Roadmap datagedreven vastgoedsturing gemeente Groningen

Jan Veuger, Anouk Lubbers

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingContribution to conference proceedingProfessional

431 Downloads (Pure)

Abstract

Om haar doelstellingen te behalen en op professionele wijze om te gaan met haar vastgoed wil het Vastgoedbedrijf van de gemeente Groningen op een innovatieve manier gaan sturen op de maatschappelijke vastgoedportefeuille. Het gebruik van data en informatietechnologieën, oftewel datagedreven werken en sturen geeft inzicht in de effectiviteit en efficiëntie van de portefeuille. Deze roadmap omvat, naast een theoretisch kader, een stappenplan waarmee het proces naar data-gedreven vastgoedsturing wordt beschreven. Uitgangspunt hierbij is stapsgewijs uitvinden aangezien datagedreven vastgoedsturing vraagt om een andere manier van denken en doen. Er worden actionable insights gecreëerd zodat strategisch sturen mogelijk wordt. Het te ontwikkelen datamodel vormt de basis voor het aangaan van de dialoog, het nemen van beslissingen en het opstellen van lange termijndoelen. De uitkomst is een datamodel voor een proactieve, wendbare, toekomstbestendige organisatie die in staat is in te spelen op een veranderende omgeving en stuurt op een zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement.
De opkomst van Big Data en vooral Smart Data stelt ons in staat om op een andere manier inzicht te verkrijgen in wat er in de toekomst gaat gebeuren en hierin te sturen. Smart Cities, slimme apparaten en andere voorbeelden van Internet of Things - niet alleen mensen zijn online, maar ook dingen - genereren waardevolle data en maken dat dit eenvoudig gedeeld kan worden. En de introductie van Blockchain in het vastgoed zorgt bijvoorbeeld voor een andere manier van waardeoverdracht (Veuger, 2017). Het zijn voorbeelden van de inzet van data en technologische mogelijkheden die zorgen voor grote veranderingen en invloed hebben op en potentiële waarde - transparanter, professioneler, objectiever - hebben voor de vastgoedwereld. Maar hoe kan de gemeente Groningen nieuwe data en informatietechnologieën gebruiken om strategisch te sturen op de maatschappelijke vastgoedportefeuille?
Original languageDutch
Title of host publicationBook of Proceedings
Subtitle of host publicationCIRRE 2018
PublisherHanze University of Applied Sciences
Pages334-342
ISBN (Print)978-90-827076-3-2
Publication statusPublished - Sept 2018
Event2018 CIRRE Conference: 3rd Conference of Interdisciplinary Research on Real Estate - Hanze UAS Groningen, Groningen, Netherlands
Duration: 20 Sept 201821 Sept 2018
http://www.cirre.eu/

Conference

Conference2018 CIRRE Conference
Abbreviated titleCIRRE
Country/TerritoryNetherlands
CityGroningen
Period20/09/1821/09/18
Internet address

Keywords

  • real estate
  • groningen (city)
  • congresses (form)
  • information technology

Cite this