Problemen bij het drinken en het verband met mogelijke ontwikkelingsproblemen

Mechteld Wolthuis, Margreet Luinge, Saakje da Costa, Wim Krijnen, Cees van der Schans, Arend Bos

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

22 Downloads (Pure)

Abstract

Eén van de eerste uitdagingen voor een te vroeg geboren baby is het leren drinken uit fles of borst. Voor de meeste op tijd geboren kinderen levert dit geen problemen op, maar te vroeg geboren baby’s hebben meer moeite met het coördineren van het zuigen, slikken en ademen tijdens het drinken. Er zijn aanwijzingen dat deze zuig- en slikproblemen in de weken na geboorte geassocieerd zijn met ontwikkelingsproblemen op kinderleeftijd. Deze resultaten van dit onderzoek lijken te wijzen op een gevoelige periode in de ontwikkeling: als de problemen met het drinken nog aanwezig zijn in de 4 tot 6 weken na de uitgerekende datum betekent dat dat er een verhoogd risico is op ontwikkelingsproblemen op 2-jarige leeftijd.
Original languageDutch
Number of pages2
JournalKleine maatjes
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  Cite this

  @article{e9533028133c4d1e9877b4a229039ba2,
  title = "Problemen bij het drinken en het verband met mogelijke ontwikkelingsproblemen",
  abstract = "E{\'e}n van de eerste uitdagingen voor een te vroeg geboren baby is het leren drinken uit fles of borst. Voor de meeste op tijd geboren kinderen levert dit geen problemen op, maar te vroeg geboren baby’s hebben meer moeite met het co{\"o}rdineren van het zuigen, slikken en ademen tijdens het drinken. Er zijn aanwijzingen dat deze zuig- en slikproblemen in de weken na geboorte geassocieerd zijn met ontwikkelingsproblemen op kinderleeftijd. Deze resultaten van dit onderzoek lijken te wijzen op een gevoelige periode in de ontwikkeling: als de problemen met het drinken nog aanwezig zijn in de 4 tot 6 weken na de uitgerekende datum betekent dat dat er een verhoogd risico is op ontwikkelingsproblemen op 2-jarige leeftijd.",
  keywords = "premature geboorten, ontwikkelingsstoornissen",
  author = "Mechteld Wolthuis and Margreet Luinge and {da Costa}, Saakje and Wim Krijnen and {van der Schans}, Cees and Arend Bos",
  year = "2015",
  language = "Dutch",
  journal = "Kleine maatjes",
  issn = "1382-3523",
  publisher = "Vereniging van Ouders van Couveusekinderen",

  }

  Problemen bij het drinken en het verband met mogelijke ontwikkelingsproblemen. / Wolthuis, Mechteld; Luinge, Margreet; da Costa, Saakje; Krijnen, Wim; van der Schans, Cees; Bos, Arend.

  In: Kleine maatjes, 2015.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Problemen bij het drinken en het verband met mogelijke ontwikkelingsproblemen

  AU - Wolthuis, Mechteld

  AU - Luinge, Margreet

  AU - da Costa, Saakje

  AU - Krijnen, Wim

  AU - van der Schans, Cees

  AU - Bos, Arend

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Eén van de eerste uitdagingen voor een te vroeg geboren baby is het leren drinken uit fles of borst. Voor de meeste op tijd geboren kinderen levert dit geen problemen op, maar te vroeg geboren baby’s hebben meer moeite met het coördineren van het zuigen, slikken en ademen tijdens het drinken. Er zijn aanwijzingen dat deze zuig- en slikproblemen in de weken na geboorte geassocieerd zijn met ontwikkelingsproblemen op kinderleeftijd. Deze resultaten van dit onderzoek lijken te wijzen op een gevoelige periode in de ontwikkeling: als de problemen met het drinken nog aanwezig zijn in de 4 tot 6 weken na de uitgerekende datum betekent dat dat er een verhoogd risico is op ontwikkelingsproblemen op 2-jarige leeftijd.

  AB - Eén van de eerste uitdagingen voor een te vroeg geboren baby is het leren drinken uit fles of borst. Voor de meeste op tijd geboren kinderen levert dit geen problemen op, maar te vroeg geboren baby’s hebben meer moeite met het coördineren van het zuigen, slikken en ademen tijdens het drinken. Er zijn aanwijzingen dat deze zuig- en slikproblemen in de weken na geboorte geassocieerd zijn met ontwikkelingsproblemen op kinderleeftijd. Deze resultaten van dit onderzoek lijken te wijzen op een gevoelige periode in de ontwikkeling: als de problemen met het drinken nog aanwezig zijn in de 4 tot 6 weken na de uitgerekende datum betekent dat dat er een verhoogd risico is op ontwikkelingsproblemen op 2-jarige leeftijd.

  KW - premature geboorten

  KW - ontwikkelingsstoornissen

  M3 - Article

  JO - Kleine maatjes

  JF - Kleine maatjes

  SN - 1382-3523

  ER -