Shared services: hoe effectief is de regieorganisatie?

Herma van Laar, Jan Achterbergh, Jac Christis, Hans Doorewaard

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  93 Downloads (Pure)

  Abstract

  Ondanks de in de managementliteratuur beloofde voordelen leidt het concentreren van ondersteunende processen in shared service centers (SSC’s) in de praktijk vaak tot problemen, vooral op het terrein van de coördinatie. Dit heeft grote gevolgen voor de effectiviteit van SSC’s. Een strategie die steeds vaker toegepast wordt om deze problemen op te lossen, is de vorming van een regieorganisatie die verantwoordelijk is voor het afstemmen van de vraag naar en het aanbod van ondersteunende diensten. Deze strategie blijft gericht op het realiseren van efficiencyvoordelen door ‘economies of scale’. Maar is de regieorganisatie wel effectief? In dit artikel analyseren we de regieorganisatie vanuit het systeemtheoretisch perspectief op organisatieontwerp en evalueren we de effectiviteit ervan in een recent, diepgaand onderzoek in een grote Nederlandse organisatie. We concluderen dat de regieorganisatie de problemen niet oplost. Integendeel: de problemen nemen toe en de kosten stijgen. Wij pleiten daarom voor de ontwikkeling van een andere, meer effectieve strategie, gericht op het realiseren van ‘economies of flow’ in de ondersteunende processen.
  Original languageDutch
  Pages (from-to)76-102
  JournalM & O
  Volume69
  Issue number4
  Publication statusPublished - Jul 2015

  Keywords

   Cite this

   van Laar, H., Achterbergh, J., Christis, J., & Doorewaard, H. (2015). Shared services: hoe effectief is de regieorganisatie? M & O, 69(4), 76-102.
   van Laar, Herma ; Achterbergh, Jan ; Christis, Jac ; Doorewaard, Hans. / Shared services : hoe effectief is de regieorganisatie?. In: M & O. 2015 ; Vol. 69, No. 4. pp. 76-102.
   @article{9a4660a0ccd5454f857cbeac588aa0c1,
   title = "Shared services: hoe effectief is de regieorganisatie?",
   abstract = "Ondanks de in de managementliteratuur beloofde voordelen leidt het concentreren van ondersteunende processen in shared service centers (SSC’s) in de praktijk vaak tot problemen, vooral op het terrein van de co{\"o}rdinatie. Dit heeft grote gevolgen voor de effectiviteit van SSC’s. Een strategie die steeds vaker toegepast wordt om deze problemen op te lossen, is de vorming van een regieorganisatie die verantwoordelijk is voor het afstemmen van de vraag naar en het aanbod van ondersteunende diensten. Deze strategie blijft gericht op het realiseren van efficiencyvoordelen door ‘economies of scale’. Maar is de regieorganisatie wel effectief? In dit artikel analyseren we de regieorganisatie vanuit het systeemtheoretisch perspectief op organisatieontwerp en evalueren we de effectiviteit ervan in een recent, diepgaand onderzoek in een grote Nederlandse organisatie. We concluderen dat de regieorganisatie de problemen niet oplost. Integendeel: de problemen nemen toe en de kosten stijgen. Wij pleiten daarom voor de ontwikkeling van een andere, meer effectieve strategie, gericht op het realiseren van ‘economies of flow’ in de ondersteunende processen.",
   keywords = "strategisch management, organisatiekunde, shared services centers",
   author = "{van Laar}, Herma and Jan Achterbergh and Jac Christis and Hans Doorewaard",
   year = "2015",
   month = "7",
   language = "Dutch",
   volume = "69",
   pages = "76--102",
   journal = "M & O",
   issn = "0165-1722",
   publisher = "Vakmedianet",
   number = "4",

   }

   van Laar, H, Achterbergh, J, Christis, J & Doorewaard, H 2015, 'Shared services: hoe effectief is de regieorganisatie?' M & O, vol. 69, no. 4, pp. 76-102.

   Shared services : hoe effectief is de regieorganisatie? / van Laar, Herma; Achterbergh, Jan; Christis, Jac; Doorewaard, Hans.

   In: M & O, Vol. 69, No. 4, 07.2015, p. 76-102.

   Research output: Contribution to journalArticleProfessional

   TY - JOUR

   T1 - Shared services

   T2 - hoe effectief is de regieorganisatie?

   AU - van Laar, Herma

   AU - Achterbergh, Jan

   AU - Christis, Jac

   AU - Doorewaard, Hans

   PY - 2015/7

   Y1 - 2015/7

   N2 - Ondanks de in de managementliteratuur beloofde voordelen leidt het concentreren van ondersteunende processen in shared service centers (SSC’s) in de praktijk vaak tot problemen, vooral op het terrein van de coördinatie. Dit heeft grote gevolgen voor de effectiviteit van SSC’s. Een strategie die steeds vaker toegepast wordt om deze problemen op te lossen, is de vorming van een regieorganisatie die verantwoordelijk is voor het afstemmen van de vraag naar en het aanbod van ondersteunende diensten. Deze strategie blijft gericht op het realiseren van efficiencyvoordelen door ‘economies of scale’. Maar is de regieorganisatie wel effectief? In dit artikel analyseren we de regieorganisatie vanuit het systeemtheoretisch perspectief op organisatieontwerp en evalueren we de effectiviteit ervan in een recent, diepgaand onderzoek in een grote Nederlandse organisatie. We concluderen dat de regieorganisatie de problemen niet oplost. Integendeel: de problemen nemen toe en de kosten stijgen. Wij pleiten daarom voor de ontwikkeling van een andere, meer effectieve strategie, gericht op het realiseren van ‘economies of flow’ in de ondersteunende processen.

   AB - Ondanks de in de managementliteratuur beloofde voordelen leidt het concentreren van ondersteunende processen in shared service centers (SSC’s) in de praktijk vaak tot problemen, vooral op het terrein van de coördinatie. Dit heeft grote gevolgen voor de effectiviteit van SSC’s. Een strategie die steeds vaker toegepast wordt om deze problemen op te lossen, is de vorming van een regieorganisatie die verantwoordelijk is voor het afstemmen van de vraag naar en het aanbod van ondersteunende diensten. Deze strategie blijft gericht op het realiseren van efficiencyvoordelen door ‘economies of scale’. Maar is de regieorganisatie wel effectief? In dit artikel analyseren we de regieorganisatie vanuit het systeemtheoretisch perspectief op organisatieontwerp en evalueren we de effectiviteit ervan in een recent, diepgaand onderzoek in een grote Nederlandse organisatie. We concluderen dat de regieorganisatie de problemen niet oplost. Integendeel: de problemen nemen toe en de kosten stijgen. Wij pleiten daarom voor de ontwikkeling van een andere, meer effectieve strategie, gericht op het realiseren van ‘economies of flow’ in de ondersteunende processen.

   KW - strategisch management

   KW - organisatiekunde

   KW - shared services centers

   M3 - Article

   VL - 69

   SP - 76

   EP - 102

   JO - M & O

   JF - M & O

   SN - 0165-1722

   IS - 4

   ER -

   van Laar H, Achterbergh J, Christis J, Doorewaard H. Shared services: hoe effectief is de regieorganisatie? M & O. 2015 Jul;69(4):76-102.