Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011

Harm van Lieshout, Franz Jozef Gellert, Henri Haan, Margriet Brummer

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

21 Downloads (Pure)

Abstract

Verslag van een telefonische enquête onder bedrijven en instellingen met vijf of meer werkzame personen in Groningen, Friesland en Drenthe in 2011, die door ruim duizend werkgevers is ingevuld. Het onderzoek richt zich op de volgende vragen:
1 Welke scholingsinspanningen verrichten noordelijke werkgevers op dit
moment?
2 Welke verwachtingen hebben zij over de ontwikkeling van de
personeelsvraag?
3 Met welke strategieën (organisatie, werving, scholing) denkt men te gaan
inspelen op de verwachte personeelsvraag?
4 Welke knelpunten en behoeften ervaren de werkgevers als het gaat om
scholingsinvesteringen?
Bij de helft van de bedrijven en instellingen is de afgelopen 12 maanden
tenminste één persoon geschoold op mbo-, hbo- of wo-niveau. Het gaat in totaal om 7.248 geschoolde werknemers. Dat betekent dat van alle werknemers van alle bedrijven in het onderzoek 16.2% dat jaar is geschoold. Ruim een derde van de respondenten ziet de personeelsvraag de komende twee jaren toenemen.
Veelgenoemde strategieën die bedrijven meer denken in te zetten zijn de mate
waarin de werknemers scholing volgen, flexibiliteit van werktijden, en tijdelijke
contracten.
Original languageDutch
Title of host publicationCo-makership rond Leven Lang Leren in het hbo
EditorsHarm van Lieshout
PublisherKenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen
Pages18-49
ISBN (Print)9789079371099
Publication statusPublished - Jan 2012

Cite this

van Lieshout, H., Gellert, F. J., Haan, H., & Brummer, M. (2012). Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011. In H. van Lieshout (Ed.), Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo (pp. 18-49). Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen.
van Lieshout, Harm ; Gellert, Franz Jozef ; Haan, Henri ; Brummer, Margriet. / Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011. Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo. editor / Harm van Lieshout. Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen, 2012. pp. 18-49
@inbook{ce65e6025583451ea3622e26c53f9b36,
title = "Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011",
abstract = "Verslag van een telefonische enqu{\^e}te onder bedrijven en instellingen met vijf of meer werkzame personen in Groningen, Friesland en Drenthe in 2011, die door ruim duizend werkgevers is ingevuld. Het onderzoek richt zich op de volgende vragen:1 Welke scholingsinspanningen verrichten noordelijke werkgevers op ditmoment?2 Welke verwachtingen hebben zij over de ontwikkeling van depersoneelsvraag?3 Met welke strategie{\"e}n (organisatie, werving, scholing) denkt men te gaaninspelen op de verwachte personeelsvraag?4 Welke knelpunten en behoeften ervaren de werkgevers als het gaat omscholingsinvesteringen?Bij de helft van de bedrijven en instellingen is de afgelopen 12 maandentenminste {\'e}{\'e}n persoon geschoold op mbo-, hbo- of wo-niveau. Het gaat in totaal om 7.248 geschoolde werknemers. Dat betekent dat van alle werknemers van alle bedrijven in het onderzoek 16.2{\%} dat jaar is geschoold. Ruim een derde van de respondenten ziet de personeelsvraag de komende twee jaren toenemen.Veelgenoemde strategie{\"e}n die bedrijven meer denken in te zetten zijn de matewaarin de werknemers scholing volgen, flexibiliteit van werktijden, en tijdelijkecontracten.",
keywords = "arbeidswetenschappen, arbeidsmarkt, hbo, hrm, personeelstekort, scholing",
author = "{van Lieshout}, Harm and Gellert, {Franz Jozef} and Henri Haan and Margriet Brummer",
year = "2012",
month = "1",
language = "Dutch",
isbn = "9789079371099",
pages = "18--49",
editor = "{van Lieshout}, Harm",
booktitle = "Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo",
publisher = "Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen",

}

van Lieshout, H, Gellert, FJ, Haan, H & Brummer, M 2012, Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011. in H van Lieshout (ed.), Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo. Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen, pp. 18-49.

Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011. / van Lieshout, Harm; Gellert, Franz Jozef; Haan, Henri; Brummer, Margriet.

Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo. ed. / Harm van Lieshout. Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen, 2012. p. 18-49.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

TY - CHAP

T1 - Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011

AU - van Lieshout, Harm

AU - Gellert, Franz Jozef

AU - Haan, Henri

AU - Brummer, Margriet

PY - 2012/1

Y1 - 2012/1

N2 - Verslag van een telefonische enquête onder bedrijven en instellingen met vijf of meer werkzame personen in Groningen, Friesland en Drenthe in 2011, die door ruim duizend werkgevers is ingevuld. Het onderzoek richt zich op de volgende vragen:1 Welke scholingsinspanningen verrichten noordelijke werkgevers op ditmoment?2 Welke verwachtingen hebben zij over de ontwikkeling van depersoneelsvraag?3 Met welke strategieën (organisatie, werving, scholing) denkt men te gaaninspelen op de verwachte personeelsvraag?4 Welke knelpunten en behoeften ervaren de werkgevers als het gaat omscholingsinvesteringen?Bij de helft van de bedrijven en instellingen is de afgelopen 12 maandentenminste één persoon geschoold op mbo-, hbo- of wo-niveau. Het gaat in totaal om 7.248 geschoolde werknemers. Dat betekent dat van alle werknemers van alle bedrijven in het onderzoek 16.2% dat jaar is geschoold. Ruim een derde van de respondenten ziet de personeelsvraag de komende twee jaren toenemen.Veelgenoemde strategieën die bedrijven meer denken in te zetten zijn de matewaarin de werknemers scholing volgen, flexibiliteit van werktijden, en tijdelijkecontracten.

AB - Verslag van een telefonische enquête onder bedrijven en instellingen met vijf of meer werkzame personen in Groningen, Friesland en Drenthe in 2011, die door ruim duizend werkgevers is ingevuld. Het onderzoek richt zich op de volgende vragen:1 Welke scholingsinspanningen verrichten noordelijke werkgevers op ditmoment?2 Welke verwachtingen hebben zij over de ontwikkeling van depersoneelsvraag?3 Met welke strategieën (organisatie, werving, scholing) denkt men te gaaninspelen op de verwachte personeelsvraag?4 Welke knelpunten en behoeften ervaren de werkgevers als het gaat omscholingsinvesteringen?Bij de helft van de bedrijven en instellingen is de afgelopen 12 maandentenminste één persoon geschoold op mbo-, hbo- of wo-niveau. Het gaat in totaal om 7.248 geschoolde werknemers. Dat betekent dat van alle werknemers van alle bedrijven in het onderzoek 16.2% dat jaar is geschoold. Ruim een derde van de respondenten ziet de personeelsvraag de komende twee jaren toenemen.Veelgenoemde strategieën die bedrijven meer denken in te zetten zijn de matewaarin de werknemers scholing volgen, flexibiliteit van werktijden, en tijdelijkecontracten.

KW - arbeidswetenschappen

KW - arbeidsmarkt

KW - hbo

KW - hrm

KW - personeelstekort

KW - scholing

M3 - Chapter

SN - 9789079371099

SP - 18

EP - 49

BT - Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo

A2 - van Lieshout, Harm

PB - Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen

ER -

van Lieshout H, Gellert FJ, Haan H, Brummer M. Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011. In van Lieshout H, editor, Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo. Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen. 2012. p. 18-49