Participeren moet je organiseren: onderzoek naar de participatie van cliënten bij De Zijlen die kleinschalig wonen in de wijk

Esther Haak, Nienke Dokter

  Research output: Book/ReportReportAcademic

  82 Downloads (Pure)

  Abstract

  De Zijlen is een organisatie die zich inzet voor zo’n 1000 mensen (kinderen, jongeren en volwassenen) met een verstandelijke beperking. Vanaf 2005 is bij De Zijlen een belangrijke verhuisbeweging gestart, waarbij cliënten met een verstandelijke beperking van het instellingsterrein “Sintmaheerdt” in Tolbert en “Groot Bronswijk” in Wagenborgen, verhuisd zijn naar kleinschaliger woonlocaties. Dit onderzoek is een vervolg op het onderzoek ”Op weg naar een nieuwe woning” (Emmens, van der Meulen, Wallenburg & Terpstra, 2010). In dit vervolgonderzoek zijn hierbij ook ervaringen van cliënten van Groot Bronswijk meegenomen. Bij De Zijlen vindt men het belangrijk dat iedere cliënt zijn of haar eigen plek inneemt in de maatschappij. Maatschappelijke participatie is een van de kernthema’s binnen De Zijlen. In de visie van De Zijlen worden verder als kernthema’s keuzevrijheid, privacy en relatievorming genoemd. Door het management van De Zijlen is aan het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen gevraagd om te onderzoeken welke resultaten deze verhuizingen hebben opgeleverd. In hoeverre heeft het deconcentratieproces geleid tot verbetering van de kwaliteit van leven en tot participatie in de wijk? In deze samenvatting komen achtereenvolgens de achtergrond, de onderzoeksvraag, de opzet van het onderzoek, de uitkomsten en de aanbevelingen aan bod.
  Original languageDutch
  Place of PublicationGroningen
  PublisherHanze University of Applied Sciences, Groningen - Centre of Expertise Healthy Ageing
  Number of pages93
  Publication statusPublished - Feb 2016

  Keywords

   Cite this

   Haak, E., & Dokter, N. (2016). Participeren moet je organiseren: onderzoek naar de participatie van cliënten bij De Zijlen die kleinschalig wonen in de wijk. Groningen: Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Centre of Expertise Healthy Ageing.
   Haak, Esther ; Dokter, Nienke. / Participeren moet je organiseren : onderzoek naar de participatie van cliënten bij De Zijlen die kleinschalig wonen in de wijk. Groningen : Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Centre of Expertise Healthy Ageing, 2016. 93 p.
   @book{3e62494c9a5546629652d09800b43fbc,
   title = "Participeren moet je organiseren: onderzoek naar de participatie van cli{\"e}nten bij De Zijlen die kleinschalig wonen in de wijk",
   abstract = "De Zijlen is een organisatie die zich inzet voor zo’n 1000 mensen (kinderen, jongeren en volwassenen) met een verstandelijke beperking. Vanaf 2005 is bij De Zijlen een belangrijke verhuisbeweging gestart, waarbij cli{\"e}nten met een verstandelijke beperking van het instellingsterrein “Sintmaheerdt” in Tolbert en “Groot Bronswijk” in Wagenborgen, verhuisd zijn naar kleinschaliger woonlocaties. Dit onderzoek is een vervolg op het onderzoek ”Op weg naar een nieuwe woning” (Emmens, van der Meulen, Wallenburg & Terpstra, 2010). In dit vervolgonderzoek zijn hierbij ook ervaringen van cli{\"e}nten van Groot Bronswijk meegenomen. Bij De Zijlen vindt men het belangrijk dat iedere cli{\"e}nt zijn of haar eigen plek inneemt in de maatschappij. Maatschappelijke participatie is een van de kernthema’s binnen De Zijlen. In de visie van De Zijlen worden verder als kernthema’s keuzevrijheid, privacy en relatievorming genoemd. Door het management van De Zijlen is aan het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen gevraagd om te onderzoeken welke resultaten deze verhuizingen hebben opgeleverd. In hoeverre heeft het deconcentratieproces geleid tot verbetering van de kwaliteit van leven en tot participatie in de wijk? In deze samenvatting komen achtereenvolgens de achtergrond, de onderzoeksvraag, de opzet van het onderzoek, de uitkomsten en de aanbevelingen aan bod.",
   keywords = "samenleving, participatie, verstandelijk gehandicapten, decentralisatie, kwaliteit van leven",
   author = "Esther Haak and Nienke Dokter",
   year = "2016",
   month = "2",
   language = "Dutch",
   publisher = "Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Centre of Expertise Healthy Ageing",

   }

   Haak, E & Dokter, N 2016, Participeren moet je organiseren: onderzoek naar de participatie van cliënten bij De Zijlen die kleinschalig wonen in de wijk. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Centre of Expertise Healthy Ageing, Groningen.

   Participeren moet je organiseren : onderzoek naar de participatie van cliënten bij De Zijlen die kleinschalig wonen in de wijk. / Haak, Esther; Dokter, Nienke.

   Groningen : Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Centre of Expertise Healthy Ageing, 2016. 93 p.

   Research output: Book/ReportReportAcademic

   TY - BOOK

   T1 - Participeren moet je organiseren

   T2 - onderzoek naar de participatie van cliënten bij De Zijlen die kleinschalig wonen in de wijk

   AU - Haak, Esther

   AU - Dokter, Nienke

   PY - 2016/2

   Y1 - 2016/2

   N2 - De Zijlen is een organisatie die zich inzet voor zo’n 1000 mensen (kinderen, jongeren en volwassenen) met een verstandelijke beperking. Vanaf 2005 is bij De Zijlen een belangrijke verhuisbeweging gestart, waarbij cliënten met een verstandelijke beperking van het instellingsterrein “Sintmaheerdt” in Tolbert en “Groot Bronswijk” in Wagenborgen, verhuisd zijn naar kleinschaliger woonlocaties. Dit onderzoek is een vervolg op het onderzoek ”Op weg naar een nieuwe woning” (Emmens, van der Meulen, Wallenburg & Terpstra, 2010). In dit vervolgonderzoek zijn hierbij ook ervaringen van cliënten van Groot Bronswijk meegenomen. Bij De Zijlen vindt men het belangrijk dat iedere cliënt zijn of haar eigen plek inneemt in de maatschappij. Maatschappelijke participatie is een van de kernthema’s binnen De Zijlen. In de visie van De Zijlen worden verder als kernthema’s keuzevrijheid, privacy en relatievorming genoemd. Door het management van De Zijlen is aan het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen gevraagd om te onderzoeken welke resultaten deze verhuizingen hebben opgeleverd. In hoeverre heeft het deconcentratieproces geleid tot verbetering van de kwaliteit van leven en tot participatie in de wijk? In deze samenvatting komen achtereenvolgens de achtergrond, de onderzoeksvraag, de opzet van het onderzoek, de uitkomsten en de aanbevelingen aan bod.

   AB - De Zijlen is een organisatie die zich inzet voor zo’n 1000 mensen (kinderen, jongeren en volwassenen) met een verstandelijke beperking. Vanaf 2005 is bij De Zijlen een belangrijke verhuisbeweging gestart, waarbij cliënten met een verstandelijke beperking van het instellingsterrein “Sintmaheerdt” in Tolbert en “Groot Bronswijk” in Wagenborgen, verhuisd zijn naar kleinschaliger woonlocaties. Dit onderzoek is een vervolg op het onderzoek ”Op weg naar een nieuwe woning” (Emmens, van der Meulen, Wallenburg & Terpstra, 2010). In dit vervolgonderzoek zijn hierbij ook ervaringen van cliënten van Groot Bronswijk meegenomen. Bij De Zijlen vindt men het belangrijk dat iedere cliënt zijn of haar eigen plek inneemt in de maatschappij. Maatschappelijke participatie is een van de kernthema’s binnen De Zijlen. In de visie van De Zijlen worden verder als kernthema’s keuzevrijheid, privacy en relatievorming genoemd. Door het management van De Zijlen is aan het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen gevraagd om te onderzoeken welke resultaten deze verhuizingen hebben opgeleverd. In hoeverre heeft het deconcentratieproces geleid tot verbetering van de kwaliteit van leven en tot participatie in de wijk? In deze samenvatting komen achtereenvolgens de achtergrond, de onderzoeksvraag, de opzet van het onderzoek, de uitkomsten en de aanbevelingen aan bod.

   KW - samenleving

   KW - participatie

   KW - verstandelijk gehandicapten

   KW - decentralisatie

   KW - kwaliteit van leven

   M3 - Report

   BT - Participeren moet je organiseren

   PB - Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Centre of Expertise Healthy Ageing

   CY - Groningen

   ER -

   Haak E, Dokter N. Participeren moet je organiseren: onderzoek naar de participatie van cliënten bij De Zijlen die kleinschalig wonen in de wijk. Groningen: Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Centre of Expertise Healthy Ageing, 2016. 93 p.