Quantified Self in de huisartsenpraktijk

Martijn de Groot, Bart Timmers, Thea Kooiman, Miriam van Ittersum

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

107 Downloads (Pure)

Abstract

Quantified Self staat voor de zelfmetende mens. Het aantal mensen dat met zelf gegeneerde gezondheidsgegevens het zorgproces binnenwandelt gaat de komende jaren groeien. Verschillende soorten activity trackers en gezondheidsapplicaties voor de smartphone maken het relatief eenvoudig om persoonlijke gegevens te verzamelen over beweging, voeding, slaap, hartslag, menstruatiecyclus, etc. Steeds vaker zullen patiënten dit soort data meenemen naar de huisarts. Het is daarom raadzaam kennis te nemen van wat er zoal aan zelfmeettechnologie beschikbaar is en hoe het is gesteld met de kwaliteit, toepasbaarheid of zelfs generaliseerbaarheid van de data. In dit artikel lichten we de achtergrond van Quantified Self toe, zetten we dit in een breder perspectief van technologische ontwikkelingen en zullen we iets zeggen over de zin en onzin van zelfmetingen, waarbij de focus zal liggen op Quantified Self met betrekking tot gezondheid en levensstijl.
Original languageDutch
Pages (from-to)642-654
JournalBijblijven : cumulatief geneeskundig nascholingssysteem
Volume31
Issue number8
DOIs
Publication statusPublished - Oct 2015

Keywords

  Cite this

  @article{bc0690667dc74d6a8002d41392ebd963,
  title = "Quantified Self in de huisartsenpraktijk",
  abstract = "Quantified Self staat voor de zelfmetende mens. Het aantal mensen dat met zelf gegeneerde gezondheidsgegevens het zorgproces binnenwandelt gaat de komende jaren groeien. Verschillende soorten activity trackers en gezondheidsapplicaties voor de smartphone maken het relatief eenvoudig om persoonlijke gegevens te verzamelen over beweging, voeding, slaap, hartslag, menstruatiecyclus, etc. Steeds vaker zullen pati{\"e}nten dit soort data meenemen naar de huisarts. Het is daarom raadzaam kennis te nemen van wat er zoal aan zelfmeettechnologie beschikbaar is en hoe het is gesteld met de kwaliteit, toepasbaarheid of zelfs generaliseerbaarheid van de data. In dit artikel lichten we de achtergrond van Quantified Self toe, zetten we dit in een breder perspectief van technologische ontwikkelingen en zullen we iets zeggen over de zin en onzin van zelfmetingen, waarbij de focus zal liggen op Quantified Self met betrekking tot gezondheid en levensstijl.",
  keywords = "quantified self, zelfmeting, huisartsen",
  author = "{de Groot}, Martijn and Bart Timmers and Thea Kooiman and {van Ittersum}, Miriam",
  year = "2015",
  month = "10",
  doi = "10.1007/s12414-015-0077-2",
  language = "Dutch",
  volume = "31",
  pages = "642--654",
  journal = "Bijblijven : cumulatief geneeskundig nascholingssysteem",
  issn = "0168-9428",
  publisher = "Bohn Stafleu van Loghum",
  number = "8",

  }

  Quantified Self in de huisartsenpraktijk. / de Groot, Martijn; Timmers, Bart; Kooiman, Thea; van Ittersum, Miriam.

  In: Bijblijven : cumulatief geneeskundig nascholingssysteem, Vol. 31, No. 8, 10.2015, p. 642-654.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Quantified Self in de huisartsenpraktijk

  AU - de Groot, Martijn

  AU - Timmers, Bart

  AU - Kooiman, Thea

  AU - van Ittersum, Miriam

  PY - 2015/10

  Y1 - 2015/10

  N2 - Quantified Self staat voor de zelfmetende mens. Het aantal mensen dat met zelf gegeneerde gezondheidsgegevens het zorgproces binnenwandelt gaat de komende jaren groeien. Verschillende soorten activity trackers en gezondheidsapplicaties voor de smartphone maken het relatief eenvoudig om persoonlijke gegevens te verzamelen over beweging, voeding, slaap, hartslag, menstruatiecyclus, etc. Steeds vaker zullen patiënten dit soort data meenemen naar de huisarts. Het is daarom raadzaam kennis te nemen van wat er zoal aan zelfmeettechnologie beschikbaar is en hoe het is gesteld met de kwaliteit, toepasbaarheid of zelfs generaliseerbaarheid van de data. In dit artikel lichten we de achtergrond van Quantified Self toe, zetten we dit in een breder perspectief van technologische ontwikkelingen en zullen we iets zeggen over de zin en onzin van zelfmetingen, waarbij de focus zal liggen op Quantified Self met betrekking tot gezondheid en levensstijl.

  AB - Quantified Self staat voor de zelfmetende mens. Het aantal mensen dat met zelf gegeneerde gezondheidsgegevens het zorgproces binnenwandelt gaat de komende jaren groeien. Verschillende soorten activity trackers en gezondheidsapplicaties voor de smartphone maken het relatief eenvoudig om persoonlijke gegevens te verzamelen over beweging, voeding, slaap, hartslag, menstruatiecyclus, etc. Steeds vaker zullen patiënten dit soort data meenemen naar de huisarts. Het is daarom raadzaam kennis te nemen van wat er zoal aan zelfmeettechnologie beschikbaar is en hoe het is gesteld met de kwaliteit, toepasbaarheid of zelfs generaliseerbaarheid van de data. In dit artikel lichten we de achtergrond van Quantified Self toe, zetten we dit in een breder perspectief van technologische ontwikkelingen en zullen we iets zeggen over de zin en onzin van zelfmetingen, waarbij de focus zal liggen op Quantified Self met betrekking tot gezondheid en levensstijl.

  KW - quantified self

  KW - zelfmeting

  KW - huisartsen

  UR - http://www.mendeley.com/research/quantified-self-huisartsenpraktijk

  U2 - 10.1007/s12414-015-0077-2

  DO - 10.1007/s12414-015-0077-2

  M3 - Article

  VL - 31

  SP - 642

  EP - 654

  JO - Bijblijven : cumulatief geneeskundig nascholingssysteem

  JF - Bijblijven : cumulatief geneeskundig nascholingssysteem

  SN - 0168-9428

  IS - 8

  ER -