Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011

Harm van Lieshout, Franz Jozef Gellert, Henri Haan, Margriet Brummer

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

19 Downloads (Pure)

Abstract

Verslag van een telefonische enquête onder bedrijven en instellingen met vijf of meer werkzame personen in Groningen, Friesland en Drenthe in 2011, die door ruim duizend werkgevers is ingevuld. Het onderzoek richt zich op de volgende vragen:
1 Welke scholingsinspanningen verrichten noordelijke werkgevers op dit
moment?
2 Welke verwachtingen hebben zij over de ontwikkeling van de
personeelsvraag?
3 Met welke strategieën (organisatie, werving, scholing) denkt men te gaan
inspelen op de verwachte personeelsvraag?
4 Welke knelpunten en behoeften ervaren de werkgevers als het gaat om
scholingsinvesteringen?
Bij de helft van de bedrijven en instellingen is de afgelopen 12 maanden
tenminste één persoon geschoold op mbo-, hbo- of wo-niveau. Het gaat in totaal om 7.248 geschoolde werknemers. Dat betekent dat van alle werknemers van alle bedrijven in het onderzoek 16.2% dat jaar is geschoold. Ruim een derde van de respondenten ziet de personeelsvraag de komende twee jaren toenemen.
Veelgenoemde strategieën die bedrijven meer denken in te zetten zijn de mate
waarin de werknemers scholing volgen, flexibiliteit van werktijden, en tijdelijke
contracten.
Original languageDutch
Title of host publicationCo-makership rond Leven Lang Leren in het hbo
EditorsHarm van Lieshout
PublisherKenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen
Pages18-49
ISBN (Print)9789079371099
Publication statusPublished - Jan 2012

Keywords

  Cite this

  van Lieshout, H., Gellert, F. J., Haan, H., & Brummer, M. (2012). Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011. In H. van Lieshout (Ed.), Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo (pp. 18-49). Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen.
  van Lieshout, Harm ; Gellert, Franz Jozef ; Haan, Henri ; Brummer, Margriet. / Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011. Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo. editor / Harm van Lieshout. Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen, 2012. pp. 18-49
  @inbook{ce65e6025583451ea3622e26c53f9b36,
  title = "Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011",
  abstract = "Verslag van een telefonische enqu{\^e}te onder bedrijven en instellingen met vijf of meer werkzame personen in Groningen, Friesland en Drenthe in 2011, die door ruim duizend werkgevers is ingevuld. Het onderzoek richt zich op de volgende vragen:1 Welke scholingsinspanningen verrichten noordelijke werkgevers op ditmoment?2 Welke verwachtingen hebben zij over de ontwikkeling van depersoneelsvraag?3 Met welke strategie{\"e}n (organisatie, werving, scholing) denkt men te gaaninspelen op de verwachte personeelsvraag?4 Welke knelpunten en behoeften ervaren de werkgevers als het gaat omscholingsinvesteringen?Bij de helft van de bedrijven en instellingen is de afgelopen 12 maandentenminste {\'e}{\'e}n persoon geschoold op mbo-, hbo- of wo-niveau. Het gaat in totaal om 7.248 geschoolde werknemers. Dat betekent dat van alle werknemers van alle bedrijven in het onderzoek 16.2{\%} dat jaar is geschoold. Ruim een derde van de respondenten ziet de personeelsvraag de komende twee jaren toenemen.Veelgenoemde strategie{\"e}n die bedrijven meer denken in te zetten zijn de matewaarin de werknemers scholing volgen, flexibiliteit van werktijden, en tijdelijkecontracten.",
  keywords = "arbeidswetenschappen, arbeidsmarkt, hbo, hrm, personeelstekort, scholing",
  author = "{van Lieshout}, Harm and Gellert, {Franz Jozef} and Henri Haan and Margriet Brummer",
  year = "2012",
  month = "1",
  language = "Dutch",
  isbn = "9789079371099",
  pages = "18--49",
  editor = "{van Lieshout}, Harm",
  booktitle = "Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo",
  publisher = "Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen",

  }

  van Lieshout, H, Gellert, FJ, Haan, H & Brummer, M 2012, Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011. in H van Lieshout (ed.), Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo. Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen, pp. 18-49.

  Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011. / van Lieshout, Harm; Gellert, Franz Jozef; Haan, Henri; Brummer, Margriet.

  Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo. ed. / Harm van Lieshout. Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen, 2012. p. 18-49.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  TY - CHAP

  T1 - Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011

  AU - van Lieshout, Harm

  AU - Gellert, Franz Jozef

  AU - Haan, Henri

  AU - Brummer, Margriet

  PY - 2012/1

  Y1 - 2012/1

  N2 - Verslag van een telefonische enquête onder bedrijven en instellingen met vijf of meer werkzame personen in Groningen, Friesland en Drenthe in 2011, die door ruim duizend werkgevers is ingevuld. Het onderzoek richt zich op de volgende vragen:1 Welke scholingsinspanningen verrichten noordelijke werkgevers op ditmoment?2 Welke verwachtingen hebben zij over de ontwikkeling van depersoneelsvraag?3 Met welke strategieën (organisatie, werving, scholing) denkt men te gaaninspelen op de verwachte personeelsvraag?4 Welke knelpunten en behoeften ervaren de werkgevers als het gaat omscholingsinvesteringen?Bij de helft van de bedrijven en instellingen is de afgelopen 12 maandentenminste één persoon geschoold op mbo-, hbo- of wo-niveau. Het gaat in totaal om 7.248 geschoolde werknemers. Dat betekent dat van alle werknemers van alle bedrijven in het onderzoek 16.2% dat jaar is geschoold. Ruim een derde van de respondenten ziet de personeelsvraag de komende twee jaren toenemen.Veelgenoemde strategieën die bedrijven meer denken in te zetten zijn de matewaarin de werknemers scholing volgen, flexibiliteit van werktijden, en tijdelijkecontracten.

  AB - Verslag van een telefonische enquête onder bedrijven en instellingen met vijf of meer werkzame personen in Groningen, Friesland en Drenthe in 2011, die door ruim duizend werkgevers is ingevuld. Het onderzoek richt zich op de volgende vragen:1 Welke scholingsinspanningen verrichten noordelijke werkgevers op ditmoment?2 Welke verwachtingen hebben zij over de ontwikkeling van depersoneelsvraag?3 Met welke strategieën (organisatie, werving, scholing) denkt men te gaaninspelen op de verwachte personeelsvraag?4 Welke knelpunten en behoeften ervaren de werkgevers als het gaat omscholingsinvesteringen?Bij de helft van de bedrijven en instellingen is de afgelopen 12 maandentenminste één persoon geschoold op mbo-, hbo- of wo-niveau. Het gaat in totaal om 7.248 geschoolde werknemers. Dat betekent dat van alle werknemers van alle bedrijven in het onderzoek 16.2% dat jaar is geschoold. Ruim een derde van de respondenten ziet de personeelsvraag de komende twee jaren toenemen.Veelgenoemde strategieën die bedrijven meer denken in te zetten zijn de matewaarin de werknemers scholing volgen, flexibiliteit van werktijden, en tijdelijkecontracten.

  KW - arbeidswetenschappen

  KW - arbeidsmarkt

  KW - hbo

  KW - hrm

  KW - personeelstekort

  KW - scholing

  M3 - Chapter

  SN - 9789079371099

  SP - 18

  EP - 49

  BT - Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo

  A2 - van Lieshout, Harm

  PB - Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen

  ER -

  van Lieshout H, Gellert FJ, Haan H, Brummer M. Scholing door Noord-Nederlandse werkgevers in 2011. In van Lieshout H, editor, Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo. Kenniscentrum Arbeid Hanzehogeschool Groningen. 2012. p. 18-49