Physical literacy: bouwstenen voor een leven lang bewegen van jong tot oud

Johan Steenbergen, Remo Mombarg, Ivo van Hilvoorde, Sanne de Vries, Peter Barendse, Kristine De Martelaer , Geert Savelsbergh, Hugo van der Poel, Jo Lucassen, Berend Brouwer

Research output: Book/ReportReportProfessional

117 Downloads (Pure)

Abstract

Hoe mooi zou het zijn als iedereen motorisch vaardig is, een positieve houding heeft ten opzichte van sport en bewegen, kennis heeft over het belang van sport en bewegen en in staat is om een krachtige beweegomgeving voor zichzelf en anderen te creëren. Zou het niet fantastisch zijn als deze grondhouding, kennis en motorische vaardigheden ertoe bijdragen dat alle mensen een leven lang deelnemen aan sport- en beweegsituaties? Dat is wat wij nastreven. Vanuit de gedachte: groot denken, maar klein beginnen, is in mei 2017 een enthousiaste groep mensen met uiteenlopende expertise - de ‘kwartiermakersgroep Physical Literacy’ – gestart met een verkenning naar de meerwaarde van het begrip ‘Physical Literacy’ voor de Nederlandse sport- en beweegpraktijk. In dit whitepaper schetsen we de noodzaak van een aangescherpte koers in het stimuleren van sport en bewegen en geven we aan hoe Physical Literacy kan bijdragen aan deze nieuwe koers.
Original languageDutch
Number of pages4
Publication statusPublished - 2018

Keywords

  • physical activities

Cite this

Steenbergen, J., Mombarg, R., van Hilvoorde, I., de Vries, S., Barendse, P., De Martelaer , K., ... Brouwer, B. (2018). Physical literacy: bouwstenen voor een leven lang bewegen van jong tot oud.
Steenbergen, Johan ; Mombarg, Remo ; van Hilvoorde, Ivo ; de Vries, Sanne ; Barendse, Peter ; De Martelaer , Kristine ; Savelsbergh, Geert ; van der Poel, Hugo ; Lucassen, Jo ; Brouwer, Berend. / Physical literacy : bouwstenen voor een leven lang bewegen van jong tot oud. 2018. 4 p.
@book{8cb5bcf6eb4a442c918838da1dbf044b,
title = "Physical literacy: bouwstenen voor een leven lang bewegen van jong tot oud",
abstract = "Hoe mooi zou het zijn als iedereen motorisch vaardig is, een positieve houding heeft ten opzichte van sport en bewegen, kennis heeft over het belang van sport en bewegen en in staat is om een krachtige beweegomgeving voor zichzelf en anderen te cre{\"e}ren. Zou het niet fantastisch zijn als deze grondhouding, kennis en motorische vaardigheden ertoe bijdragen dat alle mensen een leven lang deelnemen aan sport- en beweegsituaties? Dat is wat wij nastreven. Vanuit de gedachte: groot denken, maar klein beginnen, is in mei 2017 een enthousiaste groep mensen met uiteenlopende expertise - de ‘kwartiermakersgroep Physical Literacy’ – gestart met een verkenning naar de meerwaarde van het begrip ‘Physical Literacy’ voor de Nederlandse sport- en beweegpraktijk. In dit whitepaper schetsen we de noodzaak van een aangescherpte koers in het stimuleren van sport en bewegen en geven we aan hoe Physical Literacy kan bijdragen aan deze nieuwe koers.",
keywords = "bewegen (activiteit), physical activities",
author = "Johan Steenbergen and Remo Mombarg and {van Hilvoorde}, Ivo and {de Vries}, Sanne and Peter Barendse and {De Martelaer}, Kristine and Geert Savelsbergh and {van der Poel}, Hugo and Jo Lucassen and Berend Brouwer",
year = "2018",
language = "Dutch",

}

Steenbergen, J, Mombarg, R, van Hilvoorde, I, de Vries, S, Barendse, P, De Martelaer , K, Savelsbergh, G, van der Poel, H, Lucassen, J & Brouwer, B 2018, Physical literacy: bouwstenen voor een leven lang bewegen van jong tot oud.

Physical literacy : bouwstenen voor een leven lang bewegen van jong tot oud. / Steenbergen, Johan; Mombarg, Remo; van Hilvoorde, Ivo; de Vries, Sanne; Barendse, Peter; De Martelaer , Kristine; Savelsbergh, Geert; van der Poel, Hugo; Lucassen, Jo; Brouwer, Berend.

2018. 4 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Physical literacy

T2 - bouwstenen voor een leven lang bewegen van jong tot oud

AU - Steenbergen, Johan

AU - Mombarg, Remo

AU - van Hilvoorde, Ivo

AU - de Vries, Sanne

AU - Barendse, Peter

AU - De Martelaer , Kristine

AU - Savelsbergh, Geert

AU - van der Poel, Hugo

AU - Lucassen, Jo

AU - Brouwer, Berend

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Hoe mooi zou het zijn als iedereen motorisch vaardig is, een positieve houding heeft ten opzichte van sport en bewegen, kennis heeft over het belang van sport en bewegen en in staat is om een krachtige beweegomgeving voor zichzelf en anderen te creëren. Zou het niet fantastisch zijn als deze grondhouding, kennis en motorische vaardigheden ertoe bijdragen dat alle mensen een leven lang deelnemen aan sport- en beweegsituaties? Dat is wat wij nastreven. Vanuit de gedachte: groot denken, maar klein beginnen, is in mei 2017 een enthousiaste groep mensen met uiteenlopende expertise - de ‘kwartiermakersgroep Physical Literacy’ – gestart met een verkenning naar de meerwaarde van het begrip ‘Physical Literacy’ voor de Nederlandse sport- en beweegpraktijk. In dit whitepaper schetsen we de noodzaak van een aangescherpte koers in het stimuleren van sport en bewegen en geven we aan hoe Physical Literacy kan bijdragen aan deze nieuwe koers.

AB - Hoe mooi zou het zijn als iedereen motorisch vaardig is, een positieve houding heeft ten opzichte van sport en bewegen, kennis heeft over het belang van sport en bewegen en in staat is om een krachtige beweegomgeving voor zichzelf en anderen te creëren. Zou het niet fantastisch zijn als deze grondhouding, kennis en motorische vaardigheden ertoe bijdragen dat alle mensen een leven lang deelnemen aan sport- en beweegsituaties? Dat is wat wij nastreven. Vanuit de gedachte: groot denken, maar klein beginnen, is in mei 2017 een enthousiaste groep mensen met uiteenlopende expertise - de ‘kwartiermakersgroep Physical Literacy’ – gestart met een verkenning naar de meerwaarde van het begrip ‘Physical Literacy’ voor de Nederlandse sport- en beweegpraktijk. In dit whitepaper schetsen we de noodzaak van een aangescherpte koers in het stimuleren van sport en bewegen en geven we aan hoe Physical Literacy kan bijdragen aan deze nieuwe koers.

KW - bewegen (activiteit)

KW - physical activities

M3 - Report

BT - Physical literacy

ER -

Steenbergen J, Mombarg R, van Hilvoorde I, de Vries S, Barendse P, De Martelaer K et al. Physical literacy: bouwstenen voor een leven lang bewegen van jong tot oud. 2018. 4 p.