antwoord kunnen geven op veranderingen in de sector. Leiderschap en Lifelong Learning zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.",
  keywords = "blaasmuziek, amateurkunst, dirigenten",
  author = "Linda Hendriks",
  year = "2017",
  month = "1",
  language = "Dutch",
  isbn = "978-90-6997-157-5",
  pages = "106--117",
  editor = "Teunis IJdens and {Jan Jaap}, Knol and Neele Arno and Weijsters Stefanie",
  booktitle = "Zicht op actieve cultuurparticipatie",
  publisher = "Landelijk kenninstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Fonds voor Cultuurparticipatie",

  }

  Hendriks, L 2017, Spotlight op de dirigent: roltransitie in een veranderende blaasmuzieksector. in T IJdens, K Jan Jaap, N Arno & W Stefanie (eds), Zicht op actieve cultuurparticipatie: thema's en trends in praktijk en beleid 2016. Landelijk kenninstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Fonds voor Cultuurparticipatie, Utrecht, pp. 106-117.

  Spotlight op de dirigent : roltransitie in een veranderende blaasmuzieksector. / Hendriks, Linda.

  Zicht op actieve cultuurparticipatie: thema's en trends in praktijk en beleid 2016. ed. / Teunis IJdens; Knol Jan Jaap; Neele Arno; Weijsters Stefanie. Utrecht : Landelijk kenninstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Fonds voor Cultuurparticipatie, 2017. p. 106-117.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  TY - CHAP

  T1 - Spotlight op de dirigent

  T2 - roltransitie in een veranderende blaasmuzieksector

  AU - Hendriks, Linda

  PY - 2017/1

  Y1 - 2017/1

  N2 - In de jaren tachtig van de vorige eeuw trad de blaasmuziek uit de luwte van het dorpsplein en maakten veel blaasorkesten een stevige groei door. In het nieuwe millennium ziet de blaasmuzieksector er heel anders uit. Evenals in de rest van de cultuursector hebben zich in de wereld van de harmonieorkesten, fanfares en brassbands allerlei verschuivingen voorgedaan. Dirigenten zoeken naar manieren om de blaasmuziek te positioneren als volwaardige vorm van amateurkunst. In het werk van de dirigent zijn muzikale, docerende en meer persoonlijke rollen te onderscheiden. In dit artikel wordt beschreven welke rollen dit zijn en hoe dirigenten door middel van een geïntegreerde inzet van het gehele rollenportfolio een antwoord kunnen geven op veranderingen in de sector. Leiderschap en Lifelong Learning zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.

  AB - In de jaren tachtig van de vorige eeuw trad de blaasmuziek uit de luwte van het dorpsplein en maakten veel blaasorkesten een stevige groei door. In het nieuwe millennium ziet de blaasmuzieksector er heel anders uit. Evenals in de rest van de cultuursector hebben zich in de wereld van de harmonieorkesten, fanfares en brassbands allerlei verschuivingen voorgedaan. Dirigenten zoeken naar manieren om de blaasmuziek te positioneren als volwaardige vorm van amateurkunst. In het werk van de dirigent zijn muzikale, docerende en meer persoonlijke rollen te onderscheiden. In dit artikel wordt beschreven welke rollen dit zijn en hoe dirigenten door middel van een geïntegreerde inzet van het gehele rollenportfolio een antwoord kunnen geven op veranderingen in de sector. Leiderschap en Lifelong Learning zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.

  KW - blaasmuziek

  KW - amateurkunst

  KW - dirigenten

  M3 - Chapter

  SN - 978-90-6997-157-5

  SP - 106

  EP - 117

  BT - Zicht op actieve cultuurparticipatie

  A2 - IJdens, Teunis

  A2 - Jan Jaap, Knol

  A2 - Arno, Neele

  A2 - Stefanie, Weijsters

  PB - Landelijk kenninstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Fonds voor Cultuurparticipatie

  CY - Utrecht

  ER -

  Hendriks L. Spotlight op de dirigent: roltransitie in een veranderende blaasmuzieksector. In IJdens T, Jan Jaap K, Arno N, Stefanie W, editors, Zicht op actieve cultuurparticipatie: thema's en trends in praktijk en beleid 2016. Utrecht: Landelijk kenninstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Fonds voor Cultuurparticipatie. 2017. p. 106-117