Overtraindheid: herkenning van overbelasting bij sporters in de huisartspraktijk

Marieke van der Ven, Ruby Otter, Annette J. Berendsen, Michel Brink

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

2 Downloads (Pure)

Abstract

Bij overtraindheid is er sprake van een disbalans tussen fysieke en psychosociale stress en het herstel op deze vlakken. De belangrijkste symptomen zijn een afname van het prestatieniveau en een uitgesproken vermoeidheid. Een diagnostische test om overtraindheid aan te tonen dan wel uit te sluiten is tot op heden nog niet voorhanden. Daarom is het belangrijk om ander onderliggend somatisch lijden uit te sluiten. Wel lijken er intra-individuele verschillen te zijn in scores op vragenlijsten zoals de Ervaren Mate van Herstel (EMH) en de Ervaren Mate van Inspanning (EMI). Deze scores kunnen in de huisartspraktijk inzicht verschaffen in het herstel en de trainingsbelasting van de atleet en kunnen ondersteuning geven bij het verantwoord en gedoseerd opbouwen van sportieve activiteiten.
Original languageDutch
Pages (from-to)23-29
JournalBijblijven : cumulatief geneeskundig nascholingssysteem
Volume30
Issue number8
DOIs
Publication statusPublished - Aug 2014

Keywords

  Cite this

  van der Ven, Marieke ; Otter, Ruby ; Berendsen, Annette J. ; Brink, Michel. / Overtraindheid : herkenning van overbelasting bij sporters in de huisartspraktijk. In: Bijblijven : cumulatief geneeskundig nascholingssysteem. 2014 ; Vol. 30, No. 8. pp. 23-29.
  @article{d412fe77c45d456d902860a4c09a49a3,
  title = "Overtraindheid: herkenning van overbelasting bij sporters in de huisartspraktijk",
  abstract = "Bij overtraindheid is er sprake van een disbalans tussen fysieke en psychosociale stress en het herstel op deze vlakken. De belangrijkste symptomen zijn een afname van het prestatieniveau en een uitgesproken vermoeidheid. Een diagnostische test om overtraindheid aan te tonen dan wel uit te sluiten is tot op heden nog niet voorhanden. Daarom is het belangrijk om ander onderliggend somatisch lijden uit te sluiten. Wel lijken er intra-individuele verschillen te zijn in scores op vragenlijsten zoals de Ervaren Mate van Herstel (EMH) en de Ervaren Mate van Inspanning (EMI). Deze scores kunnen in de huisartspraktijk inzicht verschaffen in het herstel en de trainingsbelasting van de atleet en kunnen ondersteuning geven bij het verantwoord en gedoseerd opbouwen van sportieve activiteiten.",
  keywords = "overtraindheid, prestatievermogen, huisartsen",
  author = "{van der Ven}, Marieke and Ruby Otter and Berendsen, {Annette J.} and Michel Brink",
  year = "2014",
  month = "8",
  doi = "10.1007/s12414-014-0058-x",
  language = "Dutch",
  volume = "30",
  pages = "23--29",
  journal = "Bijblijven : cumulatief geneeskundig nascholingssysteem",
  issn = "0168-9428",
  publisher = "Bohn Stafleu van Loghum",
  number = "8",

  }

  Overtraindheid : herkenning van overbelasting bij sporters in de huisartspraktijk. / van der Ven, Marieke; Otter, Ruby; Berendsen, Annette J.; Brink, Michel.

  In: Bijblijven : cumulatief geneeskundig nascholingssysteem, Vol. 30, No. 8, 08.2014, p. 23-29.

  Research output: Contribution to journalArticleAcademic

  TY - JOUR

  T1 - Overtraindheid

  T2 - herkenning van overbelasting bij sporters in de huisartspraktijk

  AU - van der Ven, Marieke

  AU - Otter, Ruby

  AU - Berendsen, Annette J.

  AU - Brink, Michel

  PY - 2014/8

  Y1 - 2014/8

  N2 - Bij overtraindheid is er sprake van een disbalans tussen fysieke en psychosociale stress en het herstel op deze vlakken. De belangrijkste symptomen zijn een afname van het prestatieniveau en een uitgesproken vermoeidheid. Een diagnostische test om overtraindheid aan te tonen dan wel uit te sluiten is tot op heden nog niet voorhanden. Daarom is het belangrijk om ander onderliggend somatisch lijden uit te sluiten. Wel lijken er intra-individuele verschillen te zijn in scores op vragenlijsten zoals de Ervaren Mate van Herstel (EMH) en de Ervaren Mate van Inspanning (EMI). Deze scores kunnen in de huisartspraktijk inzicht verschaffen in het herstel en de trainingsbelasting van de atleet en kunnen ondersteuning geven bij het verantwoord en gedoseerd opbouwen van sportieve activiteiten.

  AB - Bij overtraindheid is er sprake van een disbalans tussen fysieke en psychosociale stress en het herstel op deze vlakken. De belangrijkste symptomen zijn een afname van het prestatieniveau en een uitgesproken vermoeidheid. Een diagnostische test om overtraindheid aan te tonen dan wel uit te sluiten is tot op heden nog niet voorhanden. Daarom is het belangrijk om ander onderliggend somatisch lijden uit te sluiten. Wel lijken er intra-individuele verschillen te zijn in scores op vragenlijsten zoals de Ervaren Mate van Herstel (EMH) en de Ervaren Mate van Inspanning (EMI). Deze scores kunnen in de huisartspraktijk inzicht verschaffen in het herstel en de trainingsbelasting van de atleet en kunnen ondersteuning geven bij het verantwoord en gedoseerd opbouwen van sportieve activiteiten.

  KW - overtraindheid

  KW - prestatievermogen

  KW - huisartsen

  UR - http://www.mendeley.com/research/overtraindheid

  U2 - 10.1007/s12414-014-0058-x

  DO - 10.1007/s12414-014-0058-x

  M3 - Article

  VL - 30

  SP - 23

  EP - 29

  JO - Bijblijven : cumulatief geneeskundig nascholingssysteem

  JF - Bijblijven : cumulatief geneeskundig nascholingssysteem

  SN - 0168-9428

  IS - 8

  ER -