Partners in de aanpak van pesten op school: Hoe kunnen leerkrachten en ouders samenwerken?

Research output: Contribution to conferenceAbstractAcademic

183 Downloads (Pure)

Abstract

Pesten is een serieus probleem waarvan betrokken kinderen tot ver in hun volwassenheid nog last kunnen houden. Ingrijpen is dus heel belangrijk. Maar in de praktijk verloopt de antipest-samenwerking tussen leerkrachten en ouders lang niet altijd vlekkeloos. Samenwerking tussen leerkrachten en ouders draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Dit is onder gewone omstandigheden soms al een uitdaging en des te meer als er sprake is van een lastige situatie, zoals pesten. Op 3 Nederlandse basisscholen hebben leerkrachten, ouders en onderzoekers in een participatief actieonderzoek de werkzame factoren voor ‘family-school partnership’ bij pesten in kaart gebracht. Ze verzamelden ervaringskennis van kinderen, ouders en leerkrachten op hun eigen school, spoorden verbeterpunten op en ontwikkelden oplossingen voor de praktijk.

In deze lezing doen we op basis van de onderzoeksbevindingen concrete suggesties voor het versterken van antipest-samenwerking tussen ouders en leerkrachten.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 22 Sept 2022
EventJeugd in Onderzoek: Editie 2022: Mentaal welbevinden en veerkracht - Congrescentrum ’s-Hertogenbosch, ’s-Hertogenbosch, Netherlands
Duration: 22 Sept 202222 Sept 2022
https://jeugdinonderzoek.nl/

Conference

ConferenceJeugd in Onderzoek
Abbreviated titleJiO
Country/TerritoryNetherlands
City ’s-Hertogenbosch
Period22/09/2222/09/22
Internet address

Keywords

  • bullying
  • primary schools
  • approach
  • teachers
  • parents
  • cooperation

Cite this