Participatieve innovatieve waterkwaliteitsmonitoring in Indonesië: aquatische drones & apps

Floris Boogaard, Rui de Lima, Daru Setyorini, Martin Beusekom, Rutger de Graaf

Research output: Contribution to conferencePaperOther research output

58 Downloads (Pure)

Abstract

Deze maand doken Nederlandse onderwater drones op in de Indonesische nationale pers. Onder grote belangstelling las men dat een consortium van Indonesische en Nederlandse organisaties (Tauw, INDYMO, TU Delft en water & milieulab WLN Indonesia) start met een grootschalig internationaal onderzoek naar oplossingen voor de slechte kwaliteit van oppervlaktewater in dichtbevolkte gebieden, zoals Surabaya. Hierbij werden innovatieve meetmethoden ingezet, waaronder aquatische drones. De eerste resultaten wijzen uit welke vervuilende bronnen aangepakt moeten worden: industrieel en huishoudelijk afvalwater). Tijdens de interactie bij de innovatieve metingen groeide de betrokkenheid van de partijen en werd duidelijk welke stakeholders betrokken moeten worden bij het opstellen - en uitvoeren - van nieuwe regelgeving, alsook het creëren van maatschappelijke bewustwording over het belang van een duurzame gezonde leefomgeving. Hierbij zullen de belangrijkste lessen die Nederland in de laatste decennia geleerd heeft worden toegepast, ook Nederland kent een geschiedenis van zuurstofloze rivieren en grachten vol vuilnis. De ‘lessons learnt’ omtrent bewustwording, regelgeving en innovatieve meettechnieken zijn van groot belang bij internationale kennisuitwisseling van de Nederlandse topsector water, een van de belangrijkste exportproducten van Nederland.
Original languageDutch
Number of pages7
Publication statusPublished - 2 Feb 2017
EventRIONEDdag 2017 - Jaarbeurs, Utrecht, Netherlands
Duration: 2 Feb 2017 → …
https://www.riool.net/rioneddag

Conference

ConferenceRIONEDdag 2017
CountryNetherlands
CityUtrecht
Period2/02/17 → …
Internet address

Keywords

  Cite this

  Boogaard, F., de Lima, R., Setyorini, D., Beusekom, M., & de Graaf, R. (2017). Participatieve innovatieve waterkwaliteitsmonitoring in Indonesië: aquatische drones & apps. Paper presented at RIONEDdag 2017, Utrecht, Netherlands.
  Boogaard, Floris ; de Lima, Rui ; Setyorini, Daru ; Beusekom, Martin ; de Graaf, Rutger. / Participatieve innovatieve waterkwaliteitsmonitoring in Indonesië: aquatische drones & apps. Paper presented at RIONEDdag 2017, Utrecht, Netherlands.7 p.
  @conference{76562337ad8040ca94b32ed7a6aedc0c,
  title = "Participatieve innovatieve waterkwaliteitsmonitoring in Indonesi{\"e}: aquatische drones & apps",
  abstract = "Deze maand doken Nederlandse onderwater drones op in de Indonesische nationale pers. Onder grote belangstelling las men dat een consortium van Indonesische en Nederlandse organisaties (Tauw, INDYMO, TU Delft en water & milieulab WLN Indonesia) start met een grootschalig internationaal onderzoek naar oplossingen voor de slechte kwaliteit van oppervlaktewater in dichtbevolkte gebieden, zoals Surabaya. Hierbij werden innovatieve meetmethoden ingezet, waaronder aquatische drones. De eerste resultaten wijzen uit welke vervuilende bronnen aangepakt moeten worden: industrieel en huishoudelijk afvalwater). Tijdens de interactie bij de innovatieve metingen groeide de betrokkenheid van de partijen en werd duidelijk welke stakeholders betrokken moeten worden bij het opstellen - en uitvoeren - van nieuwe regelgeving, alsook het cre{\"e}ren van maatschappelijke bewustwording over het belang van een duurzame gezonde leefomgeving. Hierbij zullen de belangrijkste lessen die Nederland in de laatste decennia geleerd heeft worden toegepast, ook Nederland kent een geschiedenis van zuurstofloze rivieren en grachten vol vuilnis. De ‘lessons learnt’ omtrent bewustwording, regelgeving en innovatieve meettechnieken zijn van groot belang bij internationale kennisuitwisseling van de Nederlandse topsector water, een van de belangrijkste exportproducten van Nederland.",
  keywords = "waterkwaliteit, monitoring, drones, indonesi{\"e}",
  author = "Floris Boogaard and {de Lima}, Rui and Daru Setyorini and Martin Beusekom and {de Graaf}, Rutger",
  year = "2017",
  month = "2",
  day = "2",
  language = "Dutch",
  note = "RIONEDdag 2017 ; Conference date: 02-02-2017",
  url = "https://www.riool.net/rioneddag",

  }

  Boogaard, F, de Lima, R, Setyorini, D, Beusekom, M & de Graaf, R 2017, 'Participatieve innovatieve waterkwaliteitsmonitoring in Indonesië: aquatische drones & apps' Paper presented at, Utrecht, Netherlands, 2/02/17, .

  Participatieve innovatieve waterkwaliteitsmonitoring in Indonesië: aquatische drones & apps. / Boogaard, Floris; de Lima, Rui; Setyorini, Daru; Beusekom, Martin; de Graaf, Rutger.

  2017. Paper presented at RIONEDdag 2017, Utrecht, Netherlands.

  Research output: Contribution to conferencePaperOther research output

  TY - CONF

  T1 - Participatieve innovatieve waterkwaliteitsmonitoring in Indonesië: aquatische drones & apps

  AU - Boogaard, Floris

  AU - de Lima, Rui

  AU - Setyorini, Daru

  AU - Beusekom, Martin

  AU - de Graaf, Rutger

  PY - 2017/2/2

  Y1 - 2017/2/2

  N2 - Deze maand doken Nederlandse onderwater drones op in de Indonesische nationale pers. Onder grote belangstelling las men dat een consortium van Indonesische en Nederlandse organisaties (Tauw, INDYMO, TU Delft en water & milieulab WLN Indonesia) start met een grootschalig internationaal onderzoek naar oplossingen voor de slechte kwaliteit van oppervlaktewater in dichtbevolkte gebieden, zoals Surabaya. Hierbij werden innovatieve meetmethoden ingezet, waaronder aquatische drones. De eerste resultaten wijzen uit welke vervuilende bronnen aangepakt moeten worden: industrieel en huishoudelijk afvalwater). Tijdens de interactie bij de innovatieve metingen groeide de betrokkenheid van de partijen en werd duidelijk welke stakeholders betrokken moeten worden bij het opstellen - en uitvoeren - van nieuwe regelgeving, alsook het creëren van maatschappelijke bewustwording over het belang van een duurzame gezonde leefomgeving. Hierbij zullen de belangrijkste lessen die Nederland in de laatste decennia geleerd heeft worden toegepast, ook Nederland kent een geschiedenis van zuurstofloze rivieren en grachten vol vuilnis. De ‘lessons learnt’ omtrent bewustwording, regelgeving en innovatieve meettechnieken zijn van groot belang bij internationale kennisuitwisseling van de Nederlandse topsector water, een van de belangrijkste exportproducten van Nederland.

  AB - Deze maand doken Nederlandse onderwater drones op in de Indonesische nationale pers. Onder grote belangstelling las men dat een consortium van Indonesische en Nederlandse organisaties (Tauw, INDYMO, TU Delft en water & milieulab WLN Indonesia) start met een grootschalig internationaal onderzoek naar oplossingen voor de slechte kwaliteit van oppervlaktewater in dichtbevolkte gebieden, zoals Surabaya. Hierbij werden innovatieve meetmethoden ingezet, waaronder aquatische drones. De eerste resultaten wijzen uit welke vervuilende bronnen aangepakt moeten worden: industrieel en huishoudelijk afvalwater). Tijdens de interactie bij de innovatieve metingen groeide de betrokkenheid van de partijen en werd duidelijk welke stakeholders betrokken moeten worden bij het opstellen - en uitvoeren - van nieuwe regelgeving, alsook het creëren van maatschappelijke bewustwording over het belang van een duurzame gezonde leefomgeving. Hierbij zullen de belangrijkste lessen die Nederland in de laatste decennia geleerd heeft worden toegepast, ook Nederland kent een geschiedenis van zuurstofloze rivieren en grachten vol vuilnis. De ‘lessons learnt’ omtrent bewustwording, regelgeving en innovatieve meettechnieken zijn van groot belang bij internationale kennisuitwisseling van de Nederlandse topsector water, een van de belangrijkste exportproducten van Nederland.

  KW - waterkwaliteit

  KW - monitoring

  KW - drones

  KW - indonesië

  M3 - Paper

  ER -

  Boogaard F, de Lima R, Setyorini D, Beusekom M, de Graaf R. Participatieve innovatieve waterkwaliteitsmonitoring in Indonesië: aquatische drones & apps. 2017. Paper presented at RIONEDdag 2017, Utrecht, Netherlands.